Vaccinare, imagine de arhivă

Șocant! Revolta unei mame din Glodeni: ”Ne vaccinați copiii ca pe animale”

161
(reînnoit 09:35 29.03.2018)
Potrivit Legii ocrotirii sănătății orice prestaţie medicală propusă (profilactică, diagnostică, terapeutică, recuperatorie) este necesar consimțământul pacientului sau al reprezentantului său legal. Ce s-a întâmplat în satul Fundurii Vechi, raiondul Glodeni?

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik, C.S. Copii din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, care merg în grupa mare a grădiniței, au fost vaccinați fără consimțământul părinților, adică forțat. Acest lucru i-a scandalizat pe părinții care au aflat post factum despre cel întâmplate chiar de la copii săi.

Iată ce scrie Violetta Odagiu, mama unui copil care a fost vaccinat forțat de lucrătorii medicali de la grădinița din satul Fundurii Vechi.

”Ne vaccinați copiii ca pe animale!!? Aceasta nu este o postare despre pro sau contra vaccinare. Nu pun la îndoială importanța vaccinării. Este o postare despre o problemă ce ține de incompetență, iresponsabilitatea și incultura cadrelor medicale vizate în aces caz”, scrie doamna Odagiu pe pagina sa de Facebook în speranța că va fi auzită de către cei care se fac responsabili de cele întâmplate.

Potrivit mamei, vineri au fost imunizați copiii din grupa mare a grădiniței din satul Fundurii Vechi fără a solicita acordul părinților și fără ca să verifice starea de sănătate a copiilor. Ea spune că nu este pentru prima dată când se întâmplă asemenea lucruri.

”Așa, la grămadă, toți copiii laolaltă, fără mare bătaie de cap cu investigarea prealabilă a stării de sănătate a copiilor, cu informarea, solicitarea acorduluui părinților! Pentru că așa se poate, nu este prima dată! Imunizarea a avut loc în cadrul grădineței, în grupa unde copiii își petrec activitățile, unde dorm și se alimentează. Deci NU ÎN CABINET destinat IMUNIZĂRII. Copiii au fost vaccinați la hurtă, fără a fi consultați medical în prealabil, fără ca cineva să își pună întrebarea dacă copiii în acest moment sunt sau nu complet sănătoși și pregătiți pentru a fi vaccinați”, subliniază părintele indignat pe bună dreptate.

Ea declară public că ”nu am fost informată și nu mi-am dat acordul pentru cele, cel puțin două vaccine administrate. Nici măcar nu cunosc câte vaccinuri au fost administrate. Am aflat despre acesta de la copil, seara când a venit acesă. Ulterior, educatoarea mi-a confirmat telefonic că copilul a fost vaccinat forțat. Deși anterior am solicitat în scris medicului să nu se apropie de copiii mei (cu vaccine, analize și altele) fără acordul și prezența mea, nici asta nu s-a luat în calcul. În acestă perioadă copilul este bolnav și la sigur nu era cazul să i se administreze vaccinele în acestă perioadă. Mai ales că trebuie să urmeze o programă individuală de vaccinare din cauza tabloului clinic”.

În postarea sa, doamna Odagiu pune mai multe întrebări pertinente, însă, se pare, că nu găsește un răspuns la acestea și nici explicația acțiunilor întreprinse de lucrătorii medicali.

”Dar pe cine interesează aceste "aspecte"? Doar nu este vorba despre copiii lor? Sau eu în calitate de părinte nu aveam dreptul să cunosc despre faptul că se planifică ca copilul meu să fie vaccinat? Să mă asigur că copilul este pregătit pentru vaccinare? Să mă asigur că înainte de a fi vaccinat, medicul măcar se preface că îi pasă și îl consultă? Măcar de ochii lumii?
Să mă asigur că vaccinarea are loc în cabinetul specializat? (Ministerul Sănătății — de ce s-a mai investit un vagon de bani pentru construcția și dotarea unui centru medical nou în localitate? dacă tot imunizați copiii în grupele din grădiniță care nici măcar cu lămpi coarț nu sunt dotate?). Să mă asigur că vaccinul este păstrat în frigider, să mă asigur că acesta este valabil, să mă informez despre proveniența acestuia? Să mă asigur că persoana ce administrează vaccinul copilului meu își spală mâinile înainte de asta, că poartă mască și că nu îi sare saliva pe copilul meu în timp ce îl forțează să îl vaccineze? Toate acestea, deoarece mai mult decît mie, nimănui nu îi pasă de sănătatea, viața și integritatea copilul meu!!!”, se întreabă părintele.

La final, ea s-a adresat avocaților, colegilor din ONG-uri și reprezentanților mass-media pentru a sensibiliza opinia publică asupra acestei situații.

Precizăm că potrivit articolului 23  și 28 din Legea privind ocrotirea sănătății, pentru orice prestaţie medicală, inclusiv profilactică, este necesar consimţămîntul pacientului. În cazul în care pacientul are mai puţin de 16 ani, consimţămîntul este dat de reprezentantul său legal. Și doar în caz de pericol de moarte iminentă sau de ameninţare gravă a sănătăţii, prestaţia medicală se poate desfăşura şi fără consimţămîntul reprezentantului legal.

