Permis de conducere

Ai fost prins beat la volan? Este îngrozitor ce te așteaptă: Muncă la morgă și cimitir

339
(reînnoit 15:15 16.09.2018)
Sancțiunile pentru șoferii care urcă în stare de ebrietate la volan vor fi mult mai aspre.

CHIȘINĂU, 3 iunie — Sputnik. Șoferii care vor urca în stare de ebrietate la volan vor rămâne fără permis de conducere pe o perioadă de patru ani, iar pentru a-l redobândi — vor fi obligați să susțină din nou examenele, să muncească în folosul comunității și să frecventeze ședințe cu psihologi și experți, contra plată. Pavel Filip a convocat astăzi Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, în cadrul căruia a vorbit despre o serie de propuneri de modificare a legislației. Tot mai mulți șoferi sunt prinși băuți la volan, iar majoritatea accidentelor grave au loc anume din această cauză.

„Noi, ca autorități, nu putem privi neputincioși și cu nepăsare la acest fenomen. Am creat un grup de lucru, care am analizat pe larg acest fenomen și am venit cu propuneri", a menționat Pavel Filip.

Autoritățile au propus mai multe modificări ale legislației, printre care se numără:

— Ridicarea imediată a permisului de conducere din momentul comiterii infracțiunii;

— După ce polițistul a constatat că șoferul este în stare de ebrietate, acesta nu va mai avea voie să conducă mașina. Vehiculul va fi ridicat și dus la o parcare cu plată;

— Persoana care va urca în stare de ebrietate la volan va munci în folosul comunității până la 240 de ore. Este vorba de muncă în cimitire, la morgă și altele;

— Șoferiilor care vor fi prinși beți la volan le va fi anulat pentru patru ani dreptului de a conduce. Totodată, vor fi înăsprite condițiile în care aceștia își vor putea redobândi permisul. Astfel, conducătorii auto vor fi nevoiți să susțină din nou examenele, după expirarea sancțiunii.

— Șoferii care au consumat alcool și apoi au urcat la volan vor fi obligați să susțină programul probațional obligatoriu antialcool realizat de Inspectoratul Național de Probațiune. Este vorba de un program de tip olandez potrivit căruia șoferii vor participa la ședințe în grup și individual cu psihologi și experți. Instruirea antialcool va dura 20 de ore și va costa 4 000 de lei. Până acum, aceste instruiri durau doar 8 ore, iar în 2017, din cei peste 6000 de șoferi prinși la volan în stare de ebrietate, doar 200 le-au frecventat.

„Nu vrem să facem bani de pe urma amenzilor aplicate pentru șoferi, iar MAI să bifeze doar numărul de șoferi sancționați. Vrem o abordare sistemică a cauzei problemei, nu doar o rezolvare pe moment. Ne dorim, în urma realizării acestui proiect, ca șoferii să înțeleagă că legea trebuie respectată și legea să nu poată fi interpretată de judecători sau procurori", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

El a evocat mai multe cazuri în care șoferii care au provocat accidente grave, aflându-se în stare de ebrietate, au scăpat basma curată.

"Vă amintiți probabil de cazul consilierului din Corjăuți care a ucis un copil de 7 ani și până la urmă a scăpat de închisoare. La sfârșitul anului trecut, un șofer din Călărași a fost prins beat pentru a treia oară, iar în august o tânără familie din Ștefan Vodă și-a pierdut singurul copil de doar 4 luni. Acesta a fost spulberat sub privirile mamei, un caz care ne-a atins pe toți. Această mașină era condusă de un tânăr de 19 ani care era beat la volan.", a declarat Pavel Filip.

Potrivit statisticilor, din 5.000 de accidente produse în ultimii doi ani, mai mult de 600 au fost comise de șoferii în stare de ebrietate. În urma acestor accidente 50 de persoane au murit, iar restul au fost traumatizați.

339
Tagurile:
beat la volan, cimitire, morgă, muncă
Tematic
Au vrut să ducă de nas polițiștii de frontieră: Vezi isprava a doi șoferi
Sute și chiar mii de șoferi din Moldova vor rămâne fără permise – Iată motivul
Revoltător: Polițiștii de Patrulare îi amendează pe șoferi ca pe niște fraieri – Video
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

386
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

386
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...
Coronavirus în Franța, Emmanuel Macron

Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

84
La sfârșitul discuțiilor acerbe din hemiciclu, deputații francezi au votat sâmbătă extinderea stării de urgență sanitare în Franța până la jumătatea lunii februarie.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Adunarea Națională din Franța a adoptat sâmbătă în prima lectură prelungirea stării de urgență în sănătate până la 16 februarie, un regim excepțional care autorizează executivul să instituie restricții în fața crizei Covid-19.

Textul, votat cu 71 de voturi contra a 35, este așteptat miercuri în Senat și ar putea fi adoptat definitiv la începutul lunii noiembrie. Guvernul a apărat un text de „responsabilitate”, în timp ce opoziția a ridicat tonul în hemiciclu pentru a atenționa cu privire la „punerea între paranteze a libertăților publice”.

Starea de urgență a fost restabilită prin decret de o săptămână, dar a fost nevoie de un proiect de lege care să o prelungească mai mult de o lună. Cu toate acestea, poate fi ridicată anticipat în cazul unei îmbunătățiri a situației.

Stare de asediu declarată în 54 de departamente

Franța a înregistrat trei anti-recorduri de cazuri de infectare zilnice la rând, joi, vineri și sâmbătă, cu peste 41.000, 42.000 și 45.000 de contaminări în 24 de ore. Numărul de cazuri confirmate de la începutul epidemiei a depășit un milion.

În total, 46 de milioane de locuitori din 54 de departamente franceze sunt acum supuși restricțiilor.

Anti-record de infectări zilnice cu COVID - 19 în Franța

După ce Franța a depășit limita de un milion de cazuri de infectări în total, Ministerul Sănătății a anunțat ieri seara un nou anti-record zilnic, la 45.422 de cazuri noi.

Agenția franceză de sănătate publică a anunțat 138 de noi decese legate de noul coronavirus, a cărui răspândire se accelerează în țară și în Europa. Numărul total este acum de 1.086.497 de contaminări și 34.645 de decese.

Rata testului pozitiv a crescut recent la 16%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Franța, Franta, sanitară, urgenta, stare


Загрузка...