lei moldovenești

Pensiile celor care mai lucrează vor fi recalculate doar cu o singură condiție

790
(reînnoit 14:05 07.07.2018)
Proiectul de lege care prevede reexaminarea pensiilor pentru cei care mai lucrează sau au lucrat după stabilirea pensiilor a început să fie discutat în Parlament.

CHIȘINĂU, 07 iul – Sputnik. Din 1 ianuarie 2019, unii pensionari din Moldova ar putea avea dreptul la reexaminarea pensiilor. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat recent un proiect de lege în acest sens, trimis în Parlament de Guvern.

Potrivit documentului, pensionarii care mai lucrează sau au lucrat după stabilirea dreptului la pensie pentru limită de vârstă pot solicita o singură dată reexaminarea pensiei. Aceasta se va face cu o condiție: cuantumul pensiei reexaminate să fie mai mare decât cea aflată în plată.

Reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite până la 1 ianuarie 2019 se va efectua eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie. Astfel, de la 1 ianuarie 2019 vor fi reexaminate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie mai mare de 15 ani. De la 1 ianuarie 2020 – cele stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie până la 15 ani. Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, vor fi reexaminate pensiile stabilite după 1 ianuarie 1999 până la 1 ianuarie 2019, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie de la 15 ani. Totodată, în următorii ani termenul stagiului de cotizare după pensie va descrește anual cu trei ani.

Proiectul urmează a fi examinat și votat în ședința plenară a Parlamentului.

790
Tagurile:
pensionarii care lucreaza, reindexare, 1 ianuarie 2019, pensii, Parlament
Tematic
Pensii mai mari pentru unele categorii de pensionari
Cum pot solicita pensionarii reexaminarea pensiilor
Pensionarii care lucrează vor primi pensii mai mari
Rechin

Un viral de coșmar: a sărit în apa unde era așteptată de un rechin

100
Imaginile video cu femeia care a sărit în apa în care o aștepta un rechin au devenit virale în rețelele de socializare.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. O turistă americană, Iso Machado, aflată într-o vacanță în Bahamas, a văzut moartea cu ochii, însă a reușit să-și păstreze calmul. După ce a sărit în apa cristalină, oamenii din iaht au observat un rechin care plutea în apropiere femeii.

În pofida unui pericol eminent, femeie a continua să înoate, ignorând oaspetele nepoftit.

Rechinul a fost observat inițial de un membru al echipajului, care a anunțat prietenii și rudele Iso. Fiul femeii, Antony, a încercat să vină în ajutorul mamei, strigând din toată puterea să nu se lase pradă panicii. Sfatul s-a dovedit a fi unul util.

Imaginile video cu acest moment au devenit virale în Instagram, acumulând peste trei milioane de vizualizări.

După ce video s-a întrerupt, un membru al echipajului a reușit să sperie rechinul, iar Iso a scăpat cu viața. Chiar dacă cadrele sunt destul de înfricoșătoare, femeia afirmă că este mulțumită de această întâmplare.

Potrivit ei, momentul îi va rămâne adânc în memorie datorită stresului la care a fost supusă, notează publicația Mirror.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
cosmar, Viral, rechin


Загрузка...
Băi de nămol

Tratamente gratuite la sanatoriu: Vezi cine va beneficia

114
(reînnoit 19:49 12.08.2020)
Veste bună pentru o categorie de persoane. Acestea vor beneficia de tratamente gratuite la sanatoriu.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Soții participanților la cel de-Al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace din rândurile militarilor căzuți la datorie sau ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate vor beneficia de tratamente la sanatoriu din partea statului.

O decizie în a cest sens a fost luată de miniștrii Cabinetului Chicu. Potrivit documentului, în această categorie se înscriu și copiii acestora, până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă își continuă studiile în instituțiile de învățământ la cursurile de zi, până la terminarea studiilor. Totuși, vârsta tinerilor nu va depăși 23 de ani.

Asigurarea cu bilete de tratament sanatorial în centrele de reabilitare ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi în alte instituţii de acest tip, în condiţiile stabilite de Guvern se va face o dată la trei ani.

Au dreptul la tratament sanatorial, în condițiile prezentei legi, soții care s-au aflat în relații de căsătorie cu veteranul de război căzut la datorie sau cu persoana cu dizabilitate de pe urma războiului decedată, la data decesului acesteia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
sanatoriu, tratament


Загрузка...