Podul Westminster peste râul Tamisa

Cât câștigă moldovenii în Marea Britanie: mărturiile unui emigrant

321
(reînnoit 17:23 17.04.2018)
Victor Crudu, care se află la muncă în orașul britanic Lincoln, a discutat cu reporterul Sputnik, dezvăluindu-i ce anume îi face pe concetățenii noștri să emigreze tocmai în vechiul Albion.

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik, Andrei Petric. Se pare că zicătoarea „Sărăcia nu este un viciu" nu mai este de actualitate în Moldova. Cetățenii țării, care în discuții private cu jurnaliștii recunosc că li s-a urât să tot aștepte, zeci de ani, viitorul fericit, preferă să voteze ”cu picioarele”.

Potrivit statisticii, 108 cetățeni apți de muncă părăsesc în fiecare zi țara. La un simplu calcul aritmetic, înmulțind această cifră cu 365 de zile, vom vedea o situație catastrofală: practic, 40 de mii de persoane care acasă nu au putut să se întrețină pe sine și nici familia, pleacă din Moldova. Doar o treime dintre ei ar mai vrea să revină.

Concetățeanul nostru Victor Crudu a vorbit într-o discuție despre motivele care l-a făcut să-și schimbe radical destinul și să plece pentru totdeauna din locurile unde și-a petrecut o bună parte din viață.

„Încă nu am împlinit nici treizeci de ani și pentru această vârstă am atins deja în Moldova anumite rezultate în sport. Însă la noi în țară rar cui îi pasă de acest domeniu. Cu banii din sport nu-ți poți întreține familia. Am încercat tot ce s-a putut, am antrenat persoane particulare, credeam că lucrurile se vor aranja. În paralel, pentru orice eventualitate, mi-am făcut pașaport românesc conștientizând că, având acest document, voi putea să-mi găsesc de lucru în Europa. S-a întâmplat că documentul mi-a prins foarte bine. Am plecat în Marea Britanie, în Lincoln. Apoi mi-am luat acolo soția și feciorul", a spus Victor.

Potrivit acestuia, anume sărăcia și disperarea, lipsa unei perspective pentru tinerii cu studii superioare și cu experiență de muncă l-au determinat nu doar pe el, ci și pe colegii săi să-și părăsească țara pentru totdeauna. Evident, de cele mai multe ori, în Marea Britanie pot face față muncilor doar cei care au o pregătire fizică adecvată. În cazul lui Victor Crudu, lucrurile stau tocmai așa.

„Știți, aici trebuie să muncești zdravăn, însă pot spune cu certitudine că anume aici m-am simțit independent în plan material. Da, obosești, depui eforturi la întreprindere la sortarea legumelor, câte 10 — 12 ore, însă știi pentru ce muncești. Mărimea salariului, comparativ cu Moldova, pare la început astronomică, însă pe urmă te obișnuiești și îți dai seama că așa trebuie să trăiască un om simplu, dar nu să-și consume nervii căutând mijloace pentru achitarea serviciilor comunale", a specificat Crudu.

Cu o tristețe vădită în voce, el menționează că știe de pe acum că nici diploma sa, nici studiile superioare nu vor fi recunoscute niciodată în Regatul Unit. Însă factorul material depășește toate chestiunile ce țin de ambiție și de perspectivele unei cariere pe care ar fi dorit să și-o construiască în Moldova. 

„La fabrica de sortare a legumelor primesc până la două mii de lire sterline lunar. Acești bani îmi ajung nu doar să acopăr toate cheltuielile necesare, să-mi petrec zilele de odihnă împreună cu familia în parcul de distracții ori în altă parte, dar și să achit creditul luat de la bancă pentru casa pe care am procurat-o, în momentul în care am decis să ne stabilim aici, a subliniat Victor Crudu.

La întrebarea reporterului Sputnik dacă familia Crudu nu intenționează cumva să-și modifice decizia și să revină, totuși, la baștină, interlocutorul de la celălalt capăt al firului a făcut o pauză, după care a răspuns extrem de laconic: „În patrie vom merge din când în când și doar în ospeție…".

Victor spune că atât lui, cât și altor conaționali de-ai săi le este dor de locurile natale, însă limbajul dur al banilor este cel care dictează (rațiunii, și nu inimii) decizia severă, iar deseori chiar cruntă.

321
Tagurile:
emigranti, mărturii, câștig, muncă, Europa
Tematic
Constantin Haret: Actorii din Moldova, chelneri peste hotare
Important pentru cei care au revenit de peste hotare sau intenționează să iasă din țară!
Dodon stopează prin ordin plecarea militarilor moldoveni în misiuni peste hotare
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

385
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

385
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...
Coronavirus în Franța, Emmanuel Macron

Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

84
La sfârșitul discuțiilor acerbe din hemiciclu, deputații francezi au votat sâmbătă extinderea stării de urgență sanitare în Franța până la jumătatea lunii februarie.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Adunarea Națională din Franța a adoptat sâmbătă în prima lectură prelungirea stării de urgență în sănătate până la 16 februarie, un regim excepțional care autorizează executivul să instituie restricții în fața crizei Covid-19.

Textul, votat cu 71 de voturi contra a 35, este așteptat miercuri în Senat și ar putea fi adoptat definitiv la începutul lunii noiembrie. Guvernul a apărat un text de „responsabilitate”, în timp ce opoziția a ridicat tonul în hemiciclu pentru a atenționa cu privire la „punerea între paranteze a libertăților publice”.

Starea de urgență a fost restabilită prin decret de o săptămână, dar a fost nevoie de un proiect de lege care să o prelungească mai mult de o lună. Cu toate acestea, poate fi ridicată anticipat în cazul unei îmbunătățiri a situației.

Stare de asediu declarată în 54 de departamente

Franța a înregistrat trei anti-recorduri de cazuri de infectare zilnice la rând, joi, vineri și sâmbătă, cu peste 41.000, 42.000 și 45.000 de contaminări în 24 de ore. Numărul de cazuri confirmate de la începutul epidemiei a depășit un milion.

În total, 46 de milioane de locuitori din 54 de departamente franceze sunt acum supuși restricțiilor.

Anti-record de infectări zilnice cu COVID - 19 în Franța

După ce Franța a depășit limita de un milion de cazuri de infectări în total, Ministerul Sănătății a anunțat ieri seara un nou anti-record zilnic, la 45.422 de cazuri noi.

Agenția franceză de sănătate publică a anunțat 138 de noi decese legate de noul coronavirus, a cărui răspândire se accelerează în țară și în Europa. Numărul total este acum de 1.086.497 de contaminări și 34.645 de decese.

Rata testului pozitiv a crescut recent la 16%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Franța, Franta, sanitară, urgenta, stare


Загрузка...