Adriana Bețișor

Adriana Bețișor, noul șef adjunct la Procuratura Anticorupție

166
(reînnoit 13:38 20.12.2017)
La concursul pentru ocuparea acestei funcții au participat trei candidați

CHIȘINĂU, 20 dec — Sputnic. În următorii cinci ani, procurorului-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție va fi, cel mai probabil, Adriana Bețișor, care i-a surclasat la punctaj pe cei doi contracandidați ai săi, potrivit bizlaw.md.

În cadrul concursului pentru ocuparea funcției respective, Adriana Bețișor a obținut 152,2 puncte din partea Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor și a Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor. Pentru acest post au mai candidat procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, Dumitru Robu și Vladislav Bobrov. Aceștia au obținut câte 145,2, și, respectiv, 134,1 puncte.

Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să propună Procurorului General candidatura Adrianei Bețișor, pentru a fi numită în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, pentru un termen de cinci ani.

Procurorul Adriana Bețișor a devenit cunoscută opiniei publice în contextul instrumentării unor dosare răsunătoare, inclusiv dosarul ex-premierului Vladimir Filat. Bețișor și-a început activitatea în anul 2011. La sfârșitul lunii august curent, aceasta a fost numită în funcția de șef adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, după ce fostul procuror-șef adjunct, Ștefan Șaptefraț, a devenit procuror-șef al municipiului Chișinău.

166
Tagurile:
punctaj, procurorului-șef adjunct, Procuratura Anticorupţie, Adriana Bețișor, concurs
Tematic
Procurorul Adriana Bețișor anchetează dosarul fostului viceministru de Interne
Imagine din arhivă

Epidemiolog: Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut datorită închiderii școlilor

81
Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Angela Paraschiv a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova de ce a scăzut numărul de infectări cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a declarat în cadrul emisiunii „Logica puterii” că scăderea numărului de infectări zilnice cu COVID-19 are legătură directă cu închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. 

„Anume copiii care învață la școală - ei aduceau de fapt virusul la domiciliu și părinții se infectau ca rezultat. Iată că anume atunci când s-au închis școlile și s-a trecut la învățământul online ca rezultat am văzut peste două săptămâni o scădere a numărului de cazuri. Asta este de fapt reflectarea măsurilor ce s-au impus privitor la învățământ”, a declarat Angela Paraschiv.

Medicul epidemiolog afirmă că la noi în țară s-au făcut și studii despre măsura în care virusul este transmis de la copii la maturi. 

„A fost demonstrat nu doar la noi în țară, dar și în alte țări unde s-a făcut o evaluare a riscului privitor la transmiterea infecției de la copii la maturi. Același lucru am observat și noi, în Republica Moldova. Au fost realizate studii în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase de Copii, unde s-au evaluat sursele de infecție primare care au servit drept infectare a adulților și practic în peste 50 la sută din cazuri sursa primară au fost copiii”, a declarat Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Marți în Republica Moldova au fost confirmate 544 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 242 364.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
școli, vaccin
Tematic
Informații actualizate: Câți elevi și cadre didactice sunt confirmați cu COVID


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Mai puține infectări și decese confirmate astăzi

49
(reînnoit 17:50 13.04.2021)
Ministerul Sănătății a prezentat datele cu privire la evoluția coronavirusului în Republica Moldova. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 544 de cazuri de infecție cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 544 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova. Asta după ce luni au fost confirmate 603 persoane infectate cu virusul COVID-19. 

Toate cazurile înregistrate astăzi sunt cu transmitere locală. Numărul total de teste efectuate – 4 352, dintre care 939 au fost teste Rapid – Antigen. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 242 364.

Totodată, nouă lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. De asemenea, 293 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, dintre care 41 sunt conectați la aparate de respirație artificială. În același timp, 1 214 de persoane au fost vindecate de coronavirus. În total, 225 036 de cetățeni au fost tratați. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6 714 de persoane, iar 18 291 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 29 de persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Printre cei care au pierdut lupta cu virusul este și medicul stomatolog Dorin Mărgărint, care activa în municipiul Bălți. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 5 437de oameni, dintre care 110 sunt lucrători medicali. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Cum vor fi tratați pacienții cu COVID-19: Protocolul clinic național a fost modificat
Rezultatele campaniei de imunizare: Eficiența vaccinului împotriva COVID-19


Загрузка...

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

0
(reînnoit 18:08 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
dispariție, banane


Загрузка...