Lumea digitală, imagine simbol

Șocant: Iată ce date colectează statul atunci când apelezi Serviciul 112

1067
(reînnoit 18:17 01.07.2018)
Iată ce informații colectează Agenţia Naţională Pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice și Tehnologia Informaţiei atunci când apelezi serviciul 112. Informația este oferită gratuit de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice.

CHIȘINĂU, 17 iunie — Sputnik, C.S. Recent, Agenţia Naţională Pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice și Tehnologia Informaţiei a adoptat o hotărâre prin care au fost modificate Condiţiile tehnice de transmitere a informaţiei de localizare primară în cazul apelurilor la numărul unic de urgenţă 112.

Astfel, în una din modificările operată, furnizorii de rețele și/sau servicii publice de comunicații electronice mobile sunt obligați să asigure, în mod gratuit, accesul în timp real al Serviciului 112 la bazele de date ale abonaților acestora, astfel încât, în momentul conectării apelului adresat la numărul 112, să transmită printr-un SMS către Serviciul 112 următoarele date și informații privind apelantul din baza de date a propriilor abonați:

1) numărul de telefon al abonatului (sau utilizatorului înregistrat, titular al numărului respectiv) în formatul național prevăzut în Planul Național de Numerotare;
2) prenumele abonatului persoană fizică;
3) numele abonatului persoană fizică, după caz, denumirea abonatului persoană juridică;
4) adresa de domiciliu a abonatului persoană fizică, după caz, adresa sediului abonatului persoană juridică, care va include:
a) categoria străzii (bulevard, stradă, stradelă);
b) denumirea străzii;
c) numărul străzii;
d) numărul imobilului/blocului;
e) numărul scării;
f) numărul etajului;
g) numărul apartamentului, biroului sau oficiului, după caz;
h) categoria localității (oraș, comună, sat);
i) denumirea localității;
j) sectorul orașului;
k) municipiul sau raionul;
l) codul poștal;
m) denumirea țării.
5) numărul de identificare de stat al abonatului persoană fizică (în condițiile în care subiectul datelor cu caracter personal și-a dat consimțământul în această privință);
6) denumirea furnizorului.

Toate aceste date urmează a fi transmise printr-o interfață de tip Web Service dedicată, cu utilizarea protocoalelor de comunicație convenite cu Serviciul 112, folosind canale de date securizate.

În cazul furnizorilor de rețele și/sau servicii publice de comunicații electronice fixe sau bazate pe tehnologia VoIP au obligația să asigure transmiterea următoarelor date și informații privind apelantul din baza de date a propriilor abonați (în măsura în care acestea sunt cunoscute de furnizor):

1) numărul de telefon al abonatului, în format național prevăzut în Planul Național de Numerotare cu specificarea tipului și modului de utilizare a numărului:
a) număr geografic utilizat la un punct fix;

b) număr geografic utilizat la puncte nomade (în cazul conectării echipamentului terminal la rețeaua furnizorului prin intermediul tehnologiei VoIP, iar setările rețelei nu restricționează utilizarea serviciilor la un punct fix);
c) număr non-geografic independent de locație utilizat la puncte nomade.
2) prenumele abonatului persoană fizică;
3) numele abonatului persoană fizică, respectiv denumirea abonatului persoană juridică, după caz;
4) adresa de domiciliu a abonatului persoană fizică, după caz, adresa sediului abonatului persoană juridică, care va conține următoarele date și informații:
a) categoria străzii (bulevard, stradă, stradelă);
b) denumirea străzii;
c) numărul străzii;
d) numărul blocului/imobilului;
e) numărul scării;
f) numărul etajului;
g) numărul apartamentului, biroului sau oficiului, după caz;
h) categoria localității (oraș, comună, sat);
i) denumirea localității;
j) sectorul orașului;
k) municipiul sau raionul;
l) codul poștal;
m) denumirea țării.
5) adresa fizică de instalare a punctului terminal al reţelei cu numărul de telefon al abonatului:
a) categoria străzii (bulevard, stradă, stradelă);
b) denumirea străzii;
c) numărul străzii;
d) numărul blocului/imobilului;
e) numărul scării;
f) numărul etajului;
g) numărul apartamentului, biroului sau oficiului, după caz;
h) categoria localității (oraș, comună, sat);
i) denumirea localității;
j) sectorul orașului;
k) municipiul sau raionul;
l) denumirea țării.
6) numărul de identificare de stat al abonatului persoană fizică (în condițiile în care subiectul datelor cu caracter personal și-a dat consimțământul în această privință);
7) denumirea furnizorului.

