Flori

Ziua de 8 martie în Moldova putea fie zi lucrătoare

366
Ziua de 8 martie în Moldova putea să fie zi lucrătoare. Iată ce decizie pregătea Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Data de 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii, avea să fie din acest an zi lucrătoare în Republica Moldova.  

La sfârșitul anului trecut, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus spre dezbateri publice un proiect de modificare a Codului Muncii prin care se propunea ca ziua de 8 martie și 1 mai (Ziua Internațională a Muncii) să nu mai fie zile de odihnă în Moldova. Ministerul propunea excluderea din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare a zilelor de 8 martie și 1 mai.

”Analizând situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană, constatăm că ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nici o țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare. Ca urmare a discuțiilor în grupul de lucru s-a propus ca, în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zile de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, ziua de 1 mai să fie inclusă la categoria zilelor de sărbătoare, fără a fi declarată zi de odihnă”, se menționa în textul proiectului.

Ulterior, ministerul a renunțat la proiectul său prin care zilele de sărbătoare 8 martie și 1 mai nu mai erau declarate drept zile de odihnă. Ministerul Muncii și-a justificat decizia prin presiunea făcută de sindicate și a societatea civilă care s-au declarat împotriva acestei inițiative.

În acest an, bugetarii din Republica Moldova vor avea de 8 martie o minivacanță de patru zile. Pentru că data de 8 martie cade într-o zi de joi, Guvernul a declarat și ziua de vineri 9 martie drept zi de odihnă. Pentru această zi, bugetarii au lucrat sâmbătă 3 martie. Astfel, angajații din structurile de stat vor reveni la serviciu luni, 12 martie.

366
Tagurile:
Ziua internațională a femeii, zi de odihnă, zi lucrătoare, zi liberă, 8 martie, Moldova
Tematic
Ministerul Muncii face un pas înapoi: Câte zile de odihnă vor avea bugetarii
Câte zile se vor odihni bugetarii în anul 2018
Angajații din Moldova ar putea avea mai puține zile de odihnă


Загрузка...