CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Instituțiile de învățământ superior și cele de învățământ profesional tehnic vor avea dreptul să decidă, fără acordul Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, asupra înmatriculării la studii a străinilor.
Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a prezentat spre consultări publice un proiect de Hotărâre de Guvern privind amendarea Regulamentului cu privire la studiile străinilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Ministerul propune delegarea către instituţiile de învățământ superior, instituţiile de învățământ profesional tehnic şi către Organele locale de specialitate din domeniul învățământului a responsabilităţii de a examina dosarele străinilor şi de a decide asupra înmatriculării străinilor la studii. Conform modificărilor propuse, nu va mai fi necesară coordonarea înmatriculării la studii cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum prevede Regulamentul actual.
”Această abordare corespunde practicilor internaționale, prin care universitățile, instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi alte organe din domeniul învățământului, care funcționează în condiții de autonomie deplină, au dreptul de a lua în mod independent decizii, dar în acelaşi timp de a-şi asuma responsabilităţi, privind organizarea și desfășurarea admiterii la studii, stabilirea programelor de studii și a calendarului academic pentru studenții străini prin aprobarea acestora de către organele de conducere ale instituţiilor de învățământ”, se spune în Nota de argumentare a proiectului.
Astfel, pe tot parcursul textului Regulamentului au fost excluse prevederile ce țineau de coordonarea cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a înmatriculării la studii a străinilor. Modificările propuse la Regulament prevede în mod expres că ”instituţiile de învățământ superior, instituţiile de învățământ profesional tehnic şi organele locale de specialitate din domeniul învățământului sunt responsabile şi realizează demersurile necesare către Biroul Migraţie şi Azil al Ministerului de Interne în vederea documentării în termen a străinilor care vin în Republica Moldova în scop de studii”.
Ministerul va susţine instituţiile de învățământ şi organele locale de specialitate în acest proces prin oferirea de consultanţă şi suport metodologic. Informaţiile privind studiile străinilor în Republica Moldova vor fi oferite Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării cu ocazia prezentării rapoartelor de activitate anuale a instituţiilor de învățământ şi organelor locale de specialitate din domeniul învățământului.
Un elev din clasa I îi cere ministrului Educației să ia măsuri cu angajații săi>>>
În opinia autorilor proiectului, adoptarea și implementarea modificărilor la Regulamentul cu privire la studiile străinilor în instituțiile de învățământ din Republica Moldova va contribui la eficientizarea şi debirocratizarea procedurii de înmatriculare a străinilor în instituțiile de învățământ din ţară, va spori atractivitatea sistemului educațional național pentru străini și va avea un impact pozitiv asupra procesului de internaționalizare a învățământului din Moldova.
Prin aceste modificări, ministerul își propune să lărgească şi să promoveze autonomia instituţiilor de învățământ şi a organelor locale de specialitate din domeniul învățământului, să încurajeze instituțiile în elaborarea unor politici competitive în vederea atragerii studenților internaționali și să sporească calitatea serviciilor educaționale prestate și responsabilitatea publică a instituţiilor de învățământ din ţară.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Imagini video live au apărut pe o rețea de socializare. Potrivit martorilor, imediat la fața locului au intervenit pompierii, iar focul a fost localizat.
În acest moment încă mai poate fi observat fum dens care iese din apartamentul care a ars. Potrivit bărbatului care a făcut live de la fața locului, victime nu sunt, iar în apartamentul cuprins de flăcări nu se afla nimeni. Apartamentul este situat la etajul nouă.
Serviciul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a comunicat că apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:34. Imediat la fața locului au ajuns 5 echipaje de intervenție care au stabilit că arderea s-a produs într-un apartament de la etajul 9. Pompierii au evacuat locatarii din apartamentele vecine de la etajele superioare și au reușit localizarea arderii către ora 13:10. Potrivit informațiilor operative în timpul intervenției nu au fost raportate victime, iar focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorul apartamentului.
În prezent, pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea incendiului și stabilirea tuturor circumstanțelor.Cauza producerii incendiului urmează a fi stabilită ulterior de specialiști.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Persoanele angajate nu pot cumpăra prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în mod individual. Salariații fac parte din categoria de plătitori ai primei AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, prevăzute prin lege. Aceste persoane dețin statut de persoană asigurată angajată, astfel ele nu pot beneficia de dreptul de a procura polița de asigurare, pentru care, dacă este cumpărată până la 31 martie costă la jumătate de preț mai ieftin, iar pentru unele categorii de persoane chiar și până la 70%.
Într-un răspuns pentru Sputnik Moldova, specialiștii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ne-au comunicat că sunt obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primelor de AOAM în sumă fixă doar persoanele fizice neangajate şi neasigurate de către Guvern.
„Suplimentar, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform art. 6 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 1585/1998 se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării contractului individual de muncă”, precizează CNAM la solicitarea Sputnik cu privire la categoriile de persoane care pot procura prima de asigurare în mod individual.
În acest sens, Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 stabileşte categoriile de plătitori, persoane neangajate, care achită prima AOAM în sumă fixă, după cum urmează:
Prima AOAM constituie o sumă fixă sau o contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru preluarea de către asigurător a riscului financiar în caz în boală. Amintim, angajații asigurați vor trebui să achite din acest an 9% lunar pentru polița de asigurare, comparativ cu 4,5% cum era până la finele lui 2020. Anterior, 4,5% din costul primei de asigurare era achitată de angajator.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova