Cezara Dilevschi

Tehnici de pregătire a elevilor pentru a susține cu brio Bacalaureatul

290
(reînnoit 08:50 13.06.2018)
Bacalaureatul reprezintă testul maturității pentru elevi. De multe ori școlarii nu știu cum să-și gestioneze emoțiile, iar în consecință rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor. Cum să se pregătească de examene și ce exerciții de relaxare recomandă specialiștii, aflați din interviul realizat cu psihologul Cezara Dilevschi.

Interviu cu Cezara Dilevschi, psiholog

Majoritatea oamenilor consideră stresul ca fiind o reacție negativă a organismului la factorii perturbatori. Psihologul Cezara Dilevschi a precizat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că există două tipuri de reacții la stres.

Care sunt tipurile de stres și cum se manifestă ele?

Stresul pozitiv sau „eustres", cum i se mai spune, este cel provocat de evenimente plăcute, iar stresul negativ, „distres", este cel mai întâlnit, fiind provocat de situaţii neplăcute şi evenimente negative. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, stresul pozitiv tinde să se transforme în stres negativ. Astfel, „eustresul" ne mobilizează capacitățile cognitive, cum ar fi: memoria, gândirea, imaginația, limbajul și atenția. În momentul în care se depășește o anumită limită emoțională și stresul devine foarte intens, atunci avem „distresul" care ne micșorează toate capacitățile noastre cognitive. Totodată menționez că există o mare diferență dintre frică și anxietate. Ceea ce simt elevii înainte de sesiunea de bacalaureat este anxietatea. Astfel, emoția de frică o simțim când avem un pericol iminent, iar anxietatea reprezintă un pericol imaginar.

Cum trebuie să se comporte un profesor pentru a-l ajuta pe elev să depășească aceste emoții și stresul?

În pregătirea pentru examenele de bacalaureat nu trebuie să lipsească și componenta psiho-emoțională. Pe lângă lecții adăugătoare, pentru o pregătire corespunzătoare este binevenit de a face și meditații psihologice. Acestea sunt necesare pentru gestiunea emoțiilor, însușirea tehnicilor cognitive și celor de restructurare a gândurilor comportamentale, fiindcă acest lucru poate influența pozitiv rezultatul final. Pedagogii fac doar meditație cognitivă la materialul parcurs, iar cel care trebuie să intervină cu tehnici de depășire a emoțiilor este psihologul școlar.

Cei care sunt împotriva supravegherii sălilor în care se desfășoară examenele cu camerelor video afirmă că asta îi stresează pe elevi. Este cu adevărat așa?

Foarte mult depinde de elev, de capacitățile lui cognitive, de încrederea în sine, de acele abilități pe care le-a avut elevul înainte de examene. Există licee în care camerele funcționează zilnic în sălile de curs, iar dacă elevul este pregătit — acestea nu-l vor intimida.

Ce greșeli comit părinții în relația lor cu copiii care sunt în procesul de pregătire pentru sesiunea de examene?

Părinții au un rol determinant în această situație și le sugerez să găsească un echilibru între presiune și motivație. Înainte de examen adulții trebuie să le permită copiilor să fie implicați în activități relaxante. În mod firesc, organismul nostru nu poate să se concentreze în condiții tensionate.

Care tehnici pot fi utilizate de către elevi pentru a depăși emoțiile în timpul examenului?

Există o varietate de tehnici, dar ele funcționează atunci când le practici de mută vreme, în stare de liniște, devenind o practică zilnică. Sunt niște exerciții de relaxare și anume de gestionare a emoției de anxietate. Primul exercițiu ar fi controlul conștient al respirației, care constă în inspirația pe nas și expirația lentă pe gură, burta lipindu-se de spate cu repetări de 10-15 ori.

Un alt exercițiu bun ar fi relaxarea musculară. Aici gestionăm respirația și încordarea mușchilor. Aceasta înseamnă că respirăm pe nas, menținem respirația ceva timp și încordăm la maximum mușchii corpului, după care expirăm și ne relaxăm. repetăm exercițiul de câteva ori, făcând o pauză de 10-15 secunde. În timpul pauzei scanăm corpul și senzațiile corporale: greutatea, temperatura și forma, după care continuăm 15-20 de minute.

Al treilea exercițiu pe care l-ași sugera și îl practic personal este axarea pe respirația proprie în urma căreia la fiecare expirație se pronunță cuvântul: relaxat. Durata acestei tehnici de relaxare este de 10-15 minute.