"Consimţământul sau refuzul pacientului ori al reprezentantului său legal se atestă în scris prin semnătura medicului curant sau a completului în componenţa echipei de gardă, în cazuri excepţionale prin semnătura conducerii unităţii medico-sanitare", este scris în Lege.

În Moldova dispar medicii care tratează bolnavii de tuberculoză>>>

Ne întrebăm și noi, care era pericolul în satul Fundurii Vechi, unde au fost vaccinați forțat o grupă întreagă de copii de vârstă preșcolară fără acordul părinților?!

161
Tagurile:
lucratori medicali, consimtamant, vaccinare fortata, gradinita, parinti, vaccinare, scandal, mama, copii, Fundurii Vechi, Glodeni
Tematic
Pacienții sau rudele acestora pot fi trimiși direct din spital în închisoare
Se întâmplă în Moldova: Un medic a fost bătut cu cruzime chiar în spital
Sală de operație, foto de arhivă

”Cadavrul” a înviat în timpul procedurii de îmbălsămare

419
(reînnoit 22:36 29.11.2020)
Personalul medical de la morgă a aruncat vina pe seama familiei ”defunctului”, organele de drept vor trebui să clarifice cauzele producerii acestui incident.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Un bărbat din Kenya, dat din greșeală drept decedat, a fost la un pas de a fi îmbălsămat de viu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani și-a venit în fire când procedura la morgă începuse deja, informează publicația The Standart.

Medicii au observat că ”defunctul” se mișcă. Aceștia erau deja pe cale să introducă formaldehida. Personalul clinicii nu are de gând să-și recunoască greșeala, considerând că vinovate de cele întâmplate sunt rudele pacientului.

Este menționat faptul că rudele bărbatului nu au așteptat concluzia definitivă a medicilor.

Acesta și-a pierdut cunoștința acasă, iar familia l-a transportat la clinică. Peste câteva ore, rudelor li s-ar fi comunicat că bărbatul a murit.

Totuși, potrivit superintendentului spitalului, medicii au cerut timp ca să se lămurească în privința stării pacientului, însă rudele ia-u învinuit că nu se grăbesc și au dus singure ”corpul neînsuflețit” la morgă.

După ce bărbatul a ”înviat”, el a fost transferat într-un salon al spitalului. Avesta ar putea fi externat peste câteva zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

419
Tagurile:
Kenya, Îmbălsămat, morgă, defunct, cadavru


Загрузка...
Dezinfectant

Alertă în România: Pericol de orbire - avertismentul specialiștilor

638
(reînnoit 22:40 29.11.2020)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă cu privire la dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă, substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație dificilă în România, unde specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o serie de dezinfectanți de mâini aflați la comercializare în România. Este vorba despre dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă – substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori – APC – spun că în data de 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a luat cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate-Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase - existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a nouă mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

În compoziția unuia din dezinfectanții aflați la comercializare pe piața din România s-au găsit substanțe extrem de periculoase pentru viața oamenilor.

Vorbim despre un dezinfectant de mâini fabricat în Ucraina, iar alerta este transmisă de Germania. Produsul este comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție.

În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol - valoare măsurată: 65,3% din greutate, care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi.

Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces, spun specialiștii APC.

Femeie cu mască
© Sputnik / Владимир Трефилов

În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului.

Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea – CLP - s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

În România, situația este dezastruoasă. Și aceasta pentru că dezinfectanții pentru mâini comercializați aici nu au fost analizați de nici o instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, susține Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

În opinia sa, lipsa de verificare ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii.

“Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața”, spune conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele APC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

638
Tagurile:
România, pericol, dezinfectanţi
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
O nouă mutație a coronavirusului, descoperită în Europa


Загрузка...
Bancnote de lei și euro

Prețul euro și dolarului astăzi: Cursul valutar BNM

0
(reînnoit 20:39 29.11.2020)
Euro s-a scumpit cu 4 bani, iar prețurile dolarului și leului românesc au urcat cu câte un ban la cursul valutar oficial pentru astăzi. Hrivna ucraineană și rubla rusească scad ușor în cotații.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru luni, 30 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,24 lei, un euro – cu 20,55 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60,47 de bani, un leu românesc – cu 4,22 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22,61 bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 30 noiembrie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 30 noiembrie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Rezervele valutare ale BNM sunt acum la un record istoric: au constituit 3 miliarde 536 de milioane și 950 de mii de dolari americani (3 536,95 milioane de dolari SUA) la 31 octombrie 2020.

Rezervele BNM au crescut cu 83,56 milioane de dolari SUA pe parcursul lunii trecute.

În luna octombrie, BNM a cumpărat de pe piața internă valută echivalând cu aproape 69 de milioane de dolari SUA.

Conform ultimei runde de prognoză a BNM, rata inflației medii anuale va constitui 4% în anul 2020 și 2,5% în 2021.

La sfârșitul lunii octombrie, ritmul anual al inflaţiei a constituit a constituit 1,56 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul dolarului, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar, curs
Tematic
„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului


Загрузка...