Guvern

Guvernul solicită Parlamentului examineze în mod prioritar dosarul pensiilor

237
(reînnoit 14:58 13.06.2018)
Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege cu privire la recalcularea pensiilor pentru persoanele care mai continuă să lucreze și roagă Legislativul să voteze legea cât mai repede.

CHIȘINĂU, 13 iunie – Sputnik. Guvernul solicită Parlamentului să examineze în mod prioritar proiectul de lege care se referă la recalcularea pensiilor pentru beneficiarii care mai continuă să lucreze. Documentul a fost aprobat de Guvern și, dacă va fi votat și de Parlament, urmează să intre în vigoare în data de 1 ianuarie 2019. 

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, recalcularea pensiilor va fi efectuată pe etape. În primul rând, va începe recalcularea pensiilor stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 15 ani, după ce au ieșit la pensie. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 — 1 ianuarie 2019, recalcularea se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată. Cuantumul pensiei urmează să fie mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

237
Tagurile:
legea pensiilor, recalcularea pensiilor, pensionari, Parlament, Guvern
Tematic
De anul viitor se schimbă regulile de acordare a unor pensii din Moldova
Declarația bombă a premierului Pavel Filip despre pensiile din Moldova
Un mic dejun cât o pensie. Cine mănâncă dimineața cât o pensie în Moldova


Загрузка...