Nicolae Ciubuc

O nouă metodă de subvenționare a agricultorilor. Anunțul făcut de directorul AIPA

204
(reînnoit 18:40 23.03.2018)
Începând cu 2020, subvențiile acordate de stat în susținerea agricultorilor vor fi oferite după o nouă schemă. Anunțul a fost făcut de directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc.

CHIȘINĂU, 23 mart — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Potrivit lui Nicolae Ciubuc, noua metodă a fost deja stabilită, iar în prezent sunt duse discuții cu partenerii externi pentru în identificarea surselor financiare.

„Noi încercăm să dezvoltăm noi programe, noi proiecte. Avem diferite proiecte cu diferiți parteneri de dezvoltare ca să atragem mai multe proiecte și mai multă finanțare pentru producătorii agricoli. Începând cu 2020 urmează să dezvoltăm o nouă schema de plată. Este vorba despre plăți directe la hectar sau plăți pe cap de animal. Toți producătorii agricoli vor putea beneficia de această asistență. La etapa actuală suntem în discuții cu partenerii în vederea identificării surselor financiare pentru a acoperi acest segment", a declarant Nicolae Ciubuc în cadrul unui interviu pentru studioul de radio Sputnik Moldova.

Amintim că, în acest an, în Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și a Mediului Rural, au fost vărsate 900 de milioane de lei pentru subvenționarea agricultorilor. Astfel, fermierii care vor să primească bani de la stat pot să-și depună dosarele până pe 31 octombrie.

Precizăm că în 2017 a fost înregistrat un număr record de agricultori care au solicitat subvenții de la stat. În total, AIPA a recepționat 7800 de dosare.

204
Tagurile:
subvenții, fermier, stat, agricultură, producători, bani, ajutor, AIPA, Nicolae Ciubuc, Chișinău
Tematic
Număr record de cereri pentru subvenții în agricultură
Anunț important pentru agricultori, făcut de directorul AIPA
Unii agricultori din Moldova vor primi câte 1300 de lei per hectar de la stat
Polița de asigurare

Poate sau nu un angajat să-și cumpere poliță medicală: Comentariul CNAM

6
(reînnoit 12:57 24.01.2021)
Până la 31 martie, cetățenii mai au timp să-și procure prima de asigurare medicală obligatorie la jumătate de preț. Sunt însă și categorii de persoane care nu pot beneficia de aceste reduceri.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Persoanele angajate nu pot cumpăra prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în mod individual. Salariații fac parte din categoria de plătitori ai primei AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, prevăzute prin lege. Aceste persoane dețin statut de persoană asigurată angajată, astfel ele nu pot beneficia de dreptul de a procura polița de asigurare, pentru care, dacă este cumpărată până la 31 martie costă la jumătate de preț mai ieftin, iar pentru unele categorii de persoane chiar și până la 70%.

Într-un răspuns pentru Sputnik Moldova, specialiștii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ne-au comunicat că sunt obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primelor de AOAM în sumă fixă doar persoanele fizice neangajate şi neasigurate de către Guvern.

„Suplimentar, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform art. 6 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 1585/1998 se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării contractului individual de muncă”, precizează CNAM la solicitarea Sputnik cu privire la categoriile de persoane care pot procura prima de asigurare în mod individual.

În acest sens, Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 stabileşte categoriile de plătitori, persoane neangajate, care achită prima AOAM în sumă fixă, după cum urmează:

 • proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi a pensionarilor;
 • fondatorii de întreprinderi individuale, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi pensionarilor;
 • persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
 • titularii de patentă de întreprinzător, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi pensionarilor;
 • persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor;
 • persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
 • persoanele fizice care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi pensionarilor;
 • mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii, administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege;
 • persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie în una dintre formele de organizare a activităţii profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătăţii nr. 411/1995;
 • alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajaţi, nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate mai sus şi nu sunt asiguraţi de Guvern, şi care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar);
 • străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sunt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel.

Prima AOAM constituie o sumă fixă sau o contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru preluarea de către asigurător a riscului financiar în caz în boală. Amintim, angajații asigurați vor trebui să achite din acest an 9% lunar pentru polița de asigurare, comparativ cu 4,5% cum era până la finele lui 2020. Anterior, 4,5% din costul primei de asigurare era achitată de angajator.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
prima de asigurare medicala obligatorie, prima de asigurare medicală
Tematic
Cât va costa polița de asigurare medicală în anul 2021
Ion Chicu spune ce riscă moldovenii care revin în țară și nu vor procura polița medicală


Загрузка...
Poliția de Frontieră - Vama Leușeni

Mai mulți pleacă decât vin: Câți moldoveni au ieșit din țară timp de 24 de ore

33
(reînnoit 10:58 24.01.2021)
Se pare că pandemia nu îi mai sperie pe cei care vor să vină sau să plece din Republica Moldova. Fluxul de traversări a frontierei de stat crește de la o zi la alta.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Peste 11 mii de persoane au ieșit din Republica Moldova în ultimele 24 de ore. Poliția de Frontieră informează că din cele 21 025 de traversări, 11 500 s-au înregistrat pe sensul de ieșire din țară. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 9 525 traversări persoane, dintre care 4 748 treceri la frontiera moldo-română, 3 575 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 202 treceri aeriene. 

Toate cele peste 21 de ii de persoane care au traversat frontiera de stat au fost supuse screening-ului. Din aceștia, 315 au completat fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19. 

De precizat, măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova au fost prelungite. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi.

Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Poliția de Frontieră, peste frontieră, regim de frontieră


Загрузка...