Фестиваль клубники и меда в Sadova / Festivalul Mierii și Căpșunilor la Sadova

Producătorii locali, cu marfă de soi la festivalul din Sadova: Iată ce au pus pe tarabe

327
(reînnoit 18:36 10.06.2018)
Muzică, dans, voie bună, dar şi marfă de bună calitate de la producătorii ocali - la Festivalul Mierii şi Căpşunilor care se desfăşoară la Sadova au fost de toate.

CHIŞINĂU, 10 iun — Sputnik. Cea de-a V-a ediție a Festivalului Mierii şi Căpşunilor i-a bucurat pe vizitatori cu multe surprize — interpreţi de marcă, formaţii în vogă, colective etnofolclorice şi de dans popular.

Oamenii au putut să guste miere şi căpşuni dintre cele mai bune, să participe la diverse concursuri, să asculte muzică de calitate şi să se prindă în horă.

Dar nu numai atât. Reporterul Sputnik, prezent la faţa locului, a fost impresionat de târgul bogat organizat chiar în centrul satului Sadova, Călăraşi.

Astfel, colega noastră Valeria Fortuna ne-a spus că producătorii locali de căpşune şi apicultorii au adus la festivalul cea mai bună marfă. Pe tarabele amplasate în centrul satului, agricultorii au expus tot felul de fructe şi legume crescute de ei, astfel că vizitatorii au avut de unde alege. Gospodinele au venit la festival şi cu dulceţuri, compoturi, lichioruri din căpşune, dar şi cu prăjituri dintre cele mai delicioase care îţi lăsau gura apă.

Фестиваль клубники и меда в Sadova / Festivalul Mierii și Căpșunilor la Sadova
© Sputnik / Valeria Fortuna
Festivalul Mierii și Căpșunilor la Sadova

Ofertele comercianţilor nu s-a limitat însă doar la miere, căpşuni şi alte produse alimentare. Meşterii populari au fost şi ei prezenţi la târg, aducând obiecte decorative, broderii, articole vestimentare lucrate manual etc.

 

Amintim că Festivalul se desfăşoară în acest an sub egida şefului statului şi are loc la Sadova, satul de baştină al lui Igor Dodon.

În cadrul festivalului evoluează interpreții din Moldova: Nelly Ciobanu, Geta Burlacu, formaţiile „AKORD", „THARMIS", „DoReDos", dar şi colective etnofolclorice şi de dansuri populare. De asemenea, va susţine un recital cunoscutul interpret din Rusia Filip Kirkorov.

327
Tagurile:
targ, festivalul capsunelor si mierii, producatori, Sadova, tarabe, Dodon, Calarasi
Tematic
Filip Kirkorov, decorat de preşedintele Igor Dodon
La Sadova pregătirile sunt pe ultima sută de metri: Iată ce îndemn face preşedintele Dodon
Școală pe timp de carantină

Ordin de sus: Întâlnirile cu demnitarii, interzise în școli

6
(reînnoit 09:21 18.09.2020)
În instituțiile de învățământ a fost interzisă organizarea întâlnirilor cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice – un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ este interzis pentru o perioadă nedefinită. Conducătorii grădinițelor, școlilor, universităților vor permite intrarea în incinta instituțiilor doar a elevilor și studenților înscriși aici și a personalului angajat. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul educației Igor Șarov.

Măsura are drept scop protejarea sănătății studenților, elevilor (copiilor) și angajaților instituțiilor de învățământ în contextul existenței unui risc sporit de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurarea respectării regulilor care se impun în această situație.

Totodată, accesul persoanelor menționate mai sus va fi permis cu respectarea tuturor regulilor de protecție prevăzute în Hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Fără întâlniri cu demnitarii în școli

Prin respectivul Ordin al ministerului de resort este interzis accesul în instituțiile de învățământ a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional (manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc.).

Conducătorii care nu vor respecta prezentul ordin sunt ar putea fi trași la răspundere disciplinară.

Ministrul Educației, Igor Șarov, a menționat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că numărul școlilor aflate în carantină a rămas neschimbat de șa începutul anului de studii – 11 în total. Numărul claselor care activează la distanță a ajuns la 207. Totodată, din 1 septembrie și până acum au fost confirmați cu COVID-19 în jur de 190 de elevi și peste 200 de cadre didactice.

6
Tagurile:
demnitari, școli, acces interzis
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Purtarea măștilor în școală de către elevi: Precizările viceprimarului Angela Cutasevici
Școala e gratis, dar părinții plătesc aproape cât statul
O clasă dintr-o școală din Bălți a fost plasată în carantină: Cum se desfășoară lecțiile


Загрузка...
Veaceslav Ioniță

Ioniță: Tinerii pleacă pe capete din Moldova

41
(reînnoit 09:02 18.09.2020)
Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. În doar patru ani populația Moldovei a scăzut cu 170 de mii de oameni - datele au fost prezentate în studioul Sputnik Moldova de către economistul Veaceslav Ioniță. 

Expertul afirmă că unul dintre principalii factori care au determinat această scădere este mortalitatea - de la începutul anului 2017 până în prezent declinul natural a fost de 15 mii de oameni. 

Mortalitatea prevalează asupra natalității în republică din anul 2009, iar anul trecut în țară s-au născut doar 32 de mii de copii. Este cel mai mic indicator din ultimii 170 de ani. Totuși, rolul principal în exodul populației îl joacă migrația. 

"Factorul principal al scăderii populației Moldovei este totuși migrația. În ultimii zece ani din țară au plecat definitiv 300 de mii de oameni. Doar anul trecut au părăsit țara 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion”, a remarcat expertul. 

O mare parte a celor plecați în ultimii ani sunt, potrivit lui Ioniță, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Dar recordul absolut a fost la categoria 30-44 de ani - în patru ani au plecat 79 de mii de oameni care se încadrează în aceste vârste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
șomaj, tineri, Moldova, demografie, Veaceslav Ioniță
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an


Загрузка...
ambuteiaj

Mai bine evitați strada Petricani din Capitală Video

0
(reînnoit 09:22 18.09.2020)
Ambuteiaje kilometrice în sectorul Râșcani al Capitalei, pe străzile Calea Orheiului și Petricani, din cauza unul accident care s-a produs în apropiere de magazinul de materiale de construcții Supraten.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Accidentul a fost provocat de o autobetonieră, care a trecut de pe o bandă pe alta fără să se asigure și a acroșat un automobil VolkswagenPentru că, în dreptul accidentului, torentul de mașini de pe trei piste a trecut doar pe una, s-a format un ambuteiaj mare, până pe strada Alecu Russo de la hotarul dintre sectoarele Râșcani și Ciocana.

Este de remarcat că deși s-a creat un ambuteiaj kilometric, la fața locului nu era venit nici un echipaj la poliției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
accident, Petricani, evitate, ambuteiaj


Загрузка...