Casă veche în Chișinău. Stradela Sf. Andrei, 78. Anul 2008

Sfârșitul trist al celei mai sumbre case din Chișinău

575
(reînnoit 12:44 13.06.2018)
Cea mai sinistră și înfricoșătoare casă din capitala Moldovei ar putea fi rasă de pe fața pământului.

CHIȘINĂU, 13 iunie — Sputnik. Serghei Țurcanu. Există o casă în Chișinău pe seama căreia circulă tot felul de legende sumbre și maladive. Pentru început însă vă prezentăm o scurtă informație oficială despre ”caz”.

Adresa: stradela Sf. Andrei, 78; data construirii: 1929. Începând cu anii 70 și până la sfârșitul anilor `90 ai sec. XX, aici se afla căminul întreprinderii Apă-Canal. Mai târziu locatarii au fost evacuați, iar clădirea s-a transformat în depozit de materiale de construcție. Alături mai exista o casă, de dimensiuni mai mici, care fusese construită mai devreme decât „vecina" sa, iar la subsol ascundea (poate că mai sunt și acum) trei rezervoare uriașe de beton.

Дом в Кишиневе. Переулок св.Андрея 78. Январь 2012 года.
Casă din Chișinău. Stradela Sf. Andrei, 78. Ianuarie 2012.

 

S-a întâmplat că, mai mulți ani la rând, autorul acestui articol a trecut în fiecare zi pe lângă această casă, înconjurată de un mic iaz năpădit de stuf, în care copiii prindeau carași. Odată însă băieții au pescuit o cutie de tinichea în care era un cap de femeie. Se vorbea că victima fusese ucisă din gelozie și era fiica unui reprezentant de rang din cadrul structurilor de forță.

Probabil, anume atunci au apărut tot felul de zvonuri lugubre despre această casă, inclusiv că se află pe un loc „necurat". Deși, chiar și până la asta, fiind încă elev, de fiecare dată îmi venea să grăbesc pasul atunci când ajungeam în dreptul pereților cenușii. Mai târziu, oamenii care locuiau în această casă au părăsit-o. Clădirea a început a intra, puțin câte puțin, în pământ, iar stuful și tufarii sălbatici au ascuns-o cu totul de ochii lumii. Însă „faima" i-a rămas.

Pe această casă au pus ochiul o categorie specifică de cetățeni: alcoolicii, narcomani, sataniștii și adepții subculturii goth. Pe un perete putea fi citită inscripția funestă: „MOARTEA îi așteaptă pe cei care vor veni aici după noi". Și despre casă se spuneau lucruri stranii: ba că toți proprietarii săi (chipurile, ar fi fost trei la număr) și-au sfârșit viața în mod tragic; ba că s-a încercat ca această clădire să fie reconstruită, însă tractoarele și macaralele ieșeau din funcție; ba că s-a încercat demolarea ei însă fără succes.

Anul trecut, clădirea a fost scoasă la vânzare, la un preț comparabil cu cel al construcțiilor noi din centrul capitalei. Au fost tăiate și bălăriile din jurul ei. Părea că această „casă bântuită de fantome" urma să aibă o nouă viață.

Zadarnice iluzii! Casa a fost acoperită în totalitate de panouri publicitare și acum aproape că nici nu se mai observă. Misticul a capitulat în fața capitalismului. În cel mai scurt timp, ”mâna” nevăzută a economiei de piață ar putea dărâma casa împreună cu toate fantomele, legendele și urmele lăsate de sataniștii basarabeni. De un timp, acolo se află un service și o spălătorie auto. S-ar părea că este un fenomen obișnuit: noul înlocuiește vechiul. Dar, de fiecare dată când trec pe alături, simt că ceva lipsește din peisajul obișnuit. Și mă gândesc că această casă mai este și foarte ”cinegenică”, potrivită atât pentru filmarea unor pelicule istorice, cât și pentru cele din zilele noastre. Probabil însă ea nu va mai apărea niciodată pe ecrane.

De altfel, se spune că „locurile morbide" nu dispar nici odată. De aceea uneori merită să te interesezi de soarta construcțiilor ridicate pe astfel de locuri: oare nu riscă și ele cumva să aibă o soartă plină de stranietăți și mistere?

În acest articol a fost utilizată parțial informația de pe portalul oldchisinau.com

575
Tagurile:
legende subbre, fantome, sinistru, satanistii, casa sumbra, sfarsit trist, Chișinău
Тема:
Legendele Chișinăului de altă dată (39)
Tematic
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală
Toate clădirile de tipul hrusciovka vor fi demolate - vezi în ce oraș
gheretă

Ceban a avut o întâlnire cu administratorii gheretelor din Capitală: Despre ce au vorbit

1
(reînnoit 13:11 04.08.2020)
Primarul Ion Ceban a avut o întâlnire cu administratorii gheretelor din Capitală. Iată despre ce au discutat în cadrul ședinței.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Primarul Capitalei a avut o întrevedere cu mai mulți administratori de gherete la inițiativa unor consilieri municipali. Ion Ceban le-a comuniat acestora că se admite amplasarea gheretelor în limita prevăzută de dispoziția semnată pentru perioada estivală.

”I-am ascultat și am comunicat că nu se mai admite amplasarea mai multor unități decât prevede dispoziția semnată pentru perioada estivală”, a scris Ion Ceban pe Facebook. 

Referitor la celelalte scheme de amplasare, Ion Ceban le-a comunicat administratorilor că, după ce a fost aprobat conceptul privind comerțul stradal, regulamentul a fost făcut public, iar în data de 13 august vor avea loc primele dezbateri publice cu privire la îmbunătățirea documentului. Atunci vor putea fi făcute propuneri de către cei interesați de îmbunătățirea regulamentului.

Noul regulament stabilește modul de organizare și de desfășurare a licitațiilor pentru obținerea dreptului de a încheia un contract privind amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul municipiului Chișinău, condițiile de participare la licitații, de achitare a costului bunului adjudecat și modul de amplasare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
Ion Ceban
Tematic
O gheretă în care se vindeau băuturi alcoolice a fost luată pe sus la propriu: Video


Загрузка...
 Reținere - foto simbol

Dosarul „Metalferos”: O mulțime de persoane au fost reținute Video

59
(reînnoit 13:06 04.08.2020)
Evoluții de ultimă oră în dosarul „Metalferos”: organele de drept informează despre reținerea a 16 persoane, inclusiv a 4 polițiști, în urma a 31 de percheziții.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Un număr de 16 persoane au fost reținute în urma acțiunilor de urmărire penală în dosarul vizând fraudarea SA „Metalferos”, anunță marți, 4 august, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Printre persoanele reținute se numără și 4 polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Luni, 3 august, au fost efectuate 31 de percheziții în dosarul „Metalferos”, la sediile firmelor-căpușă și intermediare din jurul companiei, prin care erau achiziționate metalele, iar banii lichefiați, precizează organele de drept citate.

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe obiecte și acte relevante pentru cauza penală.

Acțiunile au fost efectuate în comun cu Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA).

Procuratura Generală dă asigurări că „investigațiile procurorilor nu periclitează în niciun fel activitatea cotidiană a companiilor respective, acțiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv spre documentarea acțiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat și dominație pe piața metalelor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
reținute, dosarul, persoane
Tematic
Detalii în urma perchezițiilor de la Metalferos: Șapte persoane au fost reținute


Загрузка...