Cinematograful „Gaudeamus”

Ce se afla cândva pe locul unde a fost construit cinematograful „Gaudeamus”

420
(reînnoit 11:16 14.06.2018)
Terenul pe care urmează să fie înălțată o nouă clădire cu mai multe etaje este de-a dreptul sinistru.

CHIȘINĂU, 13 iunie — Sputnik, Nicolai Costârchin. Locuitorii Chișinăului au obținut ce și-au dorit: Primăria a sistat demolarea cinematografului „Gaudeamus", numit pe vremuri „40 de ani ai ULCCTM".

Terenul pe care se află cinematograful este deja demult în posesia unei persoane private, aici urmând să fie construit un complex locativ cu multe etaje.

Să ne amintim însă ce-a fost cândva pe acest loc și să ne întrbăm dacă este bine în general să se construiască ceva aici. Istoricul Iuri Șveț spune că, până în anul 1950, când a apărut ideea de a realiza proiectul arhitectului Valentin Voițehovski privind construcția cinematografului, aici era cimitirul luteran care ocupa spațiul cuprins între actualele străzi Vasile Alecsandri, Pantelimon Halippa și scuarul Complexului Memorial „Eternitate".

„După cel de al Doilea Război Mondial, în anii 1950 — 1960, aici au fost vandalizate mai multe morminte, printre care și cavoul familiei Bernardazzi unde era înmormântat însuși Alexandru Bernardazzi, personalitate care a contribuit atât de mult la îmbogățirea arhitecturală a orașului nostru. Tot pe acest loc, în perioada ultimului război mondial, erau înhumați soldații germani" a precizat Șveț.

Potrivit acestuia, în acest cimitir a fost înmormântat și Carol Schmidt, cel mai cunoscut primar al Chișinăului.

Din cauza indiferenței unor persoane cu funcții de răspundere din secolul trecut, urmele acestor morminte au dispărut demult și pentru totdeauna. Nu s-au păstrat nici schemele topografice cu indicarea exactă a locului unde au fost înmormântate personalitățile care au avut o importanță istorică pentru oraș. Chestiunea efectuării unor săpături în acest loc, cel puțin de probă, nici nu se pune măcar. Cineva ar vrea să repete acum experiența nereușită a predecesorilor și să construiască în locul cinematografului un imobil în care să locuiască un număr foarte mare de oameni. Se vor găsi oare doritori să-și trăiască viața pe osemintele cuiva?

420
Tagurile:
cimitir luteran, cinematograf, demolare, imobil, Chișinău
Tematic
Istoria Chișinăului, sub buldozere: A început demolarea unei clădiri legendare
Ghidighici, șoseaua balcani

Video - Șocant: O șoferiță a dat cu mașina peste un polițist

85
O șoferiță a accident un polițist care dirija traficul. S-a întâmplat la intersecția străzilor Petricani și Balcani din Capitală.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Momentul impactului au fost postat de un conducător auto pe rețelele de socializare. Din imagini se vede că inspectorul de patrulare dirija traficul în momentul când din spate, de pe strada Petricani, șoferița unui Renault a mers la culoarea roșie a semaforului, a încercat să vireze la stânga, nu s-a asigurat și a accidentat polițistul. Mai mult, în acel moment mașina s-a tamponat și cu alt automobil. 

Ofițerul de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, a declarat pentru Sputnik Moldova că șoferița mașinii Renault, în vârstă de 34 de ani, a ignorat semnul de dirijare a agentului de circulație și a lovit un BMW condus de un șofer de 32 de ani. La fel, a accidentat și inspectorul de patrulare, însă polițistul nu s-a ales cu leziuni grave.
Oamenii legii investighează cazul, iar șoferița riscă amendă 1500 de lei și șase puncte de penalizare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Polițist, Accident grav, accident auto, accident
Tematic
Cum a fost resimțit în Moldova cutremurul produs la doar 5 km adâncime
Tragic: Un motociclist a murit pe loc în urma unui accident


Загрузка...
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

Imagini de la Primăria Chișinău: Alertă cu bombă

106
(reînnoit 09:25 30.10.2020)
Corespondenții Sputnik Moldova se află la sediul Primăriei Chișinău care este încercuită și securizată după ce un necunoscut a anunțat că în clădirea Primăriei, dar și în a Ambasadei Ucrainei se află plasate obiecte explozive. Iată ce se întâmplă acolo.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Oamenii legii au fost alertați în această dimineață după ce un bărbat a sunat la Serviciul de Urgență 112 și a spus că în incinta Primăriei Chișinău și la Ambasada Ucrainei se află obiecte explozibile.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, apelul a fost înregistrat la ora 07:00.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate, zonele fiind încercuite, securizate, iar transportul a fost redirecționat.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

”La momentul actual toate serviciile specializate activează, sediile sunt verificate. Angajații poliției întreprind toate măsurile în identificarea persoanei care a efectuat apelul, toate circumstanțele urmează a fi stabilite”, a precizat Natalia Stati.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

Deocamdată, nu a fost stabilită identitatea persoanei care a anunțat. Oamenii legii vor reveni ulterior cu informații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Ucrainei, ambasada, primăria Chişinău, Primăria, bombă, Alertă


Загрузка...