Apus de soare, imagine simbol

A descoperit asta chiar în ziua solstițiului de vară: Iată despre ce este vorba

116
(reînnoit 16:08 21.06.2018)
Învățatul grec Eratostene a reușit să facă o mare descoperire, cu o precizie remarcabilă, datorită fenomenului solstițiului de vară - detalii.

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Astăzi este solstițiul de vară, adică cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice în emisfera nordică a Terrei. Conform Observatorului Astronomic ”Vasile Urseanu”, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 înainte de Hristos, cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru, bazându-se pe acest fenomen.

Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12', și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.

Este de precizat că în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime. Începând cu ziua de azi, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească. Totul va dura până pe 21 decembrie, când va fi solstițiul de iarnă.

116
Tagurile:
21 decembrie, Iata despre ce este vorba, solstitiu de vara, 21 iunie, descoperit, Eratostene
Tematic
Soarele nu va mai fi la fel: Astronomii fac prognoze îngrijorătoare
Eveniment astronomic rar - Super Lună
(FOTO) Fenomen astronomic uimitor: Trebuie să faci asta, dacă vrei să-l admiri
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

0
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...

Gaz mai ieftin: ANRE a micșorat tarifele pentru consumatori

63
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în cadrul ședinței de astăzi o decizie prin care s-a micșorat tariful la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Tarifele la gazele naturale au scăzut cu 12,2%. Decizia a fost luată astăzi de către Agenția pentru Reglementare în Energetică.

Știrea este în curs de actualizare...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
ANRE, gaz, tarife
Tematic
Gaz mai ieftin de la 1 octombrie: Cu cât vor scădea tarifele


Загрузка...