Instagram

Moldovencele care au cucerit Instagramul: Între dorința de a fi celebre și bogate

309
(reînnoit 08:39 09.07.2018)
Fenomenul Instagram: Riscurile la care se expun unii care vor să devină faimoși și bogați cu ajutorul rețelelor de socializare.

CHIȘINĂU, 9 iulie — Sputnik, Doina Chiorescu. Nu este o noutate că tânăra generație își petrece aproape tot timpul pe rețelele de socializare. Fenomenul "Instagram" a creat o generație dornică până la obsesie de a face ca viața lor să pară perfectă în mediul online și să-și creeze o comunitate de mii de oameni care le urmăresc activitatea.

Unii chiar investesc bani buni pentru a deveni populari. Există o mulțime de modalități prin care îți poți cumpăra urmăritori pe Instagram. Prețul pentru 1000 de persoane care să te urmărească este de 30 de lei, iar pentru 5000 — 120 de lei. Cel puțin, asta promit administratorii acestui profil de Instagram.

Mesaj în privat!

Публикация от 👥Urmaritori pe Instagram🔝 (@followers.md) 24 Июн 2018 в 2:07 PDT

Influencerii, așa cum se autointitulează chiar ei, spun că investiția își merită banii întrucât după o perioadă în care oamenii apreciază într-un număr tot mai mare postările pe care le publică, încep să primești oferte pentru a promova diverse produse, contra unor sume de bani deloc de neglijat. Așa ajungem noi, muritorii de rând, să cădem în plasa publicității subtile făcute de persoanele pe care le urmărim pe Instagram.

Doi tineri din Europa, care sunt un cuplu celebru, au declarat într-un interviu că ajung să câștige lunar salarii de șase cifre, bineînțeles în euro. Tot ei au declarat că nu acceptă să publice poze pentru un sponsor dacă îi oferă mai puțin de 3.000 de dolari.

Fenomenul marketingului pe Instagram a ajuns și în țara noastră. Chiar dacă acest domeniu este mai puțin dezvoltat decât în afară și mai modest plătit, există și la noi oameni care fac din Instagramul lor o mică afacere.

Una dintre tinerele originare din Moldova, ajunsă celebră pe platforma de socializare, este Daniela Caraiman. Aceasta are peste 13 mii de urmăritori. Activitatea pe Instagram îi ia până la trei ore pe zi.

"Inițial am lansat cu prietena mea Cristina un proiect despre călătorii. Călătoream mult și publicam poze frumoase din escapade. Așa am început să atragem primii urmăritori pe Instagram, iar cu timpul comunitatea a crescut", a declarat pentru Sputnik Moldova, Daniela Caraiman.

Tânăra spune că a ajuns deja la etapa în care Instagramul îi aduce bani.

"Cu brandurile autohtone am colaborat mai mult barter. Dacă e să considerăm și asta o remunerare, atunci am și produse în valoare de 150$ pentru o postare. Dar dacă e să mă refer direct la o sumă de bani, atunci am câștigat 50 € pentru o postare", a declarat pentru Sputnik Moldova, Daniela Caraiman.

 

☀️ Outfits: @olgaparubina Hair: @maiia.skripnik Make-up: @alina_scripnic

Публикация от Daniela Caraiman (@danielacaraiman) 3 Апр 2018 в 7:24 PDT

Comparativ cu Daniela, Vlada Cotorobai are un număr de urmăritori mai modest. Este vorba de peste nouă mii. Chiar și așa, tânăra colaborează cu mai multe branduri din Moldova, dar și din București.

"Îmi petrec aproape tot timpul pe Instagram, am dezvoltat dependență pentru această rețea de socializare. Eu nu am cumpărat urmăritori și nici aprecieri la poze. Postez ceea ce îmi place și împart din experiențele mele cu oamenii care mă urmăresc. Mă bucur că aceștea au încredere în mine", spune tânăra. 

Cert este că această ”meserie” nu se predă deocamdată în universități, iar autenticitatea acestei îndeletniciri ține de timp. De acest aspect, cred eu, că ar trebui să țină cont tinerele pentru care persoanele populare pe Instagram sunt un exemplu.

Mai ales că, unele vedete, nu pot oferi publicului lor mai mult decât niște poze în care apar dezgolite și în care își etalează viața de lux obținută prin modalități mai puțin demne de urmat.

Îmi este frică să mă gândesc că noile generații, care sunt tot mai obsedate de rețelele de socializare, vor refuza să mai studieze, să mai evolueze din punct de vedere intelectual doar din simplul motiv că își vor putea câștiga existența ușor, din publicitate și popularitate pe Instagram.

Îmi pun speranța în ideea că acest val va trece, iar oamenii vor aprecia mai mult adevăratele valori ale vieții și nu vor trăi doar din aparențe.

