Poliția, foto de arhivă

Scandalos - MAI recunoaște: Polițiștii au câștigat milioane din amenzile date șoferilor

2248
(reînnoit 02:31 08.07.2018)
Cea mai mare primă încasată de un polițist pentru amenzile aplicate conducătorilor auto a fost de aproape 60 de mii de lei, în condițiile în care pentru întocmirea procesului verbal unii agenți constatatori au nevoie de doar 2-3 minute.

CHIȘINĂU, 7 iul — Sputnik. Milioane de lei au ajuns deja în buzunarele polițiștilor care au documentat cazurile de încălcare a Regulamentului circulației rutiere.

Potrivit Ministerului de Interne, pentru achitarea stimulării financiare în anul 2018, Inspectoratului General al Poliției i-a fost alocată suma de 38,2 milioane de lei, iar aproximativ 13 milioane și jumătate din aceasta a ajuns deja în buzunarele polițiștilor, pentru amenzile aplicate șoferilor.

Decizia prin care au fost stabilite primele pentru polițiști, în valoare de 25 la sută din suma amenzilor aplicate șoferilor, care ar fi trebuit să descurajeze corupția în rândul polițiștilor, nu a îndreptățit nici pe departe așteptările.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de Ministerul de Interne care a venit cu un proiect de lege prin care unii agenți constatatori nu vor mai putea beneficia de respectivele prime, iar valoarea acestor stimulări financiare nu va putea depăși trei salarii minime pe economie.

Un număr restrâns de polițiști s-a ales cu prime de sute de mii de lei

Chiar dacă suma amenzilor aplicate, dar și a celor achitate s-a majorat în primul semestru a anului curent, primele enorme pe care le-a obținut un număr restrâns de angajați au provocat nemulțumiri printre polițiști si au sporit riscul unor abuzuri din partea agenților constatatori.

Ministerul menționează că primele sunt acordate trimestrial și constituie un sfert din suma amenzilor încasate, iar cei care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare au fost angajații Poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare şi coordonare al Inspectoratului Național de Patrulare (CUMC).

Doar în perioada trimestrului I al anului 2018, suma încasată de către 21 angajați ai CUMC a constituit peste 340 de mii de lei sau șase la sută din suma totală alocată. Iar suma maximă care i-a revenit unui singur angajat a fost de aproape 24 de mii 500 de lei.

În trimestrului II, suma încasată de către 24 angajați ai CUMC a constituit aproape 745 de mii de lei sau 10% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. Aproape 60 de mi de lei din această sumă i-au revenit unui singur angajat.

Ministerul recunoaște riscurile de abuzuri din partea polițiștilor

Este lesne de observat că în timp de un trimestru primele pe care le-au încasat aceștia sa-u dublat. În condițiile în care angajați ai CUMC nu depun practic niciun efort, pentru întocmirea unui proces verbal aceștia având nevoie de doar 2-3 minute, constată Ministerul.

Spre deosebire de alți agenți constatatori, aceștia nu au nevoie să colecteze probe în vederea demonstrării vinovăției contravenientului, condițiile de infrastructură și mediu, lipsa contestațiilor în instanțele de judecată și altele, pentru că documentarea contravenţiilor de către angajații Poliției din cadrul CUMC are loc prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere „Controlul traficului".

Acest lucru a generat un val de nemulțumiri și reacții negative în interiorul efectivului polițienesc, destabilizând climatul moral psihologic.

Totodată, instituția de profil constată că norma respectivă comportă riscuri de abuz de drept din partea agentului constatator "or, acesta favorizat de către Parlament, dispunând de forţa de constrângere a statului va aplica amenzi cetăţenilor nu doar în scopurile prevăzute de legea contravenţională, dar şi eventual, în interesul său economic".

Astfel, în scopul eliminării riscurilor relatate Ministerul propune plafonarea primelor încasate de către agenţii constatatori astfel încât acestea să nu depăşească trei salarii medii lunare pe economie. Totodată, contravențiile documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere ar urma să fie excluse din categoria celor pentru care agenții constatatori beneficiază de stimulare financiară.

2248
Tagurile:
agenti constatatori, Controlul traficului, Prime, milioane de lei, politisti, soferi, amenzi, Ministerul de Interne
Tematic
Revoltător: Polițiștii de Patrulare îi amendează pe șoferi ca pe niște fraieri – Video
În ce condiții ar putea fi tăiate amenzile rutiere și primele polițiștilor
Poliția

Alerta cu bombă la centrul comercial Poliția spune cine a făcut apelul

47
(reînnoit 23:07 15.01.2021)
Specialiștii ”Bomteh” a făcut verificări minuțioase la Centru comercial amplasat pe str. Arborilor după ce Poliția a fost alertată în legătură cu un obiect explozibil aflat acolo. Alerta s-a dovedit fam falsă.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiștii ”Bomteh nu au depistat nici un obiect explozibil, anunță Poliția Capitalei.

”Urmare a verificării Centrului Comercial, de către specialiștii din cadrul serviciului ”Bomteh”, obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate”, a comunicat serviciul de presă al instituției.

Totodată, în urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, a fost identificată persoana care a făcut apelul telefonic la Poliție. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 13 ani.

Oamenii legii anunță că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru a fi stabilite toate circumstanțele.

Amintim că în această seară in individ a sunat la Poliție, la 20:20, și a comunicat că pe acoperișul unui centru comercial amplasat pe str. Arborilor din Chișinău se află un obiect explozibil. Forțele de ordine au intrat în alertă.

Forțele de ordine care s-au deplasat la fața locului au încercuit zona și au evacuat toți vizitatorii din centru comercial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
centru comercial, Chișinău, Poliția, alertă cu bombă
Tematic
Poliția oferă informații despre alerta cu bombă de la Judecătoria Chișinău


Загрузка...
Vaccinul anti-COVID-19 în fața logoului Pfizer

Norvegia: 13 decese legate de vaccinurile Pfizer

140
Cel puțin 13 persoane au murit în Norvegia din cauza efectelor secundare ale vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19, a dezvăluit autoritatea națională de reglementare a medicamentelor din această ţară.

BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT. 

„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.

Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.

La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
decese, vaccin, Norvegia
Tematic
Vaccinarea împotriva COVID: Iată de când vor fi imunizați moldovenii
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...