Punct de control la frontieră

Plecați în vacanță? Nu mai aveţi nevoie de aceste acte atunci când porniţi la drum

468
(reînnoit 07:58 10.06.2018)
Odată cu sosirea verii, tot mai mulți moldoveni pleacă în vacanțe în afara țării sau revin acasă de peste hotare. Însă nu toți știu cu exactitate ce acte trebuie să prezinte la control și de ce documente nu mai au nevoie la trecerea frontierei.

CHIȘINĂU, 10 iun — Sputnik. Poliția de Frontieră le amintește moldovenilor care revin în țară sau planifică o plecare cu mașina peste hotare ce acte trebuie să aibă asupra sa pentru a evita surprizele neplăcute și a nu fi nevoiți să se întoarcă din drum.

Totodată, mulți nu știu că în prezent nu mai trebuie să prezinte un șir de documente, necesare cu ceva timp în urmă la traversarea frontierei de stat. Acest lucru este important în special pentru părinții care vor să plece în călătorie cu copii.

În acest context, Poliția de Frontieră precizează repetat ce acte nu mai sunt necesare la controlul de frontieră și ce documente vor trebui prezentate obligatoriu la cererea polițiștilor.

Nu porniți la drum fără aceste acte

La traversarea frontierei de stat cu mijlocul de transport, conducătorii auto trebuie să aibă asupra lor și, să prezinte pentru control următoarele acte:

— permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria/subcategoria din care face parte autovehiculul condus;
— certificatul de înmatriculare a vehiculului;

— asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie.

Aceste documente nu mai sunt necesare la trecerea frontierei

Totodată, instituția reiterează că, la controlul de frontieră, nu mai este necesară prezentarea documentelor cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (procură, comodat, contract etc).

Un alt moment important este că orice părinte, chiar și în cazul în care este divorțat, poate călători de unul singur cu copilul peste hotare, fără a avea nevoie de o procură legalizată la notar din partea fostului soț.

Poliția de Frontieră a precizat anterior că "legislația Republicii Moldova îi permite unuia din părinți, indiferent de statutul acestuia — căsătorit sau divorțat, să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte".

În ce cazuri ați putea fi întors din drum

Totodată, oamenii legii atenționează că, în cazul în care planificăm o călătorie cu copiii minori, trebuie să ne asigurăm neapărat că pașaportul este perfectat pe numele lor.

Instituția de resort amintește că, din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților. Astfel, din primele zile de la naștere trebuie obținut documentul de călătorie.

Mai există însă un aspect care vă poate face vacanța mai puțin plăcută. Și anume, Poliția de Frontieră reia practica de a le înmâna citații șoferilor ce se eschivează de la răspunderea contravențională chiar la punctele de trecere a frontierei.

Astfel, în timpul efectuării controlului de frontieră în punctele de trecere a graniței de stat, polițiștii de Frontieră "vor identifica mijloacele de transport care au fost implicate în comiterea faptelor contravenționale în domeniul circulației rutiere, constatate prin intermediul Sistemului Automatizat de Supraveghere a Circulației Rutiere "Controlul traficului".

Totuși, solicitați de reporterii Sputnik Moldova, responsabilii din cadrul Poliției de Frontieră au precizat că, după înmânarea citației, șoferii care au amenzi neachitate nu vor fi întorși din drum și vor putea să iasă din țară.

Liber la călătorii cu copilul peste hotare: Nu mai trebuie să treceți pe la notar>>>

Aceștia au precizat că, în astfel de cazuri, scopul este de a le reamintim șoferilor că au de plătit amenda și a le oferi posibilitatea să o achite chiar în momentul respectiv, însă fără a-i obliga să facă acest lucru.

Ieșirea din țară va fi interzisă însă în cazurile în care șoferul figurează într-un dosar penal sau instanța de judecată i-a interzis să părăsească țara.

468
Tagurile:
vacanta, pasaport, procura, parinti, acte, automobil, control, copii, drum, Politia de Frontiera
Tematic
Ce păţeşti dacă automobilul tău are elemente de identificare false
Moldovenii vor putea merge la mare în Turcia cu buletinul de identitate
Primăria Capitalei

Ion Ceban explică de ce unii angajați și-au primit salariile cu întârziere

64
Edilul-șef al Capitalei vine cu precizări în privința întârzierii salariului pentru angajații mai multor entități municipale. Acesta a menționat că reținerile au loc din cauza adoptării târzii a bugetului pentru anul 2021.

CHIȘINĂU 25 ian - Sputnik. Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că salariile angajaților unor instituții municipale au întârziat deoarece procesul de finanțare a cheltuielilor de la bugetul municipal 2021 a fost inițiat pe 21 ianuarie. El a menționat că situația a fost cauzată de faptul că legea bugetului pentru acest an a fost aprobată și publicată relativ târziu și că această perioadă a coincis și cu sărbătorile de iarnă, ceea ce a tărăgănat procesul.

Încă un motiv ar fi și faptul că au apărut și unele probleme tehnice în procesul de repartizare a bugetului municipal Chișinău în cadrul Sistemului Informațional de Management Financiar, iar din această cauză publicarea tuturor documentelor ce țin de bugetele autorităților/instituțiilor finanțate de la bugetul municipal a fost posibilă în data de 22 ianuarie, fiind depășit termenul-limită cu o zi.

Ceban a mai scris că transferurile de la bugetul de stat în bugetul municipal pentru domeniul învățământului au fost efectuate în data de 22 ianuarie, iar zilele de 23 și 24 au fost zile libere.

„Reieșind din situația menționată, municipalitatea își cere scuze de la angajații care și-au primit salariile pentru luna decembrie 2020 cu întârziere, dând asigurări că în perioada următoare situația va reveni la normal”, a mai scris Ion Ceban.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
primar, funcționari, salariu, Capitală, primărie Chişinău


Загрузка...
Ion Ștefăniță

Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

40
(reînnoit 22:40 25.01.2021)
,,Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” este un nou proiect lansat de Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor. Detalii am aflat de la directorul instituției, Ion Ștefăniță.
Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Potrivit directorului AIRM, Ion Ștefăniță, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât pe teritoriul țării noastre sunt o mulțime de obiective turistice aflate în stare de degradare.

"Pentru a sensibiliza opinia publică din start am prezentat într-un filmuleț scurt trei obiective ce au ajuns într-o stare deplorabilă. Este vorba de Conacul Rosetti-Roznovanu de la Lipcani, Conacul din satul Brânzeni, raionul Edineț al marelui filantrop Vasile Stroescu și Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ. Acesta este patrimoniul pe care l-am moștenit și prin eforturi comune trebuie conservat și restaurat. Este necesar să avem o atitudine responsabilă față de aceste bijuterii arhitecturale, iar proiectul vine să ajute în acest sens", a remarcat Ion Ștefăniță.

Monument abandonat
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare. Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală.

Ion Ștefăniță a mai adăugat că, în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
proiect, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente istorice
Tematic
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești


Загрузка...
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

0
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...