Doamnă Cezara Dilevschi, vă mulțumim mult pentru răspunsurile date la întrebările noastre.

Amintim că sesiunea de bacalaureat 2018 se desfășoară în perioada 5-22 iunie. La sesiune au fost admiși 18150 de candidați, dintre care 3020 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat în data de 27 iunie.

Autor: Cristina Baș

290
Tagurile:
emotii, stres, camere de supraveghere, elev, bacalaureat, BAC, Cezara Dilevschi, chisinau
Tematic
Examenele de Bacalaureat: Provocările sesiunii din anul 2018
Iată ce trebuie să faci ca să susții examenele de bacalaureat - Sfatul profesorilor
Află cine este tânărul din Orhei care a fost scutit de trei examene de Bacalaureat
Laborator

Demonstrat științific: Motivul tuturor bolilor moldovenilor

36
(reînnoit 19:32 18.09.2020)
Apa este proastă în 90% din fântânile Moldovei. Grav este că și cea din apeducte nu este întotdeauna potabilă. Constatările au fost făcute de ecologistul Anatolie Prohnițchi pentru Sputnik de Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De calitatea apei potabile pe care o consumăm depinde direct sănătatea noastră.

Corpul uman, potrivit savanților, este constituit din apă în proporție de 50-75%.

Corpul unui adult conține în medie 60% de apă, iar al unui sugar - 75-78%, atingându-se proporția de 65% la aproximativ un an.

Apa potabilă de calitate este asimilată de corpul uman fără mare efort, în timp ce apa de proastă calitate conduce la uzura organismului și la îmbolnăvirea lui.

Fântânile au apă rea, dar oamenii n-au alternativă

Reporterul Sputnik Moldova i-a solicitat ecologistului Anatolie Prohnițchi să vorbească despre calitatea apei pe care o consumă moldovenii.

De altfel, calitatea apei este mereu la ordinea zilei, iar astăzi avem și un prilej special: pe 18 septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei.  

Cea mai importantă constatare este că în majoritatea fântânilor din satele Moldovei apa este proastă, nepotrivită pentru băut.

„În Republica Moldova, apa din 90% dintre fântâni nu este bună de consumat. Apa este tehnică, nu potabilă. Însă populația este nevoită să consume apa din aceste fântâni”, a spus Anatolie Prohnițchi.

Anatolie Prohnițchi
© Sputnik / Osmatesco
Anatolie Prohnițchi

Fântânile din Moldova au o adâncime destul de redusă, de vreo 9-10 metri în medie. În unele cazuri însă apa potabilă de calitate se află la o adâncime de peste 100 de metri.

Chișinăul are apă bună la robinet, dar Nistrul este foarte poluat

Chișinăul este aprovizionat centralizat cu apă potabilă din Nistru. Calitatea apei de la robinet livrată chișinăuienilor „este de o calitate destul de bună”, pentru că aceasta este purificată corespunzător, a precizat ecologistul.

Râul Nistru este însă foarte poluat – atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul Moldovei.

Majoritatea localităților moldovenești de pe malul Nistrului sau afluenților lui nu au nici canalizare, nici stații de purificare.

Toate apele uzate, precum și deșeurile de la întreprinderi sunt deversate în Nistru.   

„De exemplu, la Soroca, deja de 30 de ani, nu există stație de purificare. Și tot ce se varsă în canalizare ulterior nimerește în Nistru”, a spus Anatolie Prohnițchi.

Chiar zilele trecute, când temperatura aerului era de vreo 30 de grade Celsius, o publicație din Soroca a plasat pe YouTube un video care semnala că „Nistrul este bâhlit” în respectiva localitate.

Nu obții legume eco cu apă murdară

Mai adăugăm că oamenii din multe localități folosesc apa poluată din Nistru și pentru a-și iriga legumele.

Evident, acestea nu mai pot fi prezentate drept „legume eco”. Calitatea apei folosită la irigații este foarte importantă pentru calitatea produsului final.

Starea râului Prut, al doilea râu mare pe care-l are Moldova, este mai bună, potrivit lui Anatolie Prohnițchi.

Sutele de râuri mici de asemenea sunt poluate și chiar secate de-a binelea în foarte multe cazuri, mai ales în acest an secetos.

Și apele subterane sunt influențate de seceta care s-a abătut asupra Republicii Moldova, potrivit ecologistului.  

