Poliția, foto de arhivă

Scandalos: Polițiștii au încasat prime de zeci de mii de lei din amenzile date șoferilor

638
(reînnoit 10:59 08.07.2018)
Cea mai mare primă încasată de un polițist pentru amenzile aplicate conducătorilor auto a fost de aproape 60 de mii de lei, în condițiile în care pentru întocmirea procesului verbal unii agenți constatatori au nevoie de doar 2-3 minute.

CHIȘINĂU, 8 iul — Sputnik. Milioane de lei au ajuns deja în buzunarele polițiștilor care au documentat cazurile de încălcare a Regulamentului circulației rutiere.

Potrivit Ministerului de Interne, pentru achitarea stimulării financiare în anul 2018, Inspectoratului General al Poliției i-a fost alocată suma de 38,2 milioane de lei, iar aproximativ 13 milioane și jumătate din aceasta a ajuns deja în buzunarele polițiștilor, pentru amenzile aplicate șoferilor.

Decizia prin care au fost stabilite primele pentru polițiști, în valoare de 25 la sută din suma amenzilor aplicate șoferilor, care ar fi trebuit să descurajeze corupția în rândul polițiștilor, nu a îndreptățit nici pe departe așteptările.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de Ministerul de Interne care a venit cu un proiect de lege prin care unii agenți constatatori nu vor mai putea beneficia de respectivele prime, iar valoarea acestor stimulări financiare nu va putea depăși trei salarii minime pe economie.

Un număr restrâns de polițiști s-a ales cu prime de sute de mii de lei

Chiar dacă suma amenzilor aplicate, dar și a celor achitate s-a majorat în primul semestru a anului curent, primele enorme pe care le-a obținut un număr restrâns de angajați au provocat nemulțumiri printre polițiști si au sporit riscul unor abuzuri din partea agenților constatatori.

Ministerul menționează că primele sunt acordate trimestrial și constituie un sfert din suma amenzilor încasate, iar cei care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare au fost angajații Poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare şi coordonare al Inspectoratului Național de Patrulare (CUMC).

Înainte de a se urca la volan, șoferii vor trebuie să-și umple buzunarele cu bani>>>

Doar în perioada trimestrului I al anului 2018, suma încasată de către 21 angajați ai CUMC a constituit peste 340 de mii de lei sau șase la sută din suma totală alocată. Iar suma maximă care i-a revenit unui singur angajat a fost de aproape 24 de mii 500 de lei.

În trimestrului II, suma încasată de către 24 angajați ai CUMC a constituit aproape 745 de mii de lei sau 10% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. Aproape 60 de mi de lei din această sumă i-au revenit unui singur angajat.

Ministerul recunoaște riscurile de abuzuri din partea polițiștilor

Este lesne de observat că în timp de un trimestru primele pe care le-au încasat aceștia sa-u dublat. În condițiile în care angajați ai CUMC nu depun practic niciun efort, pentru întocmirea unui proces verbal aceștia având nevoie de doar 2-3 minute, constată Ministerul.

Spre deosebire de alți agenți constatatori, aceștia nu au nevoie să colecteze probe în vederea demonstrării vinovăției contravenientului, condițiile de infrastructură și mediu, lipsa contestațiilor în instanțele de judecată și altele, pentru că documentarea contravenţiilor de către angajații Poliției din cadrul CUMC are loc prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere „Controlul traficului".

Acest lucru a generat un val de nemulțumiri și reacții negative în interiorul efectivului polițienesc, destabilizând climatul moral psihologic.

Totodată, instituția de profil constată că norma respectivă comportă riscuri de abuz de drept din partea agentului constatator "or, acesta favorizat de către Parlament, dispunând de forţa de constrângere a statului va aplica amenzi cetăţenilor nu doar în scopurile prevăzute de legea contravenţională, dar şi eventual, în interesul său economic".

Astfel, în scopul eliminării riscurilor relatate Ministerul propune plafonarea primelor încasate de către agenţii constatatori astfel încât acestea să nu depăşească trei salarii medii lunare pe economie. Totodată, contravențiile documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere ar urma să fie excluse din categoria celor pentru care agenții constatatori beneficiază de stimulare financiară.

638
Tagurile:
Controlul traficului, prima, ministerul de interne, milioane de lei, politisti, amenzi, proiect
Tematic
Revoltător: Polițiștii de Patrulare îi amendează pe șoferi ca pe niște fraieri – Video
În ce condiții ar putea fi tăiate amenzile rutiere și primele polițiștilor
Soare

Primăvara își intră pe deplin în drepturi: Câte grade vor fi

16
(reînnoit 19:55 01.03.2021)
Vreme neobișnuit de caldă pentru acest început de primăvară anunță meteorologii. Iar în următoarele zile se va încălzi și mai mult.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.

Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021

Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Meteo, meteorit, meteoriți


Загрузка...
Mihai Ciocanu

Situația la Institutul de Medicină Urgentă: Toate paturile sunt ocupate

78
(reînnoit 20:09 01.03.2021)
Situație dificilă în spitalele din țară. Numărul cazurilor grave și extreme de grave a crescut simțitor în ultimele două săptămâni, iar în instituțiile medicale paturi libere aproape că nu au mai rămas.
Nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de COVID

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a declarat că în ultimele 14 zile numărul pacienților cu forme grave și extreme de grave de coronavirus practic s-a dublat. În prezent, toate cele paturile din secția de terapie intensivă COVID din cadrul instituției medicale sunt ocupate.

"Ne gândim la extinderea numărului de paturi în secțiile COVID, inclusiv terapie intensivă. Numărul de pacienți care sunt externați zilnic variază între 7-12 și în locul lor vin alți pacienți ce ocupă aceste locuri", a precizat Mihai Ciocanu.

Potrivit lui, în dimineața zilei de 1 martie curent, în izolator au fost spitalizați 15 pacienți, iar 8 dintre aceștia  aveau nevoie de îngrijiri medicale în terapie intensivă. La moment, în stare gravă și extrem de gravă, la Institutul de Medicină Urgentă sunt internați 74 de pacienți.

Cât privește numărul de cadre medicale, directorul instituției afirmă că nu duce lipsă de specialiști în departamentul de terapie intensivă, mai mult că și rezidenții sunt implicați în această misiune. Situația însă este mult mai dificilă în spitalele raionale din țară, acolo unde medicii trebuie să asigure deservirea pacienților critici COVID, dar și non-COVID, a mai adăugat Ciocanu.

Precizăm că în data de 1 martie alte 994 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447 de persoane infectate. Până în prezent, 91 lucrători medicali au decedat din cauzat infecției COVID-19. Totodată, alte 655 de persoane au fost vindecate. În total, 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
terapie intensivă, COVID-19
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...