Veaceslav Ioniță

Ioniță: Populația Moldovei a achitat un miliard în plus pentru gaze

438
(reînnoit 15:21 03.03.2018)
Din cauza menținerii unui tarif nejustificat de înalt la gaze, consumatorul acestui combustibil a achitat cu circa un miliard de lei mai mult, afirmă expertul în economie Veaceslav Ioniță.

CHIȘINĂU, 3 mart — Sputnik. În ultimii ani conjunctura pieței resurselor energetice primare a fost favorabilă pentru consumatorul moldovean. După creșterea prețului la petrol în anii 2011 — 2014 până la 110 dolari pentru un baril, în anul 2015 a urmat o scădere vertiginoasă până la 50 de dolari, care a continuat și în anul 2016.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, acest fapt neplăcut pentru petroliști a generat reducerea prețului altor resurse energetice: gaze, electricitate, benzină, combustibil pentru motoare diesel, energia termică. Din calculele economistului, reiese că, în legătură cu scăderea prețurilor pe piața internațională, Moldova a economisit din importul de resurse energetice sute de milioane de dolari.


„Noi am economisit din importul de resurse energetice un milion și jumătate de dolari. Aici intră și electricitatea, și energia termică, și produsele petroliere. Deoarece anterior toate resursele energetice pe care le importam anual costau 1,2 miliarde de dolari, iar acum doar 700 de milioane", a menționat expertul.

De ce toate aceste ieftiniri nu s-au răsfrânt asupra consumatorului? Potrivit expertului, există câteva cauze.

„În anul 2016 ANRE a adoptat tariful la gaze reieșind din faptul că prețul importului acestora constituia peste 200 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Însă ulterior petrolul s-a ieftinit și mai mult, la fel și gazul natural. În facturile consumatorilor era indicat tariful de 200 de dolari, însă „Gazprom"-ul, în fiecare lună, ne livra gaze cu un preț tot mai mic și mai mic, până când acesta a ajuns la 170 de dolari", a menționat Ioniță.

În al doilea rând, a menționat expertul, la calcularea tarifului la gaze a fost luat cursul dolarului egal cu 21 de lei. Însă în 2017 dolarul american a început să scadă, în timp ce tariful așa și nu a mai fost recalculat.

„Dacă până în decembrie 2016 cursul unui dolar era aproape de 21 de lei, în anul 2017 s-a produs o devalorizare a acestei valute, ajungând la un curs real de mai puțin de 17 lei, deci gazele erau procurate la mai puțin de 200 de dolari. Reiese că doar în acest sezon de încălzire oamenii vor achita pentru gaze mai mult cu un miliard de lei", a concluzionat economistul.

438
Tagurile:
un milion în plus, populația, gaze, achitat, ANRE, Veaceslav Ioniță
Tematic
Directorul ANRE spune cu cât vor fi micșorate tarifele la gazul natural
Experții cer de la ANRE să respecte metodologia de stabilire a tarifelor la gaze
Lumânări

Doliu în sistemul sănătății: Un fost ministru a murit

37
Fostul ministru al Sănătății Andrei Gherman s-a stins din viață joi, 25 februarie. El a condus ministerul în perioada 2001-2005.

CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Informația despre decesul lui Andrei Gherman a fost confirmată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și de mulți colegi de breaslă ai fostului oficial. Ex-ministrul suferea de o boală incurabilă de mai mulți ani. 

„În calitatea Sa de Ministru al Sănătății, Andrei Gherman a contribuit substanțial la promovarea schimbărilor în sistemul de sănătate, având un rol aparte în pregătirea politicilor și coordonarea implementării asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Datorită acestei reforme, a fost posibilă revitalizarea sistemului sănătății, schimbarea cardinală a paradigmei de finanțare, ceea ce a stimulat alte numeroase reforme, a dus la îmbunătățirea accesului și calității serviciilor prestate”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Andrei Gherman s-a născut la data de 4 octombrie 1941, în satul Dumeni, raionul Râșcani. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. Între 1971-1972 a fost profesor de medicină. În perioada 1972-1975 lucrează în calitate de medic ordinator, medic-șef adjunct la Dispensarul de dermatovenerologie. Între 1975 și 1979 a fost șef-adjunct al Direcției cadre a Ministerului Sănătății.

În perioadele 1979-1986 și 1991-2001 a fost medic-șef al Dispensarului dermatovenerologic. În perioada 1986-1991 a fost șef al Direcției principale cadre, instituții de învățământ, dezvoltare socială și relații externe a Ministerului Sănătății, iar între 19 aprilie 2001 – 19 aprilie 2005 a deținut funcția de Ministru al Sănătății al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
ministrul Sănătății, ocrotirea sănătăţii, Ministrul Sănătății, Sistem de sănătate
Tematic
Doliu mondial, a murit unul dintre cei mari muzicieni – mesaj superb înainte de moarte


Загрузка...
Topor

A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele

139
O crimă teribilă a fost săvârșită în satul Mereșeni, raionul Hâncești. Un tânăr de 23 de ani a ucis cu cruzime trei amici, inclusiv doi minori, după ce i-a lovit pe toți cu toporul în cap. După ce a săvârșit triplul omor, a dat foc la casa în care se aflau cadavrele. 

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Făptașul care a fost inițial condamnat la 20 de ani de pușcărie își va petrece tot restul vieții după gratii. Curtea de Apel Chișinău a înăsprit pedeapsa pentru triplul omor. 

Potrivit Procuraturii, crima a fost săvârșită în 2018. Oamenii legii și pompierii au fost anunțați că în satul Mereșeni arde o casă. Imediat după ce au fost stinse flăcările, pompierii au depistat în locuință cadavrele a doi minori de 15 și, respectiv, 17 ani. Totodată, poliția a găsit încă în viață un tânăr de 18 ani care avea mai multe leziuni la cap și a fost transportat de urgență la spitalul din Hâncești, unde a și decedat peste câteva zile. În timpul cercetării s-a stabilit că de la domiciliu au dispărut telefoanele mobile ale victimelor și un topor.

Astfel, în urma investigațiilor, a fost identificat şi reţinut presupusul făptaș - un locuitor al satului Caracui, în vârstă de 23 de ani. Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul lui. El a returnat de bună voie bunurile furate de la victime - telefoanele mobile, iar ulterior a fost găsit și toporul cu care a fost comisă crima.

Tânărul și-a recunoscut vina în totalitate. El le-a declarat oamenilor legii că a făcut cunoștință cu victimele prin intermediul rețelelor de socializare. Ulterior, ei au convenit să se întâlnească pe 24 noiembrie 2018 la domiciliul unuia dintre tinerii din satul Mereșeni. După ce au stat la masă și au consumat alcool, între ei s-a iscat un conflict, iar inculpatul le-a aplicat celor trei tineri câteva lovituri cu toporul în regiunea capului, după care a incendiat casa.

Pentru cele săvârșite, instanța a decis să-i aplice o pedeapsă pe un termen de 20 de ani de închisoare, dar procurorii nu au fost de acord cu decizia primei instanțe și au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, tânărul a fost condamnat la detenție pe viață. 

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
Curtea de Apel Chișinău, tânăr, detenție pe viață, Hâncești, omor
Tematic
Crimă învăluită de mister la Drochia: Ce s-a întâmplat


Загрузка...