Nici apeductele nu asigură mereu calitatea

Auzim că se construiesc și se dau în exploatare noi apeducte prin sate, dar nici apa asigurată prin acestea nu este întotdeauna potabilă - de multe ori este tehnică. Din motivul pe care l-am menționat mai sus: apa potabilă poate fi găsită în unele cazuri la o adâncime de peste 100 de metri, dar proiectele, inclusiv din lipsa banilor, nu prevăd forări atât de profunde.

„De calitatea apei potabile depinde sănătatea populației unei țări. Guvernările care s-au perindat de-a lungul anilor, indiferent de culoarea lor politică, nu acordau atenția cuvenită calității apei. Se construiesc apeducte, dar apa din ele nu este potabilă, dar tehnică”, a spus Anatolie Prohnicți. 

O altă problemă evidențiată de ecologist este raportul dintre apeducte și sisteme de canalizare. În Moldova, proporția este de 15% sisteme de canalizare la 100% de apeducte. Se construiesc apeducte, dar nu și rețele de canalizare.

Ca urmare, apa de la robinet folosită de oameni, cu tot cu detergenți și alte substanțe chimice și deșeuri, este vărsată direct pe pământ și ajunge în pânza freatică. Iată un motiv din care nu avem apă curată în fântâni.  

Apa rea le strică moldovenilor dinții

Fluoroza dentară, o afecțiune caracterizată prin schimbarea culorii dinţilor sau pătarea lor, este foarte frecventă în Republica Moldova, potrivit medicilor stomatologi

Această afecțiune a dinților este provocată de cantitățile prea mari de fluor în apa de băut, urmare a poluării solului cu pesticide în perioada „agriculturii intensive” – un experiment efectuat pe timpul fostei URSS.

În unele localităţi erau afectați de fluoroză și până la 80% dintre adolescenţii de 12-17 ani, potrivit unui studiu realizat de Unicef și Guvernul de la Chișinău în anul 2010.

Calitatea apei, aerului și solului influențează direct starea dinților, iar sănătatea dinților este esențială pentru buna funcționare a organismului uman, au semnalat medicii stomatologi moldovenii. Oamenii au fost îndemnați să aibă grijă ce apă beau, ce mănâncă și ce aer respiră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
moldoveni, boli, Moldova, apa potabilă
Tematic
Pericolul mortal din apa de la robinet: Mii de decese cauzate de cancer în Europa
Iată ce a găsit ANSA în apa potabilă din școli și grădinițe: Nou program de evaluare


Загрузка...
Porumb, recoltă

Foto: Poliția - Cum trebuie transportată recolta din câmp

68
Pentru binele lor propriu, oamenii care transportă recolta de pe câmp trebuie să respecte cu strictețe un set de reguli. Poliția face un apel către cetățeni. 

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. În aceste zile, în care oamenii culeg și transportă de pe câmp acasă strugurii sau alte culturi agricole, Poliția ține să le reamintească de ce reguli trebuie să țină cont.

„Nu uitați că recomandările noastre sunt pentru a vă proteja, iar datoria Dumneavoastră de a respecta regulile de circulație. Să aveți spor și fiți prudenți!”, le urează Poliția oamenilor.

Pentru transportarea recoltei de pe câmp, moldovenii utilizează motocultoare cu remorcă, tractoare, căruțe trase de cai, biciclete.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Indiferent de vehiculul cu care transportă recolta de pe câmp, Poliția le recomandă cetățenilor să renunțe la drum dacă au consumat sau intenționează să consume alcool.

Este interzisă transportarea pasagerilor, mai cu seamă a celor minori, pe încărcătură sau în picioare.

Oamenii sunt atenționați să poarte veste reflectorizante, pentru a fi vizibili pe drum, mai cu seamă pe timp de noapte.

Și căruța, și motocultorul trebuie echipate cu dispozitive de iluminare.

Totodată, vehiculele trebuie să se deplaseze cât mai aproape de partea dreaptă a părții carosabile a drumului.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Înainte de pornire la drum și în timpul deplasării, este necesar de verificat dacă încărcătura este amplasată și fixată bine.

Oamenii transportă recolta din câmp
Oamenii transportă recolta din câmp

Poliția îi mai atenționează pe oameni să nu transporte obiecte care depășesc cu mult lungimea, lățimea și înălțimea vehiculului.

Cetățenilor li se mai spune că, la fiecare 6 secunde, „trebuie verificată prezența altor autovehicule în jurul vostru - în spate și în lateral”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
câmp, recolta, moldovenii
Tematic
Incident șocant în Găgăuzia: Un câine a furat o căruță cu tot cu stăpân - Video
Patru copii răniți într-un accident: Se aflau într-o căruță condusă de mama lor beată


Загрузка...