Elevi, imagine simbol

Bacalaureat 2018: Ministerul Educației anunță rezultatele - Câți restanțieri au mai rămas

229
(reînnoit 11:17 02.07.2018)
Câți elevi au susținut examenele de Bacalaureat în acest an, dar și câți au rămas restanțieri, aflați din anunțul făcut de Ministerul Educației.

CHIȘINĂU, 1 iul — Sputnik, Cezar Salagor. Ministerul Educației a anunțat rezultatele preliminare ale sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat. Potrivit autorităților, la sesiunea de Bacalaureat 2018 au fost admiși 10 mii 616 candidați din licee, 4015 candidați din colegii și centre de excelență, 167 de candidați din universități, 332 de candidați care s-au înscris în regim extern și 3020 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total — 18150 de candidați.

În acest an, rata de promovare a examenelor de către absolvenții din licee este de 83,59 la sută, cu 2,35 puncte procentuale mai mare decât anul trecut, la aceeași etapă. Astfel, dintre cei 10 mii 616 liceeni, 8874 au promovat examenul de Bacalaureat.

În colegiile din țară, aproape jumătate dintre candidați au promovat examenul. Astfel, dintre cei 4015 candidați admiși, examenul de Bacalaureat a fost susținut de 1777 de candidați. Rata de promovare fiind de 44,26%.

Câți restanțieri au mai rămas

Este de remarcat că marea majoritate a restanțierilor din sesiunile anterioară au picat examenele și în acest an. Doar 558 de repetenți din cei 3020 au promovat cu succes examenul de BAC, cu o rată de doar — 18,48 la sută, ceilalți 2462 de restanțieri urmează să-și încerce sorocul cu următoarea ocazie.

Conform rezultatelor preliminare, în acest an rata de promovare a sesiunii de bază a examenului de Bacalaureat este mai mare cu 4 puncte procentuale față de anul precedent și constituie 62,64 la sută, 11 mii 369 de candidați susținând cu succes BAC-ul.

Ministerul Educației precizează că în anul 2017, la aceeași etapă, au susținut examenul 11017 (58,63%) candidați, iar ulterior, după examinarea contestațiilor și sesiunea suplimentară, numărul absolvenților a crescut la 12905 (68,79%).

Iată ce note au obținut elevii la examenele de BAC

Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 1843, cu 376 mai mult ca în 2017, iar 359 de candidați au obținut nota medie mai mare sau egală cu 9, cu 95 mai mult ca în 2017.

Iar numărul de candidați eliminați de la examen este în descreștere, anul acesta fiind eliminat doar un singur candidat, în comparație cu 8 în 2017.

Cei care nu sunt de acord cu notele obținute vor putea depune o contestație la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00-18:00, în perioada 27-28 iunie. Fiecare candidat își va putea vedea lucrările verificate la adresa www.bac.edu.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate pe data de 6 iulie, după ce vor fi examinate toate contestațiile.

Totodată, în perioada 16-23 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Candidații vor trebui să depună o cerere în scris la Centrul de bacalaureat în care au susținut sesiunea de bază, în zilele de 6-7 iulie.

229
Tagurile:
ramas, ministerul, restantieri, educatie, 2018, bacalaureat
Porumb, recoltă

Foto: Poliția - Cum trebuie transportată recolta din câmp

61
Pentru binele lor propriu, oamenii care transportă recolta de pe câmp trebuie să respecte cu strictețe un set de reguli. Poliția face un apel către cetățeni. 

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. În aceste zile, în care oamenii culeg și transportă de pe câmp acasă strugurii sau alte culturi agricole, Poliția ține să le reamintească de ce reguli trebuie să țină cont.

„Nu uitați că recomandările noastre sunt pentru a vă proteja, iar datoria Dumneavoastră de a respecta regulile de circulație. Să aveți spor și fiți prudenți!”, le urează Poliția oamenilor.

Pentru transportarea recoltei de pe câmp, moldovenii utilizează motocultoare cu remorcă, tractoare, căruțe trase de cai, biciclete.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Indiferent de vehiculul cu care transportă recolta de pe câmp, Poliția le recomandă cetățenilor să renunțe la drum dacă au consumat sau intenționează să consume alcool.

Este interzisă transportarea pasagerilor, mai cu seamă a celor minori, pe încărcătură sau în picioare.

Oamenii sunt atenționați să poarte veste reflectorizante, pentru a fi vizibili pe drum, mai cu seamă pe timp de noapte.

Și căruța, și motocultorul trebuie echipate cu dispozitive de iluminare.

Totodată, vehiculele trebuie să se deplaseze cât mai aproape de partea dreaptă a părții carosabile a drumului.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Înainte de pornire la drum și în timpul deplasării, este necesar de verificat dacă încărcătura este amplasată și fixată bine.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Poliția îi mai atenționează pe oameni să nu transporte obiecte care depășesc cu mult lungimea, lățimea și înălțimea vehiculului.

Cetățenilor li se mai spune că, la fiecare 6 secunde, „trebuie verificată prezența altor autovehicule în jurul vostru - în spate și în lateral”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
câmp, recolta, moldovenii
Tematic
Incident șocant în Găgăuzia: Un câine a furat o căruță cu tot cu stăpân - Video
Patru copii răniți într-un accident: Se aflau într-o căruță condusă de mama lor beată


Загрузка...
COVID-19

Record absolut! Atâtea cazuri de COVID-19 nu au mai fost

462
(reînnoit 18:24 18.09.2020)
Un record absolut de cazuri noi de coronavirus s-a înregistrat astăzi în Republica Moldova. Datele prezentate de Ministerul Sănătății arată că situația epidemiologică se agravează.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Astăzi în Republica Moldova s-au înregistrat 665 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost procesate 2776 de teste - un record absolut de la începutul pandemiei. Șase dintre acestea sunt de import - două din Turcia, două din Ucraina, unul din Italia și altul din Marea Britanie. 

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 45 648.

Printre persoanele la care astăzi a fost confirmată prezența virusului în organism se numără 37 de lucrători medicali. S-au îmbolnăvit 14 medici, 17 asistenți medicali și șase persoane care reprezintă personalul auxiliar. 

În prezent se află în stare gravă 578 de pacienți, dintre care 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 1380 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie, iar ceilalți sunt în stare satisfăcătoare.

Între timp, alte 495 de persoane au fost tratate și externate. În total, 33 734 persoane au fost tratate  de COVID-19.

Din păcate s-au înregistrat și noi decese din cauza COVID-19. Au murit timp de 24 de ore 16 persoane cu vârse cuprinse între 40 și 80 de ani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

462
Tagurile:
Moldova, cazuri, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

0
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...