Ouă de găină

Important! Ce trebuie cunoașteți despre ouă în ajunul Sărbatorilor de Paști

58
(reînnoit 20:26 04.04.2018)
În ajunul sărbătorilor de Paști, ANSA oferă instrucțiuni despre cum arată ouăle proaspete și de unde trebuie procurate.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să procure ouă proaspete doar din locuri autorizate și în ambalaj original.

Potrivit specialiștilor instituției, ouăle se clasifică în următoarele categorii de calitate: categoria „A" — ouă proaspete și categoria „B" — livrate doar industriei alimentare și nealimentare).

Ouăle din categoria „A" se clasifică după următoarele categorii de greutate:

a) XL — foarte mari: cel puțin 73 grame;

b) L — mari: de la 63 la 73 grame exclusiv;

c) M — medii: de la 53 la 63 grame exclusiv;

d) S — mici: mai puțin de 53 grame.

Ouăle din categoria „A" trebuie să prezinte următoarele caracteristici de calitate:

a) coaja întreagă, dură, nefisurată, curată, mată, aspră, fără pete sau pori vizibili;

b) cuticula: întreagă, curată, intactă;

c) camera de aer: înălțimea să nu depășească 6 milimetri, imobilă; cu toate acestea, pentru ouăle comercializate cu mențiunea „extra", ea nu trebuie să depășească 4 milimetri;

d) gălbenușul: vizibil în fascicul de lumină doar sub formă de umbră, fără contur precis, fără să se îndepărteze vizibil de poziția centrală, în caz de învârtire a oului;

e) albușul: limpede, transparent;

f) fără corpuri străine;

g) fără mirosuri străine.

Ouăle din categoria „A" nu trebuie păstrate în locuri sau instalații în care se menține în mod artificial o temperatură mai mică de +5 grade Celsius. Ele poartă codul producătorului, data ouatului. Ouăle sunt clasificate, marcate și ambalate în termen de zece zile de la ouat.

Data de valabilitate minimă este marcată în momentul ambalării și neapărat trebuie să existe mențiunea:

a) „a se consuma înainte de…" — în cazul în care data conține indicarea zilei;

b) „a se consuma înainte de sfârșitul…" — în celelalte cazuri.

Data limită de consum, nu poate depăși 28 de zile de la ouat. În cazul în care se indică perioada de ouat, data de valabilitate minimă se stabilește începând cu prima zi a perioadei respective.

Pe ambalajele ce conțin ouă din categoria „A", până la a noua zi de la ouat, pot fi utilizate drept indicații suplimentare de calitate mențiunile „extra" sau „extra proaspăt". În acest caz, data ouatului și perioada de nouă zile figurează pe ambalaj fiind vizibilă.

Riscurile la care ne expunem dacă cumpărăm acest produs din Ucraina>>>

Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătății.

58
Tagurile:
oua, specialisti, atentie, institutie, calitate, Categorii, consumatori, ANSA, Republica Moldova
Tematic
Te iau fiorii! Iată ce riști să cumperi de la piață pentru masa de Paști

Загрузка...