Control Vamal pe Aeroport, foto de arhivă

Poliţia de Frontieră a explicat unde au dispărut 300 de mii de cetăţeni moldoveni

273
(reînnoit 17:20 28.05.2018)
Poliţia de Frontieră a făcut o precizare cu privire la numărul cazurilor de ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni.

CHIȘINĂU, 29 mai — Sputnik. Pe 28 aprilie s-au împlinit patru ani de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene.

Potrivit datelor prezentate Agenției Sputnik Moldova de Poliția de Frontieră, în această perioadă de regimul liberalizat de vize s-au bucurat aproximativ un milion 470 de mii de cetăţeni.

Din numărul total au revenit în țară în jur de un milion 170 de mii de moldoveni, ceea ce constituie 79,5 la sută, mai precizează sursa.

„Cifra de 301 838 și rata de 20,5% arată doar numărul cetățenilor, care pentru data respectivă se aflau în afara țării", a explicat Poliţia de Frontieră.

Instituţia a explicat că „marea majoritate a persoanelor în cauză sunt cei, șederea cărora în UE nu va depăși 90 de zile și care în scurt timp vor reveni în RM, cei, care au viza de lungă durată și / sau permisul de ședere în una din țările UE (de exemplu, pentru studii sau muncă), dar și cei, care, având dubla cetățenie, ies din RM cu pașaportul moldovenesc și intră în UE deja cu pașaportul unui stat membru al UE (de cele mai multe ori românesc)".

Potrivit Poliţiei de Frontieră, aceste date nu indică în niciun caz câți cetățeni moldoveni au emigrat din țară sau au depășit perioada de ședere în UE.

Acest lucru îl confirmă inclusiv informațiile furnizate de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în privința numărului cazurilor de ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni

Numărul respectiv în comparație cu numărul total de călătorii al cetățenilor noștri în UE rămâne unul stabil de la an la an, reprezentând aproximativ 0,5%. De cele mai multe ori cetățenii RM nu figurează în top-urile Frontex aferente indicatorilor privind riscurile pentru securitatea frontierelor externe ale UE", subliniază instituţia într-un comunicat.

Regimul liberalizat de vize a intrat în vigoare pe 28 aprilie. De anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen se bucură cetăţenii moldoveni, posesori ai paşaportului biometric.

273
Tagurile:
moldoveni, cetateni, date, regim liberalizat de vize, Uniunea Europeana, Politia de Frontiera
Tematic
Bilanțul celor patru ani de regim fără vize cu UE: Ce spune Poliția de Frontieră
Cel mai șmecher moldovean: A vrut să-i ducă de nas pe polițiștii de frontieră
Poză din arhivă

Agricultorii ies din nou în stradă: Ce revendicări au față de Guvern și ce le cere poliția

50
(reînnoit 09:44 11.08.2020)
După două săptămâni cât a trecut de la precedentele proteste, agricultorii ies din nou în stradă. Manifestații se vor desfășura în mai multe localități din țară.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că astăzi se vor desfășura acțiuni de protest organizate de agricultori în mai multe localități din țară.

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă, după ce Guvernul a anunțat că va oferi câte 1000 de lei pentru un hectar. 

Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a comensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. 

Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Mai mult decât atât, ei solicită convocarea Parlamentului în ședință extraordinară, pentru a adopta decizii în favoarea lor. În caz contrar, ei spun că protestele vor continua timp îndelungat. 

Manifestanții nu sunt de acord cu regulamentul privind acordarea compensațiilor, invocând faptul că acesta nu reflectă problemele din întreg sectorul agricol.

În contextul protestelor anunțate, poliția anunță că va asigura ordinea publică și va monitoriza modul în care sunt respectate regulile antiepidemice. 

Oamenii legii le solicită celor care vor participa la acțiunile de protest „să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime”. 

Participanților la proteste li se solicită să respecte distanţa socială și să poarte măști. Poliția le mai cere:

  • să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
  • să părăsească întrunirea la cererea organizatorului, a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale, ori a organului de poliţie;
  • în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive, orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Poliția îndeamnă toți participanții la manifestații să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
protest, agricultorii moldoveni
Tematic
Nicolae Ciubuc, despre eforturile statului de a susține agricultorii
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor


Загрузка...
complex rezidențial

Casă individuală sau apartament la bloc? Ce locuințe preferă să-și cumpere moldovenii

113
(reînnoit 08:25 11.08.2020)
În ciuda incomodităților pe care le implică traiul în comun și a zgomotelor vecinilor uneori extrem de deranjante, apartamentele la bloc continuă să fie cea mai bună opțiune pentru moldovenii care-și cumpără imobile.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său o nouă statistică privind imobilele procurate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”. 

De la lansarea lui până în prezent au fost procurate 4701 de locuințe prin intermediul creditelor garantate de stat, iar alte 23 de cereri au fost deja acceptate pentru semnarea contractelor. 

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,36 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,18 miliarde lei, precizează Ministerul Finanțelor. 

Majoritatea absolută a locuințelor procurate prin intermediul programului „Prima Casă” sunt apartamente le bloc - 4325 și doar 376 sunt case individuale. 

Cei mai mulți solicitanți preferă să își cumpere imobile în orașe. 4399 de locuințe au fost procurate în orașe și doar 302 în zone urbane. 

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,05 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 596,04 mii lei.

Ministerul oferă detalii și în ceea ce privește profilul beneficiarilor. 3258 de locuințe au fost procurate de familii, iar 1443 - de către tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. 

Din numărul total al beneficiarilor, 663 de persoane primesc compensații din bugetul de stat în cadrul programului „Prima Casă 2”, 1796 – în cadrul programului „Prima Casă 3”, iar 376 – în cadrul programului „Prima Casă 4”.

Instituția mai precizează că „suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 19,04 milioane lei”.

Beneficiari ai Programului guvernamental ”Prima Casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, care sunt angajați oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispun de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
apartament, casă, locuințe, credit, Prima Casă
Tematic
Câți moldoveni au cumpărat locuințe prin programul ”Prima Casă” și cât a cheltuit statul
Compensații de 100% la procurarea imobilului: Noile condiții ale Programului "Prima Casă"


Загрузка...
Donald Trump și Vladimir Putin

Trump și-a anunțat intenția de a-l invita pe Putin la summitul G7

0
(reînnoit 09:45 11.08.2020)
Liderul de la Casa Albă Donald Trump a declarat că îl va invita în mod obligatoriu pe omologul său rus Vladimir Putin la summitul G7.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că îl va invita în mod obligatoriu pe Vladimir Putin la summitul G7, pe care liderul american vrea să-l organizeze după alegerile prezidențiale din luna noiembrie. 

„Am invitat un șir de lideri la summit. L-aș invita obligatoriu pe el (Putin) la întâlnire. Cred că el este un factor important. Vom invita lideri care nu fac parte din G7. Unii deja au acceptat invitația. (...) Dar cred că summitul trebuie organizat după alegeri. Consider că atmosfera va fi mai agreabilă după alegeri”, le-a spus Trump jurnaliștilor. 

Mai devreme președintele SUA Donald Trump a declarat că amână summitul G7 până în luna septembrie și că vrea să invite suplimentar patru țări: Rusia, India, Australia și Republica Coreea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Summit G7, Putin, Trump
Tematic
Putin și Trump au adoptat o declarație comună cu privire la întâlnirea de pe Elba - Video
Peskov a comentat declarațiile lui Bolton despre Putin și Trump - detalii


Загрузка...