Dosar penal, verdict, cătușe, gratii

Iată cum procurorii îi scapă de pușcărie pe polițiștii infractori și fac averi de milioane

457
(reînnoit 18:32 08.05.2018)
Eveniment rarisim în Moldova: Un procuror și un polițist au fost condamnați de instanță.

CHIȘINĂU, 8 mai — Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că Judecătoria Chișinău a condamnat penal cinci persoane, dintre care un procuror din Procuratura de circumscripție Chișinău, un polițist din Ialoveni, doi foști polițiști și un civil pentru trafic de influență.

Urmărirea penală a fost pornită în baza denunțului unui intermediar, care avea rolul de transmitere a banilor de la client către procuror.

Procurorul a pretins că are influență asupra unor magistrați de la Curtea Supremă de Justiţie și Curtea de Apel Bălți şi că îi poate convinge să aplice pedepse cu suspendarea executării în privința a doi foști polițiști, condamnați la privațiune de libertate pentru corupere pasivă. Dar și a unui cetățean din Bălți, condamnat pentru tâlhărie. Pentru a-i "convinge" pe judecătorii, procurorul a pretins în total suma 20.000 de euro, pe care i-a primit în tranșe.

Concomitent cu acțiunile procurorului, au fost documentate acțiunile ilegale ale polițiștilor, care au asigurat transmiterea sumelor de bani către procuror prin intermediari. Astfel, la sfârșitul lui august 2017, toți cei implicați în schemă au fost reținuți de către procurorii Anticorupție şi ofițerii CNA și plasați în arest.

În urma examinării cauzelor, instanța a decis condamnarea procurorului la o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 85.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita funcții publice pe un termen de cinci ani și privațiune de libertate pe un termen de patru ani, cu suspendarea condiționată a acesteia pe o perioadă de probă de 5 ani.

În privința polițistului de la Ialoveni s-a stabilit o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de patru ani, cu privarea de dreptul de dreptul de a exercita funcții publice pe un termen de cinci ani, cu suspendarea condiționată a pedepsei cu închisoarea pe o perioadă de probă de cinci ani.

Unul dintre cei doi foști polițiști au fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare pe un termen de cinci ani și două luni și amendă în mărime de 1000 de unități convenționale (50.000 de lei), cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de doi ani. Celălalt fost polițist a primit cinci ani și șase luni de închisoare, amendă de 3000 de unități convenționale (15.000 de lei) și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani.

Civilul inculpat a fost condamnat la achitarea unei amenzi în mărime de 85.000 de lei.

De asemenea, judecătorul a dispus confiscarea de la procuror a sumei de 11500 de euro și încasarea banilor sechestrați în scopul executării pedepsei în sumă de 5150 de lei; de la denunțător — a sumei de 1000 de euro; de la ceilalți inculpați — 5000 de euro, precum și a cheltuielilor de judecată în mărime de 1000 de euro, bani utilizați pentru efectuarea măsurilor speciale de investigații.

Sentința este cu drept de atac în termen de 15 zile la Curtea de Apel, iar în privința procurorului aceasta va fi contestată.

457
Tagurile:
avere, milioane, Averi ascunse, infractori, politisti, puscarie, scapa, procurorii, Curtea Supremă de Justiţie, Chișinău
Tematic
Cine a confiscat averea lui Vladimir Filat. Ce spun procurorii
Procurorii se pregătesc să bată la ușa unor demnitari. Cine sunt ”fericiții”
Ce a pățit procurorul care instrumentează dosarul lui Dorin Chirtoacă
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

43
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

52
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...