Marș pentru viață desfășurat pe 25 martie 2017, în zeci de orașe din România și Moldova

Sociolog român, despre cele mai grave 4 probleme ale României - detalii

392
(reînnoit 09:17 07.02.2018)
Renumitul sociolog român Dr. Ilie Bădescu a anununțat cele mai grave patru probleme sociale cu care se confruntă România la ora actuală.

Profesorul Dr. Ilie Bădescu consideră că principalele probleme cu care se confruntă azi societatea românească și pe care le numește chiar „amenințări grave" sunt „iarna demografică", decapitalizarea genealogică a României, antigenia și criza maternității, citat de activenews.ro.

”Iarna demografică este descrisă de specialiști ca fiind expresia prăbușirii fertilității și deci a unei descreșteri amenințătoare a numărului de copii la scara unui popor. Există localități rurale în România în care acum 27 de ani o școală avea cam 30-40 de copii la o clasă și astăzi mai sunt 40 de copii în toată școala. Adică la toate cele 4 clase primare. A fost introdus astfel sistemul claselor mixte, astfel că într-o singură clasă sunt adunați copii de vârste care acoperă toate cele patru clase primare. În strânsă legătură cu acest fenomen al iernii demografice, societatea românească este confruntată cu o alarmantă decapitalizare genealogică, adică o prăbușire a numărului de familii reproducătoare, ceea ce echivalează cu o contracție a stocului genealogic al poporului respectiv (altfel spus, baza sa de reproducere demografică se comprimă spre praguri dezastruoase)”, a declarat sociologul Ilie Bădescu.

Profesorul Bădescu subliniază că în România, la nivelul ultimelor două recensăminte, numărul de familii este mai mic cu peste 500 de mii (o scădere între recensământul din 1990 și 2011). El numește acest fenomen decapitalizare genealogică a unui popor.

”Din nefericire, decapitalizarea genealogică atinge și popoarele Occidentului unde totuși fenomenul este estompat de valurile imigraționiste ale Estului deopotrivă creștin și musulman. Fenomenul este prea cunoscut și nu insist aici asupra lui. A treia problemă gravă este antigenia, adică folosirea anticoncepționalelor și uciderea pruncilor în pântece. În România, între 1958 și 2015, numărul avorturilor a atins cifra înspăimântătoare de 20 de milioane de prunci uciși în pântece. „Sângele lor strigă din pământ" către Dumnezeu (cum îi spune Domnul lui Cain, ucigașul de frate), dar, vai, mamele românce sunt surde la acest strigăt. Aceasta este a patra gravă problemă socială: „criza mamelor", cum o denumea un mare duhovnic de la Mănăstire Sitaru, vrednicul de pomenire Pr. Nicolae. Unde este Rahila din vremea cruzimii lui Irod, a aceluiași tip de carnagiu contra pruncilor nevinovați, care "strigă și plânge și refuză să se lase mângâiată fiindcă nu mai erau", cum ne relatează Scriptura. Până când mamele românce nu vor deveni precum Rahila, nu vor plânge și suspina nemângâiate precum aceea, neamul nostru nu va putea ieși de sub blestemul risipirii sale prin alte neamuri și al robiei sub stăpâniri crude și extrem de primejdioase pentru ființa de neam a poporului nostru. Din păcate, bilanțul secular al poporului român cuprinde și aceste cifre tragice care n-au cum să nu cântărească în raport cu Urimul și Tumimul unui neam, adică pe cântarul sorților lui", punctează Ilie Bădescu.

392
Tagurile:
iarna demografica, sociolog roman, patru probleme, probleme sociale, avort, Ilie Badescu, Romania
Тема:
Viața de familie (17)
Tematic
Schimbări demografice: Populația musulmană din Europa se va tripla până în 2050
Moldova se află în pragul unei catastrofe demografice
Dodon: declinul demografic, o mare problemă pentru Moldova
Inspectoratul Național de Patrulare

Video: În nordul ţării a căzut prima zăpadă

51
Aşa cum au promis meteorologii, astăzi a început să fulguiască uşor, deocamdată doar în unele raioane din nordul ţării.

CHIŞINĂU, 29 nov - Sputnik.  În raioanele de nord ale țării au căzut primii fulgi de nea. Pe rețelele de socializare au fost publicate înregistrări video în care se văd câmpurile pe care a început să se aștearnă în zăpada, deocamdată în strat inconsistent.

Iarna trecută a fost practic fără zăpadă, țara a fost afectată de seceta care le-a adus pagube enorme producătorilor agricoli.

Amintim că meteorologii au prognozat pentru ziua de duminică precipitații în toată țara, preponderent sub formă de lapoviță. Dimineață pe drumuri s-a format ghețuș.

Temperaturile au coborât în nordul țării sub zero grade, în centru și în sud acestea sunt ceva mai ridicate – de până la +1..+4 grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
meteo, raioanele de nord, fulgi, zăpadă
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Frig și ninsoare în Moldova – prognoza meteo pentru 7 zile


Загрузка...
Bărbat, depresie

Ceas rău: Doi bărbați au fost găsiți strangulați

71
Doi bărbați din două raioane diferite au fost găsiți strangulați în seara de sâmbătă, cam în același interval orar, iar astăzi Poliția locală a relatat despre primele concluzii ale cercetărilor.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Doi bărbați, din raioanele Edineț și Anenii Noi, au fost găsiți fără suflare în casele lor seara trecută. Cazurile au fost înregistrate de polițiști la o distanță de mai puțin de două ore unul de altul.

În ambele cazuri, bărbații au recurs la suicid – aceasta este concluzia preliminară a anchetelor.

Bărbatul din Anenii Noi, locuitor al satului Todirești, avea 42 de ani. Corpul său lipsit de viață a fost găsit pe la orele 16:40.

Bărbatul din Edineț, locuitor al satului Constantinovca, era mai tânăr – avea doar 30 de ani. Corpul neînsuflețit a fost găsit la orele 18:20.

Organele de drept din cele două raioane continuă cercetările asupra cazurilor, urmând să stabilească ce i-a făcut pe cei doi bărbați să recurgă la sinucidere.

Sute de moldoveni se sinucid an de an

Suicidul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în lume. Potrivit psihologilor, tulburările depresive ar fi principalul motiv al acestui fenomen. 

Clopot, biserică
© Sputnik / Евгений Панасенко

Aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova, potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani. Numărul tentativelor este de cel puțin două ori mai mare.

În 2019, 467 de moldoveni și-au curmat viața recurgând la suicid, iar în 2018 s-au sinucis 489 de persoane.

Astfel, rata suicidului printre moldoveni a fost de 13,2 cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori în anul 2019 (în 2018: 13,8 cazuri la 100 de mii), conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Deosebit de îngrijorătoare este creșterea ratei suicidului printre copii și adolescenți în Republica Moldova – peste 20 de cazuri anual în ultimii vreo 10 ani, numărul tentativelor fiind de 5-6 ori mai mare.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
ceas, barbati
Tematic
Sfârșit cumplit: Tamponată cu mașina și lăsată să moară
Cine era bărbatul găsit mort în centrul Chișinăului


Загрузка...