Carolina Chirilescu și Veronica Solomițchi

În Capitală, problema alimentației publice a copiilor rămâne nerezolvată

181
(reînnoit 15:47 03.12.2017)
La un an de la scandalul alimentelor necalitative din cantinele școlilor și grădinițelor Capitalei, această problemă rămâne nerezolvată. Asta este constatarea făcută de șefa Direcției Educație a sectorului Buiucani, Veronica Solomițchi, dar și de Carolina Chirilescu, care este membru al Asociației „Părinți Responsabili".
Problema alimentației copiilor din Chișinău rămâne nerezolvată

Acum un an, Republica Moldova a fost zguduită de un caz grav de corupție. Mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Chișinău au fost reținuți pentru că ar fi participat la trucarea licitațiilor privind procurarea alimentelor pentru copiii din școli și grădinițe. În consecință, s-a dovedit că micuții erau hrăniți cu produse alimentare alterate. Acest lucru a fost demonstrat și în urma interceptărilor telefonice care au fost făcute publice de Centrul Național Anticorupție.

Invitatele din studioul Sputnik Moldova au spus că până acum această problemă nu a fost soluționată.

Șefa Direcției Educație a sectorului Buiucani din Capitală, Veronica Solomețchi, a menționat că acei agenți economici care au livrat în 2016 produse alimentare instituțiilor de învățământ școlar, dar și preșcolar din Chișinău, mai furnizează și astăzi aceste alimente. Potrivit ei, asta se datorează faptului că legislația din acest domeniu are multe lacune, iar includerea acelor agenți economici în lista neagră este o procedură anevoioasă. Aceasta a mai declarat, în cadrul emisiunii din studioul Sputnik Moldova, că, în ultima perioadă, autoritățile verifică mult mai minuțios achiziționarea alimentelor de la companiile ce alimentează școlile și grădinițele. Astfel, tot mai multe produse, care nu corespund normelor alimentare, sunt returnate.

De cealaltă parte, Carolina Chirilescu, care este membru și fondator al "Asociației Părinți Responsabili", a spus că de alimentele ce ajung pe masa copiilor ar trebui să se ocupe și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Acesta a menționat că pe parcursul ultimului an a expediat multe petiții la adresa acestei instituții, de la care nu a obținut nici un răspuns. Mai mult, ea spune că este în contact cu foarte mulți părinți care se plâng și în continuare de faptul că produsele care ajung pe mesele copiilor nu ar fi comestibile.

În cadrul emisiunii s-a discutat și despre colectarea banilor în școli și grădinițe, prin intermediul așa-ziselor fonduri de clasă sau de grupă. În acest context, Veronica Solomețchi a menționat că aceste practici sunt ilegale, dacă fundațiile de colectare a banilor nu au fost înregistrate la Ministerul Justiției. Aceasta a mai precizat că în sectorul Buiucani al Capitalei există doar două fundații autorizare. Iar Carolina Chirilescu a precizat că foarte mulți educatori, dar și directori ai instituțiilor de învățământ intimidează pe copiii ai căror părinți refuză să dea bani.

Mai multe detalii la aceste teme, ascultați în interviul de mai sus.

Autor: Vasile Dosca

181
Tagurile:
masa copiilor, gradinițe, alimentație, copii, Veronica Solomețchi, Carolina Chirilescu, Chisinau
Tematic
Audieri în Parlament: alimentația copiilor în grădinițe înregistrează carențe
Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov se află în autoizolare

19
(reînnoit 17:15 27.10.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse a intrat în contact cu o persoană care era infectată cu noul coronavirus.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov se află în izolare, după ce a contactat cu o persoană infectată cu COVID-19, anunță RIA Novosti

În aceste condiții, vizitele și întrevederile oficiale planificate anterior au fost amânate, a anunțat departamentul de presă și informare al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

"Urmare a contactării cu o persoană infectată cu COVID-19, Serghei Lavrov se află în autoizolare. Vizitele și întâlnirile programate anterior sunt amânate pentru o dată ulterioară. Șeful diplomației ruse simte bine", a precizat pentru jurnaliști departamentul de presă și informare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
coronavirus, izolare, Serghei Lavrov
Tematic
Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție


Загрузка...
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

45
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...