Poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală

Polița medicală, așa cum a fost până acum, nu va mai exista

331
(reînnoit 17:30 14.05.2018)
Toate persoanele asigurate sunt vizate de proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 14 mai — Sputnik. Noțiunea de Poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală ar putea rămâne de domeniul istoriei.

Ministerul de resort intenționează să modifice cadrul normativ care stabilește actualele prevederi din domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Astfel, potrivit unui proiect de lege, noțiunea de Poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală ar putea fi substituită cu noțiunea de Statut de persoană asigurată. Prin aceasta se urmărește excluderea obligativității deținerii poliței de AOAM pe suport de hârtie și a ambiguităţilor respective privind modalitatea de activare a acestora, precizează autorii proiectului în nota informativă.

Concomitent, prin prisma propunerilor înaintate, se va include și posibilitatea pierderii statutului de persoană asigurată pentru persoanele în interesul cărora nu au fost achite primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală la salariu mai mult de un an consecutiv. Aceste propuneri, vor avea reflectare şi asupra unităţilor lichidate, care de fapt nu prezintă informația privind persoanele asigurate angajate care au fost concediate, demise, etc. în vederea suspendării statutului de persoană asigurată în sistemul AOAM.

Autorii proiectului consideră că, odată cu aplicarea acestor modificări, se vor diminua cazurile în care statutul de persoană asigurată este în vigoare pentru persoane prenotate şi în consecință se va fortifica respectarea principiului contributivităţii şi egalităţii în sistemul AOAM.

Este important că modificările propuse exclud necesitatea deținerii și prezentării poliței de asigurare pe suport de hârtie în cazul adresării persoanei asigurate către Prestator pentru a benefica de servicii medicale sau medicamente compensate.

În nota informativă este menționat de asemenea faptul că, începând cu 1 ianuarie 2018, este reglementat aspectul de furnizarea a datelor de către angajatori către Serviciul Fiscal de Stat și nu CNAM (Darea de seamă unificată). Prin urmare, pentru a intra în posesia polițelor de asigurare, reprezentantul angajatorului sau persoana fizică se va prezenta la sediul CNAM pentru a recepționa polițele de asigurare pe suport de hârtie.

În felul acesta, potrivit autorilor, proiectul în cauză asigură și o finalitate a procesului de raportare a listelor de evidență nominală efectuat de către agenții economici și instituțiile abilitate de ținerea evidenței persoanelor asigurate de stat prin intermediul canalelor electronice de raportare, statutul de persoană asigurată/neasigurată acordându-se ca urmare a informației parvenite, fără ca agentul economic să fie nevoit să se deplaseze la sediul Agenției teritoriale a CNAM pentru a ridica polițele de asigurare obligatorie de asistență medicală pe suport de hârtie, respectiv fără a suporta pierderi de timp și resurse.

Aceiași situație este valabilă și pentru persoanele care sunt asigurate de stat, în special din categoria pensionari sau persoane cu dizabilități, care întâmpină deseori dificultăți locomotorii.

331
Tagurile:
AOAM, nu va exista, plastic, poliță
Tematic
Persoanele fără poliță medicală vor plăti câteva mii de lei amendă și penalitate
Important pentru persoanele care-și cumpără polița de asigurare medicală
Cât va costa în 2018 polița de asigurare medicală în Moldova


Загрузка...