cimitir

Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova

724
Un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze activitatea cimitirelor și domeniul funerar.

CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Pe final de mandat, care expiră la 30 noiembrie, un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze activitatea cimitirelor și domeniul funerar. Proiectul Legii cu privire la cimitire și serviciile funerare urmează să fie discutat și votat de Parlament. 

Unul din capitolele acestui proiect se referă la înhumare și reînhumare. Astfel, potrivit documentului, înhumările se efectuează în gropi simple, gropi zidite și cavouri. Pentru fiecare înhumare se repartizează un lot de pământ cu o suprafață de 3,8 metri pătrați. 

Deputații de la Chișinău propun ca lungimea unui mormânt să nu fie mai mică de 2 metri, lățimea de un metru, iar adâncimea de 1,5 metri. În cazul construcției cavourilor cifrele respective pot fi depășite, dar nu mai mult de 4 metri pătrați. 

”De la fundul gropii de înhumare până la nivelul apelor subterane e necesar să fie nu  mai puțin de 0,5 metri”, se menționează în document. 

Totodată, parlamentarii propun ca ”asupra fiecărei gropi să fie o movilă cu înălțimea nu mai mare de 0,5 metri de la suprafața pământului sau o placă de mormânt”. 

Pentru înmormântarea copiilor decedați dimensiunile mormântului pot fi micșorate. 

Totodată, proiectul prevede și procedurile de exhumare, care se propune a fi organizată în perioada rece a anului, ziua, în prezența rudelor. 

Locurile pentru reînmormântarea osemintelor vor avea dimensiuni nu mai mici de un metru pe un metru.  

Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

724
Tagurile:
biserica, preot, groapă, proeict de lege, funerar, inmormantare, cimitir
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (232)
Tematic
Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău, amenajat pentru Paștele Blajinilor
Cimitir din evul mediu, descoperit în apropiere de Chișinău
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

61
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...
Stradă

Video: Un șofer a uitat tragă frâna de mână - Unde a ajuns mașina

38
(reînnoit 13:18 05.12.2020)
Un șofer a uitat să tragă frâna de mână, iar mașina s-a ciocnit cu un alt automobil. S-a întâmplat aseară, într-un sens giratoriu din Capitală.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Pe internet au apărut imagini video în care se vede cum un șofer coboră din mașină, iar automobilul începe să se deplaseze singur în urmă. Cel mai probabil, conducătorul auto a uitat să tragă frâna de mână.

Speriat, bărbatul a fugit repede să oprească mașina, dar, ghinion, a căzut în timp ce încerca să apese pedala. Astfel, mașina a lovit un alt automobil din spate. 

Accidentul s-a produs aseară la sensul giratoriu de lângă Universitatea Ion Creangă din Capitală. În acele clipe, circulația rutieră era dirijată de un agent de patrulare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
chișinău, șofer, mașină
Tematic
Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit
Tragic: Un șofer de 19 ani din Soroca a murit într-un accident produs dimineață


Загрузка...