Un studiu publicat în anul 2012 de către Asociatia Americană de Psihologie a analizat nu mai puțin de nouă milioane de adulți tineri timp de peste 40 de ani și a arătat că cei născuți între 1981 și 1996 erau mult mai preocupați de bani și imagine decât generațiile anterioare.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

309
Tagurile:
bogatie, moldovence, retele de socializare, Instagram, riscuri, Celebritate
Tematic
Imagini incendiare pe Instagram: Moldovencele care au făcut vara mai toridă
Frumusețe sălbatică: O blondă din Australia și-a uluit fanii de pe Instagram
Iată ce a făcut cea mai sexy tânără din Instagram de a ajuns pe coperta Playboy
Monument abandonat

Ce monumente istorice importante am pierdut în ultimii ani

33
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Republica Moldova a pierdut zeci de monumente istorice în ultimii ani. S-a întâmplat fie din lipsă de bani, fie din nepăsare. Specialiștii bat alarma și susțin că trebuie luate măsuri urgente pentru a opri acest proces nefast.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În cadrul unui interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a povestit că în ultimii ani a vizitat peste 1200 de localități, iar constatările sunt sumbre. 

"În cadrul verificărilor am constat că avem un tablou trist - un traseu al conacurilor abandonate. 80 la sută dintre ele necesită proiecte investiționale. Dacă mergem la nord vom vedea conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, raionul Briceni, care este un conac ruinat. Dacă veniți de la Ungheni, puteți vizita conacul Ciolac-Malski din Bahmut, raionul Călărași, care la fel are o încărcătură istorică, dar cu regret este în degradare. Dacă veți face o excursie în Lunca Prutului, în raionul Nisporeni, veți cunoaște conacul lui Gonata din Zberoaia, și aici situația este tristă. Mai avem situație similară și la est - conacul Janowski (Dragălina) din Gura Bîcului, Anenii Noi. La fel și conacul lui Nicolae Apostolopulo din Saharna, Rezina", a declarat Ion Ștefăniță. 

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor mai spune că și în Capitală s-au pierdut sute de monumente și vor continua să se piardă, dacă nu vor fi luate măsuri la timp. 

"În Chișinău, câte un monument pe lună era demolat, a nimerit sub lama buldozerului. Se întâmpla din cauza construcțiilor ilegale, anexe, mansarde, intervenții care au afectat obiectivele protejate. Unul din obiectivele istorice care se ruinează este Moara Roșie. Dacă mergem pe lângă Președenție și Parlament, sunt alte două case istorice pe care eu le-am numit Versailles de Chișinău. Sunt deosebite atât pe interior, cât și pe exterior. După 30 de ani, vedem că patrimoniul cultural la noi nu este o prioritate. Ca un medic care am stabilit o diagnoză, chem autoritățile să intervenim și să salvăm aceste mărturii ale trecutului", a menționat Ion Ștefăniță. 

În ultimii ani țara noastră a pierdut și 25 de biserici din lemn, mai exact câte una pe an. 

"Ele în registru există, dar când am mers la fața locului, de fapt, nu mai sunt. La Petrușeni, la Hiliuți, la Cotul Morii, nu mai găsiți bisericile. Este o situație tristă, căci legea rămâne doar pe hârtie. Acest domeniu al patrimoniului nu a fost valorificat. Statul și-a luat angajamentul să acorde bani pentru valorificare, căci ele o dată la 10 ani au nevoie de proiecte de consolidare", a mai spus Ștefăniță.

Una din bisericile de lemn care a fost salvată este cea din satul Cucioaia, raioanul Telenești. Cu suportul localnicilor, lăcașul sfânt a fost reabilitat.

1 / 2
Biserica din lemn din satul Cucioaia, Telenești

Ion Ștefăniță a mai spus că trebuie salvat trecutul pentru a fi construit viitorul. El a precizat că investițiile în domeniul turistic nu sunt în zadar. Ștefăniță a prezentat exemplul Franței, care în 2013 a obținut 43 de miliarde de euro din turism, adică mult mai mult decât din economia grea.

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelo, demolarea monumentelor istorice, restaurarea monumentelor, monumente istorice, monumente
Tematic
Memoria comună: Monument restaurat la Holercani - Foto
Ilegalitate: A fost afectat un monument arheologic din Capitală


Загрузка...
Veaceslav Manolache

Judo în Moldova: Care este viitorul acestui gen de sport

24
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
De Ziua Internaţională de Judo, invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport și cel care mulți ani a condus Federația de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi, a vorbit despre perspective acestui domeniu.
Judo în Moldova

Potrivit lui Veaceslav Manolachi, de-a lungul anilor, țara noastră a obținut rezultate remarcabile la nivel internațional în cadrul competițiilor de judo.

"Tot timpul ne-am mândrit cu discipolii noștri, care care au adus medalii de la campioantele mondiale. Unul dintre exemple este Sergiu Toma, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Emiratele Arabe Unite", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Manolachi.

Poziția sportivilor moldoveni în raport cu cei din țările europene este una foarte bună, chiar dacă suntem o țară mică, susține rectorul USEFS.

"Suntem pe calea cea dreaptă și continuăm să ne dezvoltăm în acest domeniu. Judo are viitor în țara noastră, grație tinerilor absolvenți ambițioși. Avem sportivi buni în toare regiunile - în Găgăuzia, Transnistria, partea de nord și desigur în centrul țării", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că Federația de Judo din Republica Moldova a fost creată acum 27 de ani, în anul 1993. În total, în țară sunt 44 de cluburi sportive în circa 37 de localități, fapt ce demonstrează interesul tinerilor pentru acest gen de sport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Președintele Federației de Judo din Moldova, judo, sport
Tematic
Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...