râul Nistru

Chișinăul și Kievul cer Comisiei Europene ajutor în cazul râului Nistru

139
(reînnoit 14:41 13.04.2018)
Moldova și Ucraina solicită Comisiei Europene să intervină în cazul discuțiilor legate de râul Nistru.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Premierul Pavel Filip susține că în spațiul public sunt aruncate multe speculații legate de ecosistemul râului Nistru. Șeful Guvernului de la Chișinău mai afirmă că acest subiect este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană. Primul ministru a făcut aceste declarații în cadrul ședinței de vineri a Cabinetului de Miniștri.

Pavel Filip a informat miniștri că a discutat acest subiect la Kiev, unde a participat joi, 12 aprilie, la Forumul de Securitate.

”Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, a spus Filip.

Guvernul a aprobat astăzi componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, partea ucraineană desemnându-și anterior reprezentanții săi.

”Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia va fi creată această Comisie care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a declarat premierul. 

Șeful Executivului susține că s-a avansat în procesul de negocieri a Acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cadrul căruia, de asemenea, componenta mediului este cea mai importantă. În context, a fost menționată și adresarea, în comun cu Ucraina, către Comisia Europeană de acordare a asistenței pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.  

Cu referire la Programul de dezvoltare energetică al autorităților ucrainene, care prevedea construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice, prim-ministru de la Chișinău a precizat că, urmare a ratificării Acordului de la Roma, în lipsa unui studiu de impact și fără acordul Republicii Moldova acest lucru nu se poate întâmpla.

„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odessa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, a conchis premierul de la Chișinău. 

139
Tagurile:
Comisia Europeana, râul Nistru, Filip, hidrocentrale, Chisinau, Kiev
Tematic
Moldova cheamă Ucraina la dialog în problema hidrocentralei de la Dnestrovsc
Ucraina își pune în pericol proprii cetățeni prin construcția celor șase hidrocentrale


Загрузка...