CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. Oamenii legi desfășoară percheziții la sediul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). Procurorii Anticorupție și ofițerii CNA au descins în această dimineață în clădirea centrală a instituției de învățământ.
Potrivit unor surse, perchezițiile se desfășoară în cadrul unui dosar de luare de mită.
Responsabilii de la Procuratura Anticorupție (PA) se abțin de la comentarii. Purtătorul de cuvânt al PA, Anastasia Mihălceanu, a declarat pentru Sputnik că instituția nu poate oferi deocamdată nicio informație, iar ofițerii de presă de la Centrul Național de Corupție nu au răspuns la apelurile telefonice ale agenției Sputnik.
Vom reveni cu detalii pe parcursul zilei.
CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Despre începutul campaniei de admitere a cetățenilor moldoveni pe locurile cu finanțare de la buget la universitățile rusești, conform cotelor Rossotrudnichestvo pentru anul universitar 2021/2022, a anunțat șeful biroului reprezentanței organizației în Moldova, Andrei Muraviov.
Potrivit lui, anul acesta cotele nu sunt mai mici decât anul trecut – aproximativ 500.
După cum a explicat Muraviov, abiturienții pot depune documentele pe un site specializat.
"Puteți trimite cererea Dumneavoastră înregistrându-vă pe acest site și încărcând toate documentele necesare în contul Dumneavoastră personal. O listă a acestora din urmă poate fi găsită pe site-ul Rossotrudnichestvo", a explicat Muraviov.
El a menționat că absolvenții moldoveni pot alege dintr-o gamă largă de specialități la diferite niveluri de învățământ.
"Aș dori să fac apel către toți tinerii din Moldova: vă îndemn să urmăriți știrile de pe site-ul nostru. Să aflați despre diferitele programe și oportunități de a studia în Rusia. Educația noastră este foarte solicitată, anul trecut toate cotele au fost completate", a precizat Muraviov.
După cum a explicat el, cei care doresc să fie admiși la universitățile rusești pot alege șase instituții în care ar dori să studieze. Dacă vor fi sau nu examene de admitere depinde de universitatea și specialitatea alese, dar de obicei totul are loc sub forma unui test.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Misiunea diplomatică a făcut o declarație cu privire la decizia CCM de a declara neconstituțională legea care-i conferă limbii ruse statut special.
„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie privind privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc. Timp de decenii, alături de limba de stat a Republicii Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară - moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.
În acest context, jignirile radicalilor în adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei și a cetățenilor Republica Moldova care sunt vorbitori de limbă rusă arată blasfemic și și contravin caracterului firesc.
Reacția forțelor sănătoase moldovenești la actele rusofobe este firească. Consecințele șovinismului antirus de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului aici nu sunt uitate”, se menționează în declarația Ambasadei Rusiei.
Curtea Constituțională a declarat legea cu privire la funcționarea limbilor neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea depusă de deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și de Octavian Țîcu (PUN).
Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.
Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Potrivit legendei, Donald Trump i-ar fi telefonat lui Vladimir Putin în acea zi. Are oare Clinton dovezi? De ce Statele Unite caută din nou justificări externe pentru propriile lor probleme? Și de ce fosta adversară politică a miliardarului american a fost numită "doamnă răzbunătoare"?
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova