Bani, imagine simbol

E ultima zi când mai poți face asta: Autoritățile au instituit regim special de lucru

253
(reînnoit 10:00 01.05.2018)
Și tu poți face minuni! Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să urmeze exemplul văduvei din Sfânta Scriptură și să sprijine biserica din localitate sau asociațiile de utilitate publică din comunitate prin direcționarea a 2% din impozitul lor pe venit. Pe 2 mai este ultima zi când poți să mai faci acest lucru.

CHIȘINĂU, 1 mai — Sputnik, C.S. Din Sfânta Scriptură aflăm exemplul văduvei care a câștigat Împărăția Cerurilor aruncând doar doi bănuți în cutia darurilor. Pare puțin, dar această mică jertfă valorează mult mai mult decât pare la prima vedere. Chiar dacă vedem și astăzi persoane care aruncă bani din prisosul lor, lustruindu-și imaginea, fiecare dintre noi are ocazia să urmeze exemplul văduvei și să sprijine biserica din localitate sau o asociație care și-a asumat responsabilitatea de a contribui la bunăstarea comunității, mai ales că ne aflăm și în perioada Postului Mare, când trebuie să ne îngrijim în special de rugăciune și milostenie.

Cetățenii moldoveni au posibilitatea să sprijine activitatea unei asociații de utilitate publică sau comunitatea religioasă din care fac parte. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați în cazul în care doriți să redirecționați 2% din impozitul pe venit obținut în anul precedent.

Procedura este este gratuită și simplă. Pentru aceasta, persoanele trebuie să meargă la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) unde își au viza de domiciliu şi să depună Declarația pe venit pentru anul 2017. Începând cu anul 2017,  în declarația pe venit este o subsecțiune în care trebuie să indicați codul fiscal al ONG-ului sau al comunității religioase pentru a direcționa cele 2% din impozitul pe venit. Aici puteți găsi lista beneficiarilor aprobată de Ministerul Justiției la începutul acestui an.

Iată pașii care trebuie urmați:

1. Mergeți la contabilul de la locul de muncă și spuneți-i că vreți să completați Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2017 (Formular CET 15).

2. Completați declarația. La secțiunea a șasea „Desemnarea procentuală" din declarație indicaţi codul fiscal al beneficiarului căruia doriți să-i redirecționați cele 2%.

3. Depuneți declarația completată la Oficiul Fiscal Teritorial până în data de 2 mai 2018.

Exemplu
© Photo : fisc.md
Exemplu

Autoritățile au instituit regim special de lucru pentru ziua de 2 mai:

— regimul de lucru pentru ziua de 2 mai 2018 se prelungește cu 2 ore.

Totodată, cetățenii moldoveni au posibilitatea să depună declarație precompletată, care se bazează pe datele din sistemul informațional al fiscului cu referire la veniturile obținute și impozitul pe venit reținut. Declarația precompletată poate fi obținută la orice subdiviziune a Serviciului Fiscal, la prezentarea buletinului de identitate.

253
Tagurile:
regim special, poti face asta, autoritatile, 2 mai, ultima zi, 2, lucru, Serviciul Fiscal de Stat
Tematic
Cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate hrănesc Moldova: De unde vin cei mai mulţi bani
Jumătate de miliard de lei. Iată pe ce vrea să cheltuiască Guvernul acești bani
Bani din partea statului pentru dezvoltarea afacerilor: Iată cum poți deveni beneficiar

Expert: Poate exista deja o tulpină "moldovenească" de coronavirus

4
(reînnoit 20:29 01.03.2021)
Vaccinarea cu anumite preparate împotriva coronavirusului începe să-și dovedească eficiența în anumite țări. Cu toate acestea, nu putem să vorbim încă despre o victorie iminentă asupra pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Din 1 martie, pentru cel puțin două săptămâni, măsurile de siguranță epidemiologică din Moldova au fost înăsprite din cauza creșterii cazurilor de infecție cu coronavirus.

Expertului în sănătate publică Ala Tocarciuc, care a comentat situația în emisie directă la Radio Sputnik Moldova, chiar și aceste măsuri i se par a fi "înjumătățite" și sunt luate, potrivit ei, pentru a nu opri, pur și simplu, economia moldovenească, astfel încât oamenii să poată lucra.