În cazul în care furnizarea datelor în timp real nu este posibilă, furnizorii de rețele și/sau servicii publice de comunicații electronice fixe sau bazate pe tehnologia VoIP sunt obligați să transmită, în mod gratuit, Serviciului 112 și serviciilor specializate de urgență, precum și să actualizeze, până la data de 25 a fiecărei luni, bazele de date ale abonaților acestora. În acest caz, furnizorii au obligația de a încărca datele printr-o interfață de tip SFTP (Simple File Transfer Protocol) pusă la dispoziție de Serviciul 112 sau un alt tip de interfață acceptată de Serviciul 112 prin care vor transmite datele respective, în format de tip text, Unicode sau ANSI (formatul Institutului American National de Standardizare) folosind canale de date securizate.

1067
Tagurile:
apelezi, colecteaza, Serviciul 112, Trebuie sa stii asta, Statul, date, Agenţia Naţională Pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice și Tehnologia Informaţiei
Tematic
Guvernul anunță modernizarea unei instituții de stat: Sunt vizate minoritățile naționale
Guvernul solicită Parlamentului să examineze în mod prioritar dosarul pensiilor
Moldovenii ar putea renunța mai ușor la cetățenie. Iată ce propune Guvernul
Guvernul respinge proiectul lui Igor Dodon privind modificarea Legii Drapelului de Stat
Primul medic vaccinat în Republica Moldova

Ce a declarat primul medic care s-a vaccinat împotriva COVID-19

19
(reînnoit 12:52 02.03.2021)
În Republica Moldova a început campania de vaccinare. Primilor medici din cadrul Spitalului Clinic Republican le-a fost administrată deja doza de vaccin. Cum se simt după imunizare.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Primul moldovean vaccinat împotriva COVID-19 este șeful secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu. El a primit serul, iar peste 15 minute a ieșit în fața presei pentru a face declarații. El susține că acest vaccin a adus o doza de speranță în rândul lucrătorilor medicali, care sunt acum la limita epuizării.

„Sunt cele mai frumoase emoții. Când am primit acest certificat de vaccinare, am avut aceleași emoții ca și atunci când am absolvit Universitatea de Medicină, cu aceeași mândrie și cu aceleași gânduri bune. Lumina se va aprinde pentru toți colegii și mă bucur că colegii mei sunt dornici să se vaccineze. Sun gânduri optimiste, gânduri bune, gânduri pline de speranțe și acum mă simt foarte bine”, susține șeful secției Terapie Intensivă, Alexandru Botizatu. 

Doctorul susține că vaccinul nu este dureros și că după imunizare se simte bine. 

„Au trecut acele 15 minute recomandate de specialiști și mă simt foarte bine. Senzațiile sunt foarte bune și cu acest gând plin de speranțe mergem mai departe la serviciu. (...) Nu este dureros. Am așteptat să fie dureroasă înțepătura, am mai primit injecții, dar aceasta este o procedură foarte simplă și durerea nu se simte”, a declarat doctorul. 

Alexandru Botizatu a fost și el unul dintre pacienții cu COVID-19 și a declarat că perioada de recuperare pentru fiecare este lungă și anevoioasă, indiferent de forma bolii pe care o face. 

„Trebuie să cunoaștem toți că pacienții care suportă COVID-19, indiferent de formă, trec o perioadă destul de complicată și absolut toți pacienții în ultima jumătate de an, când deja vorbeam de vaccin, au spus că vor să se vaccineze. Toți care au trecut prin complicații și prin boala provocată de acest virus, toți au spus că ar fi acceptat să se vaccineze și că nu vor să se mai întoarcă la acea experiență”, a explicat Alexandru Botizatu.

Doctorul a vorbit și despre reticența unor persoane la vaccin și a îndemnat oamenii să nu să se teamă, deoarece, consideră Botizatu, doar vaccinul poate scăpa omenirea de noul coronavirus.

„Noi, medicii, am discutat foarte mult, am urmărit și rezultatele primelor vaccinări în lume. Noi doar am așteptat ca vaccinul să ajungă în țară. Noi nu ținem cont de producător, noi acceptăm vaccinul pe care ni-l recomandă autoritățile și specialiștii din domeniu”, susține Botizatu. 

Un alt doctor care, la fel, este printre primii moldoveni vaccinați, spune că vaccinul a devenit o speranță pentru fiecare dintre medici.  

