CHIȘINĂU, 7 apr — Sputnik, Olga Pascaru. Sute de oameni și-au investit banii în companii de construcții, dar au rămas și fără bani, și fără apartamentele multdorite; cu părere de rău, aceasta este deja o realitate tipică pentru țara noastră.
În capcana afaceriștilor din sfera construcțiilor s-a pomenit și familia Onilă: în anul 2016 soții au investit 27 de mii de euro în construcția unui bloc locativ de pe strada Sf. Andrei din centrul Capitalei. Însă la puțin timp după demararea lucrărilor de construcție, acestea s-au oprit. A fost săpată fundația și ridicat parterul. Atât.
„Casa noastră trebuia să fie gata în primul trimestru al anului 2017. În momentul de față firma a dat faliment. Statul a numit un alt administrator, dar acesta nu răspunde la întrebările și la apelurile noastre telefonice. Nu ne-a rămas altceva decât să sperăm că judecata ne va face dreptate. Pentru că noi am achitat costul deplin al apartamentului. În casa aceasta mai sunt vreo 30 de familii care se află în aceeași situație ca și noi", a spus Inga Onilă.
Potrivit acesteia, la procurarea apartamentului, ea și soțul ei au apelat la serviciile unui agent imobiliar, iar prețul unui metru pătrat în casa aflată în construcție era mai mic decât la concurenți.
Și cei care au investit în construcția imobilului de pe bulevardul Dacia 60/2 s-au „ars".
„Părinții au adunat suma necesară pentru a ne cumpăra apartament. Prețul unui metru pătrat era mai mic decât la concurenți, iar părinții au încheiat contractul încă în anul 2008. Dar în scurt timp lucrările au încetinit, iar ceva mai târziu s-au oprit definitiv. Casa așa și nu este dată în folosință nici până azi. Iar în anul 2014 compania respectivă de construcții a dat faliment", și-a spus păsul Serghei Rusu.
Ulterior s-a dovedit că acea companie de construcție luase un împrumut mare la bancă, punând în gaj apartamentele.
„Rezultă că acum trebuie să răscumpărăm de la bancă proprietatea noastră pentru care noi deja am achitat banii", a adăugat cumpărătorul înșelat.
O altă istorie asemănătoare este cea a familiei Bunescu. Soții și-au vândut locuința cu o cameră pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai. Banii i-au investit în construcția unei case de pe Calea Orheiului. Tânăra familie urma să sărbătorească trecerea în casă nouă încă în anul 2013. Însă construcția a fost conservată și casa nu a mai fost dată în folosință. Deja de opt ani, familia Bunescu locuiește cu chirie.
Pentru a evita riscurile și a investi corect banii în imobile, expertul în domeniu, Aleksandr Panov recomandă procurarea apartamente în casele deja construite și date în folosință. Deoarece nici un contract nu garantează construirea clădirii în termenul stabilit.
Potrivit lui Panov, în Moldova companiile de construcții care-și derulează afacerile necinstit sunt mult mai mult decât cele de încredere. Raportul lor este de aproximativ 70 la 30.
Jurnaliștii Sputnik primesc multe scrisori și plângeri din partea cetățenilor Moldovei. Expertul Aleksandr Panov a oferit mai multe sfaturi profesioniste pentru a nu da greș la procurarea unei locuințe.
Afacere ilegală, protejată de funcționari. Cum s-au îmbogățit doi locuitori din Nisporeni>>>
Despre toate acestea vom vorbi în următorul articol.
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Este evident că toate țările lumii suferă din cauza pandemiei de coronavirus, doar că în alte țări, în comparație cu Moldova, există o abordare mai complexă și echilibrată în combaterea răspândirii COVID-19, iar măsurile restrictive sunt aplicate numai acolo unde acest lucru este absolut necesar. Despre aceasta a vorbit în studioului Sputnik Moldova Vasile Tarlev – cel mai longeviv prim-ministru al Moldovei în istoria de aproape treizeci de ani de independență a țării.
”Sigur, pandemia a avut un impact negativ asupra întregii economii mondiale. Dar dacă e să vorbim despre țara noastră, În cazul în care situația de criză ar fost gestionată altfel, am fi înregistrat mult mai puține pierderi economice și pagube. Politizarea extremă a pandemiei în Moldova le provoacă oamenilor mari îndoieli", - a spus interlocutorul.
Potrivit ex-premierului, la nivelul puterii, în țară parcă s-a uitat că există o rată gravă a mortalității în rândul populației din cauza bolilor cardiovasculare și oncologice, din cauza complicațiilor cauzate de o boală extrem de gravă precum diabetul.
"Toți au uitat parcă de aceste probleme și s-au concentrat doar asupra coronavirusului. Dar și în cazul COVID-19, gestionarea situației de criză nu este realizată corect", a adăugat Tarlev.
Fostul premier este sigur: în procesul de combatere a răspândirii coronavirusului, autoritățile țării trebuiau să demonstreze o mai mare deschidere și transparență, dar și să poarte un dialog permanent cu societatea pentru a evita impunerea unor măsuri restrictive inutile.
Se închid iarăși piețele și centrele comerciale - iată când își vor sista activitatea>>>
Drept exemplu, Tarlev a adus recenta hotărâre a Comisiei pentru Situații de Urgență, când s-a decis ca numărul pasagerilor în autobuzele interurbane, în microbuzele de linie din orașe să fie redus cu 50 la sută, ceea ce a dus la nemulțumiri și la greva transportatorilor.
