Cărți

Un eveniment mai rar întâlnit în Moldova: Cazul din Buțeni, Hâncești

439
(reînnoit 19:42 03.05.2018)
Copii de la Centrul Creștin Ortodox "Filocalia" au primit în dar rechizite școlare de la moldovenii stabiliți în Italia

CHIȘINĂU, 3 mai — Sputnik. În timp ce unii copii ai secolului XXI sunt greu de impresionat, chiar și cu cadourile de mii de lei oferite de părinți, alții se bucură și de câteva rechizite școlare primite în dar. Este și cazul copiilor de la Centrul Creștin Ortodox "Filocalia" din satul Buțeni, Hâncești.

Aceștia au primit în dar caiete, creioane colorate și cărți de colorat de la comunitate de moldoveni din Italia. Conaționalii noștri, împreună cu preotul Veniamin Onu, au reușit să aducă bucuria pe chipul copiilor care au parte mai rar de astfel de momente. Ei au donat din puținul lor pentru procurarea rechizitelor necesare copiilor.

Preotul din satul Buțeni, Vasile Prepeliță, a ținut să le mulțumească celor care s-au implicat în actul de caritate. 

"Suntem recunoscători părintelui Veniamin pentru lucrurile care au fost trimise copiilor de la centrul Creștin Ortodox ""Filocalia". Copii sunt foarte bucuroși că comunitatea din Italia împreună cu preotul Veniamin au adus acest aport pentru centrul nostru", a declara preotul din satul Buțeni, Vasile Prepeliță.

Cei mai entuziasmați și nerăbdători să deschidă pachetele cu daruri au fost copii.

"Vă mulțumim pentru cadouri. Noi suntem foarte bucuroși pentru aceste daruri", a spus un copil.

Ne-am obișnuit cu vești proaste și știri deprimante. Dar iată că, în țara noastră, chiar alături de noi, se produc lucruri frumoase. Trebuie doar să știm să le vedem, să le apreciem și să ne bucurăm.

439
Tagurile:
rar întâlnit, eveniment, cadouri, preot, copii, Buțeni, raionul Hâncești
Tematic
Surprize din partea Ambasadei Rusiei pentru școala duminicală din Chișinău
Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România

Cetățenii români din Moldova, la urne: La secțiile de votare se stă la coadă

15
,
Cetățenii români din Republica Moldova participă astăzi la scrutinul pentru alegerea reprezentanților în Senat și Camera Deputaților de la București.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În Republicii Moldova se votează pentru alegerea deputaților români în 30 de votare. 17 dintre acestea au fost deschise la Chișinău. 

În fața unor secții s-au format cozi. Oamenii așteaptă la rând pentru a-și da votul în favoarea formațiunii pe care o simpatizează. 

Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România
© Sputnik / Cătălina Cernei
În secțiile de votare se respectă măsurile de prevenire a COVID-19

Accesul în sediul secțiilor de votare se realizează cu respectarea strictă a măsurilor sanitar-epidemiologice în context pandemiei de COVID-19.

Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România
© Sputnik / Cătălina Cernei
Cetățenii români din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne în cadrul alegerilor parlamentare din România

Potrivit legislației române, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot alege senatorii și deputații dintre candidații de pe circumscripția electorală pentru cetățenii din afara țării. Aceasta este reprezentată de patru deputați și doi senatori.

Parlamentul României este format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de reprezentanți.

Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Documentele necesare pentru a putea vota

Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu

Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

Ambasadorul României la Chișinău a dat asigurări că pentru secțiile din Republica Moldova au fost repartizate suficiente buletine și au fost create condițiile necesare ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot. Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
România, Alegeri parlamentare
Tematic
Alegeri în România: Câte secții vor fi deschise în Moldova


Загрузка...
Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIDEO: Monumentul lui Ștefan cel Mare poartă mască de protecție

76
Pe monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului a fost aplicată o mască de protecție în această dimineață. Pe aceasta era imprimată abrevierea denumirii unui partid politic.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului purta în această dimineață mască de protecție cu însemnul Partidului Acasă Construim Europa. În fruntea acestei formațiuni politice se află fostul șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Gheorghe Cavcaliuc.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că în acest mod a vrut să atragă atenția asupra faptului că este necesară respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19 și a spus că, în opinia sa, guvernarea nu a gestionat așa cum s-ar cuveni criza pandemică.

La scurt timp, serviciile specializate au intervenit la fața locului și au scos masca de protecție de pe monumentul lui Ștefan cel Mare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
mască, Ștefan cel Mare, monument
Tematic
FOTO: Un bust al domnitorul ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' a fost inaugurat la IGSU


Загрузка...