„Mă simt foarte bine, mă simt fericită că vaccinul a ajuns și în Republica Moldova și demult am așteptat să fim vaccinați. Noi știm că pot fi reacții adverse la oricare vaccin, nu contează care, dar eu nu mă tem. Sunt sigură de calitatea vaccinului care a ajuns în Republica Moldova”, a declarat un al medic al Spitalului Clinic Republican.

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?>>>

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
medici, pandemie, COVID-19, vaccin
Tematic
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...
Protest

Așa nu se mai poate: Părinții ies la protest - detalii

1269
(reînnoit 12:49 02.03.2021)
Mai mulți părinți nemulțumiți de revenirea la învățământul online sunt gata să iasă la protest în fața Parlamentului. Aceștia vor ca elevii să poată merge la ore și să însușească materia de studii în incinta sălilor de clasă.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Unii părinți au ajuns la limita răbdării și vor să iasă la protest. Aceștia intenționează să organizeze o manifestație în fața Parlamentului vineri, 5 martie, la ora 13:00. Părinții sunt nemulțumiți de decizia CNESP privind trecerea elevilor la învățământul de la distanță și vor cere în cadrul protestului să fie redeschise școlile. 

Victoria Rusnac este mama a patru copii, trei dintre care sunt elevi. Femeia susține că deja de un an de zile copiii nu pot învăța și rămân în urma programei școlare din cauza orelor online. Mai mult, femeia se arată indignată și de faptul că părinții sunt nevoiți să-și ia copiii la locul de muncă, pentru că nu au cu cine să-i lase acasă. 

„În anii precedenți, Alexandra era una din cele mai bune la matematică, acum ea multe teme noi nu le înțelege, dar programa merge înainte. Copilul nu sa dezvoltat în ritm cu programa pentru că multe teme noi trebuie să le studieze singură, cu multe nelămuriri. O concluzie ce ține de școlarii mei - pot sa declar ca un an de zile de studii copiilor noștri l-au pierdut”, susține organizatoarea protestului de vineri. 

Precizăm că peste șapte mii de părinți au semnat o petiție online în care își manifestă nemulțumirea față de decizia CNESP de a trece elevii la învățământul de la distanță și solicită anularea urgentă a acestei hotărâri. Potrivit autorilor petiției, autoritățile nu au întreprins acțiunile necesare pentru a asigura condițiile pentru buna desfășurare a învățământului online. Părinții susțin că elevii nu au fost asigurați cu echipamentul necesar ca să-și poată continua studiile de la distanță.

De asemenea, părinții se arată indignați de faptul că, în timp ce școlile urmează a fi închise, alte locuri publice rămân deschise.

„În timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, menționează părinții.

Amintim că vineri, 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii este transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1269
Tagurile:
protest, online, școli, elevi, părinți nemulțumiți, părinți
Tematic
Școlile se închid din nou și trec la învățământul online - iată de când


Загрузка...
Parc

Meteo: Vreme bună de ieșit la frigărui, dar iată de urmează în week-end

0
Vin zile extrem de călduroase pentru această perioadă a analului - prima săptămână a lunii martie: maximele vor atinge +12 grade Celsius.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că pe 3 martie vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Cerul va fi variabil, fără precipitații. Vântul va sufla din nord-vest de la slab la moderat.

În noapte de marți spre miercuri temperatura minimă a aerului va oscila între  0..+5°C. În raioanele de nord vom avea 0..+3°C, în raioanele de centru +1..+4°C, în cel de sud +2..+5°C, în raioanele de est +1..+4°C și în Capitală +1..+3°C.

Miercuri ziua temperatura aerului ziua va oscila între +7..+12°С. În raioanele de nord +7..+10°C, în raioanele de centru +8..+11°C, în raioanele de sud +9..+12°C, în raioanele de est +8..+11°C și în Capitală +9..+11°C.

Vom menționa că joi și vineri maximele vor crește în continuu, astfel că acestea vor ajunge la +17 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru 02 - 08 martie 2021
Prognoza meteo pentru 02 - 08 martie 2021

Dar, în week-end se va răci brusc, astfel că minimele nocturne vor ajunge la - 5 grade Celsius, iar maximele diurne nu vor depăși +9 grade Celsius. Iar sâmbătă vom avea lapoviță și ninsori în nordul țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primăvară, Baba Dochia, Vremea, prognoza meteo, prognoza, Meteo


Загрузка...