irigare

Deputații discută despre noile amenzi care vor fi aplicate cetățenilor

255
(reînnoit 08:54 07.06.2018)
Autorii proiectului propun sancțiuni de la 3 mii la 25 de mii de lei pentru împiedicarea accesului la utilizarea apei din bazine pentru irigare.

CHIȘINĂU, 6 iunie – Sputnik.  Comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională va propune plenului Parlamentului adoptarea unor modificări și completări legislative în vederea eliminării impedimentelor pentru producătorii agricoli în procesul de irigare a terenurilor agricole.

Legislația națională va fi completată cu o nouă prevedere, care va permite producătorilor agricoli să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole. În cazul în care în zona fâșiilor de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă sunt funcționabile sistemele de irigare centralizate, nu va fi permisă instalarea pompei de apă pentru irigare. Utilizatorii de apă care sunt amplasați cu terenurile agricole în zona sistemului centralizat de irigare vor iriga aceste câmpuri prin intermediul sistemelor de irigare centralizate. 

Noile prevederi interzic evacuarea apei din bazinul de apă de folosință complexă, cu excepția cazurilor de prevenire a situațiilor excepționale declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, precum și în cazul depistării și eradicării bolilor la pești.

De asemenea, vor fi excluse mai multe acte necesare pentru obținerea autorizației de mediu la irigare.

Autorii proiectului propun sancțiuni de până la 3 000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 25 000 de lei pentru persoanele juridice pentru împiedicarea accesului altor utilizatori de apă pentru amplasarea sau utilizarea prizei de apă și a instalațiilor mobile. Amenzi similare vor fi aplicate deținătorilor lacurilor de acumulare sau a iazurilor care nu dispun de regulamente proprii de exploatare a bazinelor cu apă, precum și a celor care evacuează apa în scop tehnologic piscicol. 

Proiectul de lege urmează a fi examinat în plenul Parlamentului.

255
Tagurile:
irigare prin picurare, deputati, irigare, agricultori, Parlament, Moldova
Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
Tematic
Agricultorii cer lege pentru utilizarea apelor subterane la irigare
În regiunea transnistreană va fi reabilitat sistemul de irigare


Загрузка...