Perfuzie

Focar de hepatită la Cahul. Va fi sau nu instituită carantină

109
(reînnoit 13:07 29.03.2018)
Nouă persoane din aceeași localitate au ajuns la spital cu simptome de boală hepatică. Reporterul Sputnik a obținut detalii în exclusivitate.

Chișinău, 29 mart — Sputnik. Nouă persoane din raionul Cahul au ajuns la spital, fiind suspectate de infectare cu hepatită virală A, numită și boala mâinilor murdare. Este vorba de șapte copii și doi maturi din satul Tartaul de Salcie, Cahul. Patru minori sunt din aceeași familie. Aceștia frecventau atât școala, cât și grădiniță. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Spitalului Raional Cahul, Anastasia Dermenji. Medicii au atestat prezența virusului hepatic la doi copii. Analizele urmează să arate dacă boala se confirmă și la celelalte persoane.

"Cei doi maturi care au ajuns la spitalul raional Cahul muncesc la școala și grădinița din satul Tartaul de Salcie. În acest moment, toate persoanele sunt spitalizate și se află sub supravegherea medicilor. Starea acestora este stabilă", a declarat pentru Sputnik Moldova purtătorul de cuvânt al Spitalului Raional Cahul, Anastasia Dermenji.

Deocamdată, autorităţile nu au dispus să fie instituită carantină în satul Tartaul de Salcie. În luna februarie a acestui an, 12 minori din satul Filipeni, raionul Leova au fost internați în spital cu virusul hepatic A. Copiii aveau vârste cuprinse între 4 și 17 ani.

Hepatita virală A afectează ficatul, iar în popor i se mai spune boala mâinilor murdare. Virusul se transmite inclusiv prin alimente contaminate și apă şi se răspândeşte în special printre copii.

109
Tagurile:
infectie, focar, hepatita A, spital, Cahul, chișinău
Tematic
De ce întârzie tratamentul promis bolnavilor de hepatită virală C în iulie 2017
Moldova este ameninţată de pericolul epidemiei de hepatită
Indicator rutier

Indicatoarele rutiere din Moldova: Cine le fură și care este motivul

7
Iubitorii de „bani ușori” prejudiciază companiile specializate în construcția drumurilor cu zeci de mii de euro, iar șoferii ajung să-și riște viața din cauza celor care demontează indicatoarele rutiere și le duc la fier vechi.

COMRAT, 21 iunie - Sputnik, Maxim Topal. În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești, pe lângă automobilele avariate în urma accidentelor, au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere.

Potrivit managerului responsabil de lucrările de construcții, Adrian Bejenari, compania contractantă a început să înregistreze furturile la sfârșitul anului 2019.

"Într-un an și jumătate, de pe șantierele noastre rutiere au fost furate 257 de indicatoare rutiere și elemente auxiliare de control al traficului. Inclusiv 49 de indicatoare reflectorizante verticale, 116 drapele metalice care împart benzile rutiere, 40 indicatoare rutiere, 6 baterii de semafoare temporare și chiar un semafor întreg", a spus antreprenorul.

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere

Doar o singură pereche de semafoare mobile cu cronometru costă aproape 2,5 mii de euro. Având în vedere amploarea furturilor, valoarea daunelor aduse companiei, care este responsabilă nu numai de reparația drumurilor, ci și de siguranța deplasărilor în zonele aflate în construcții, se ridică la zeci de mii de euro.

,,Indicatoarele sunt furate noaptea, iar până dimineața, când deja se observă pierderea pe aceste drumuri, reușește să se deplaseze un număr mare de mașini. Nu toți șoferii cunosc că drumul respectiv se află în curs de reparații și astfel e posibil să nu se „încadreze” într-o curbă sau să se deplaseze pe o porțiune avariată a drumului, ceea ce ar putea provoca o tragedie", a spus antreprenorul.

Potrivit acestuia, indicatoarele rutiere au fost mereu ținta furturilor pentru o cei care adună fier pentru a-l duce la punctele de colectare. Îi ademenesc și semafoarele ale căror baterii sunt prețioase. 

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării

"De cele mai multe ori, aceste persoane așteaptă noaptea pentru a scoate nestingherit bateriile din semafor sau încarcă în mașină tot semaforul și pleacă. Câștigul pe care îl au aceștia la predarea la punctele de colectare a fierului vechi este nesemnificativ în comparație cu costul real. Un indicator rutier cu o suprafață reflectantă bună, cu un suport metalic costă aproximativ o mie de lei", a adăugat Adrian Bejenaru.

Reprezentanții punctelor de colectare a fierului vechi din Găgăuzia intervievați de corespondentul redacției Sputnik refuză să vorbească deschis despre acest lucru, dar recunosc că, în munca lor, întâlnesc uneori țevi metalice care arată ca niște semne de circulație. Cei care le predau sunt plătiți în funcție de greutatea fierului - în medie 4,5 lei kilogramul.

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
Indicatoarele rutiere sunt furate și duse la fier vechi

Direcția Generală pentru Construcții din Găgăuzia consideră că locuitorii din așezările din apropiere sunt angajați în furturi. Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării.

"Drumul este construit pentru noi. Dar nu cred că oamenii din, să zicem, nordul Moldovei vin să ne fure. Toate acestea întârzie construcția și obligă antreprenorul să suporte costuri suplimentare", spune Ivan Kolioglo, șeful Direcției Construcții și Infrastructură din Găgăuzia.

Cu privire la cazurile de furt al semnelor rutiere, poliția este chemată la fața locului și este întocmit proces verbal. Cu toate acestea, din cauza absenței martorilor, soluționarea acestor cazuri este imposibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tematic
Accident cu implicarea unei ambulanțe pe o stradă din Chișinău: Imagini de la fața locului
Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video


Загрузка...
Alertă cu bombă

Alertă cu bombă în două sedii ale Judecătoriei Chișinău: Toți oamenii au fost evacuați

22
(reînnoit 15:43 21.06.2021)
O nouă alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău. De această dată au fost vizate două sedii ale instanței - Buiucani și Centru, care au fost încercuite de către echipele de intervenție.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că în sediile Buiucani și Centru ale Judecătoriei Chișinău se află explozibil. 

La fața locului au intervenit imediat toate serviciile specializate. Zona a fost încercuită, iar toți oamenii care se aflau în interior au fost evacuați. 

Ofițerii de investigație au dispus un șir de măsuri speciale pentru identificarea persoanei care a efectuat apelul.

Precizăm că în ultima vreme s-au înregistrat mai multe alerte false cu bombă. Penultima dată s-a întâmplat tot la Judecătoria Chișinău, la sediul Buiucani, pe 10 iunie. După verificările minuțioase efectuate de către echipele de intervenție s-a stabilit că alerta a fost falsă. 

Trebuie precizat faptul că alertele false cu bombă ne costă zeci de mii de lei - bani care sunt luați din bugetul public. 

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a elaborat un proiect de lege menit să descurajeze efectuarea apelurilor anonime la Serviciul 112, în care sunt anunțate alerte sau urgențe false.

Potrivit inițiativei, operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova ar putea fi obligați să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor cartelor SIM. Cu alte cuvinte, cartelele prepay ar putea fi vândute doar după ce persoana care le achiziționează prezintă actele de identificare.

În baza modificărilor propuse, făptașii ar putea fi ușor identificați și pedepsiți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
poliția, Judecătoria Chisinau, alertă cu bombă
Tematic
FOTO: Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău - Toate persoanele sunt evacuate


Загрузка...