"Dacă vorbim în termeni matematici și presupunem că, fără nicio măsură, probabilitatea de infectare este de 100%, atunci transferul școlilor la educația online reduce această probabilitate, să zicem, cu 10%, carantina de weekend – cu 15%... Va exista o anumită scădere a ratei de infectare, dar, desigur, nu ar trebui să ne așteptăm la o eficiență de 100% a acestor măsuri", afirmă Tocarciuc.

În opinia ei, o anumită scădere a numărului de infectați, care a fost observată în ultimele două luni, nu s-a datorat atât măsurilor restrictive, cât unui număr mare de zile libere, de vacanțe școlare, de concedii de Anul Nou și de Crăciun.

Cu toate acestea, Tocarciuc consideră că cea mai mare îngrijorare este acum cauzată de noile tulpini COVID-19.

Potrivit acesteia, vaccinul AstraZeneca (care este primul care a ajuns în Moldova) a demonstrat o eficiență de doar 50% împotriva tulpinii sud-africane, în timp ce este destul de eficient împotriva tulpinii britanice.

"Este foarte important să înțelegem exact cu ce tulpini avem de-a face astăzi în Moldova. Avem așteptări foarte mari de la vaccinare, dar încă nu citim genomii și nu știm ce mutații ale coronavirusului sunt active în Moldova. Poate că republica are deja propria sa tulpină "moldovenească", și mai periculoasă, dar nu știm despre asta... ", spune experta.

În plus, Tocarciuc consideră că, având în vedere scepticismul și neîncrederea deschisă față de vaccinuri în rândul unei părți destul de mari a populației, problema imunizării ar trebui privită dintr-o perspectivă exclusiv rațională. Adică, de a compara riscurile – de la efectele secundare ale unui anumit vaccin până la riscul de a contracta forme severe de coronavirus în caz de refuz al vaccinului.

"Urmărind exemplul Israelului, unde vaccinarea are loc într-un ritm foarte rapid, vedem că imunizarea funcționează cu adevărat. Israelienii au analizat un grup de lucrători medicali care au fost primii vaccinați și au primit două doze de vaccin. Rezultatele indică faptul că rata de îmbolnăvire cu coronavirus în acest grup a scăzut cu peste 80%", a spus Tocarciuc.

Cu toate acestea, ea consideră prognoza recent făcută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit căreia pandemia se va încheia la începutul anului 2022, nejustificat optimistă.

"Pandemia se va termina atunci când cel puțin 70% din populația lumii va fi vaccinată cu preparate eficiente. Dar 70% reprezintă mai mult de zece miliarde de doze de vaccin. Permiteți-mi să vă reamintesc că, începând cu 27 decembrie 2020, de la începutul vaccinării, până în prezent, doar 200 de milioane de persoane au fost vaccinate în lume", spune Tocarciuc.

Ea este convinsă că, pentru a respecta termenii declarați de OMS, este necesar să se producă un volum de vaccinuri de opt ori mai mare decât volumul lor actual de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
Moldova, coronavirus, COVID-19, tulpină


Загрузка...
Soare

Primăvara își intră pe deplin în drepturi: Câte grade vor fi

96
(reînnoit 07:25 02.03.2021)
Vreme neobișnuit de caldă pentru acest început de primăvară anunță meteorologii. Iar în următoarele zile se va încălzi și mai mult.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Temperaturi generoase, cer variabil, fără precipitații. Asta prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru astăzi, 2 martie. Potrivit meteorologilor mercurul în termometre va urca până la 10 grade pe timp de zi și până la 3 grade Celsius în orele nocturne. Astfel, în raioanele de nord +5..+8°C, în raioanele centrale +6..+9°C, în raioanele de sud +7..+10°C, în capitală +7..+9°C.

Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 01 - 07 martie 2021

Vremea caldă se va menține pe parcursul întregii săptămâni, iar pe 5 martie termometrele vor indica și +17 grade Celsius în unele raioane ale țării. Meteorologii anunță că miercuri, 3 martie, nu vor avea loc schimbări esențiale ale vremii. Începând de sâmbătă se răcește brusc, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade Celsius. Deocamdată meteorologii nu anunță venirea Babei Dochia, care ne aduce vreme rea, în primele zile ale lunii martie: cer înnorat, vreme ploioasa, cu lapovița și chiar ninsoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
Meteo, meteorit, meteoriți


Загрузка...