CEC

Important: Iată cum poți vota la alegerile din Chișinău

64
(reînnoit 14:41 03.06.2018)
Toți locuitorii orașului Chișinău sunt așteptați la urme pentru a-și alege primarul.

CHȘINĂU, 3 iunie — Sputnik. Potrivit Codului electoral, pot vota toți locuitorii Capitalei care au atins vârsta de 18 ani. 

Alegătorul poate fi înscris doar într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare în baza actelor ce atestă domiciliul acestuia în perimetrul secției de votare respective. Alegătorul, care are și domiciliul, și reședință, este înscris în lista electorală de la secția de votare în a cărei rază teritorială își are reședința.

Actele necesare pentru a putea vota

— buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare;

— buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul titularului.

Cum votează studenții și alte categorii de persoane

Studenții și elevii cu drept de vot pot vota în localitatea une își au domiciliu, iar în perioada valabilității reședinței, aceștia votează în localitatea în care își au reședința valabilă.

Alegătorii, care în ziua votării se află în stațiuni balneare, case de odihnă, spitale și alte instituții curative staționare și persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, cele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în penitenciare, participă la votare doar în cazul în care își au domiciliul sau reședința în unitatea aministrativ-teritorială în care se află instituția respectivă.

Doar că, atenție, acești alegători urmau să se înscrie în lista electorală cu două săptămâni înainte de ziua votării, astfel încând, în ziua votării, membrii Biroului electoral al secției de votare să se deplaseze cu urna mobilă în aceste instituții.

Persoanele care nu pot participa la alegerile locale noi din 3 iunie

— militarii care își satisfac serviciul militar în termen;
— alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Prevederile Codului electoral care stabilesc posibilitatea votării în baza certificatului pentru drept de vot și, respectiv, al declarării locului de ședere nu se aplică în cazul alegerilor locale.

64
Tagurile:
cum votezi, votare, CEC
Tematic
Primarul din Chișinău va fi ales duminica aceasta. Ultimele declarații de la CEC
Alegerile pentru funcția de primar în Chișinău. Decizia de ultimă oră luată de CEC
Informație de ultimă oră de la CEC despre alegerile din 20 mai


Загрузка...