”Unde este explicația? De ce au redus cu 50 de procente și nu cu 70 sau cu 30? Chestiunea nu este clară, cine a luat o astfel de decizie la guvern: un lucrător din transporturi, un inspector rutier sau un medic? ", s-a întrebat fostul premier.
Tarlev insistă: fiecare interdicție legată de pericolul răspândirii coronavirusului servește drept nou argument în favoarea răspândirii corupției în țară. În situația dată se creează un precedent periculos, este sigur fostul prim-ministru, când fiecare transportator se va gândi cum să înșele sistemul de interdicții, căutând posibilități de a mitui un angajat al Poliției sau un alt funcționar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik, Doina Crainic. Schimbările care vor avea loc în Germania în martie 2021 sunt prezentate de portalul thelocal.de:
Restricțiile severe împotriva coronavirusului sunt în vigoare în Germania până cel puțin pe 7 martie. Totuşi, școlile au început treptat să se redeschidă, iar frizeriile se vor deschide din nou pe 1 martie. Cancelarul Angela Merkel și liderii landurilor se vor întâlni pe 3 martie pentru a discuta următorii pași. Se așteaptă să anunțe un plan pentru ca landurile să iasă din lockdown, deși se va baza pe situația epidemiologică și pe modul în care se răspândesc variantele virusului.
Unele state încep deja să relaxeze restricţiile. De exemplu, Bavaria intenționează să redeschidă florăriile și centrele de grădinărit în martie.
Etichetele energetice pentru aparatele electrice se schimbă. Germania elimină etichetele A +, A ++ și A +++. În schimb, în viitor, ele vor varia doar de la G, pentru aparatele mai puțin ecologice, până la A – desemnând modele foarte eficiente din punct de vedere energetic.
De asemenea, potrivit Asociației Federale a Centrelor pentru Consumatori, aparatele anterioare cu eticheta A +++ vor ajunge probabil la clasa C în viitor. Cea mai bună clasă, A, va rămâne deocamdată neocupată, astfel încât producătorii să aibă un stimulent pentru inovație.
De la 1 martie, vehiculele precum motorete și scutere electrice vor avea nevoie de o nouă plăcuță de înmatriculare. De la această dată, vor fi permise numai plăcuțele de înmatriculare albastre. Oricine va călători cu o plăcuță de înmatriculare neagră după acest termen poate fi urmărit penal și nu va fi asigurat în caz de avarie.
O altă noutate în acest an este că plăcuțele de înmatriculare nu vor mai trebui să fie din aluminiu sau tablă. Unele companii de asigurare le oferă și ca folie adezivă.
Părinții care doresc în continuare să încaseze alocaţia Baukindergeld trebuie să obțină o autorizație de construcţie sau să cumpere o proprietate înainte ca proiectul de subvenții să se încheie la 31 martie 2021. Trebuie apoi să solicitați alocația Baukindergeld în termen de șase luni de la mutare. Data ultimă pentru depunerea cererii este 31 decembrie 2023.
Subvenţia Baukindergeld a fost lansată pentru a facilita familiilor (inclusiv părinților singuri) cu unul sau mai mulți copii să-şi construiască prima lor casă sau să cumpere bunuri imobiliare. Potrivit programului, familiile pot primi o subvenție de 1.200 euro pe copil pe an pe o perioadă de 10 ani.
În Germania există o regulă privind tăierea gardurilor vii în lunile de primăvară și vară. Astfel, între 1 martie și 30 septembrie nu aveți voie să tăiați gardurile vii, potrivit Legii federale privind conservarea naturii.
În această perioadă nu sunt permise tăieri mari de „garduri vii, tufișuri și alte plante lemnoase”, stipulează legea. Este permisă doar „tăierea ușoară”, lucrările mai mari fiind permise doar începând cu luna octombrie. Scopul legii este de a proteja animalele și păsările care se adăpostesc în aceste spații verzi în primăvară și vară.
1 martie este începutul meteorologic al primăverii în 2021, dar începutul „real” al primăverii este puțin mai târziu, pe 20 martie.
În acelaşi timp, trebuie să ne pregătim să pierdem o oră de somn: trecerea la ora de vară în 2021 este programată să aibă loc în ziua de 28 martie. Ceasul va fi dat înainte cu o oră, de la 2:00 la 3:00 dimineața, ceea ce înseamnă că noaptea va fi mai scurtă. De asemenea, va fi mai întuneric dimineața, dar lumina va dura mai mult seara.
Majoritatea celor care locuiesc în Berlin se vor putea bucura de o zi liberă pe 8 martie, când este Frauentag (Ziua Femeii). Aceasta cade într-o zi de luni, astfel că majoritatea oamenilor vor primi o zi liberă. Frauentag a fost introdusă în 2019, ceea ce înseamnă că Berlinul are acum 10 zile de sărbătoare oficiale. Bavaria este statul cu cele mai multe sărbători legale, având 13 în total.
Din martie, tot mai multe timbre vor fi marcate cu coduri digitale individuale pentru a împiedica pierderea scrisorilor. Codurile, care sunt similare codurilor QR, vor fi plasate alături de imaginile tradiționale. Deutsche Post, care a lansat inițiativa în februarie, a anunţat că până în 2022 codurile vor apărea pe toate timbrele din Germania.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.
Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>
Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.
La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.
"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.
"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.
Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova