Chișinău, 29 mart- Sputnik. În ultima perioadă hoții de autoturisme au devenit tot mai ingenioși. Aceștia inventează noi modalități de a fura mașinile oamenilor parcate în curțile blocurilor sau chiar în parcări autorizate. În data de 25 martie un bărbat de 59 de ani s-a trezit fără mașină după ce a parcat-o pe bulevardul Moscovei din Capitală.
Ulterior a urcat la volanul mașinii și s-a făcut nevăzut. Polițiștii au găsit mașina în raionul Fălești și au restituit-o victimei. Valoarea mașinii bărbatului valorează 145 000 de lei. Hoțul a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru furt. Dacă va fi găsit vinovat riscă până la 10 ani de închisoare.
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în această reformă.
Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice."Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres.Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.
De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial administrativă a Republicii Moldova, între care unul ce prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.
Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.
Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".AMDM informează că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației. De precizat, primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.
Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX pentru livrarea a 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud. Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova