Un bărbat bea apă purtând mască de protecție

Epidemia de rujeolă amenință Moldova, infecția bântuie în România și Ucraina

145
(reînnoit 15:11 15.11.2017)
Va afecta oare această maladie și țara noastră? Reporterul Sputnik Moldova a adresat această întrebare medicului-infecționist Galina Kiriakova, șefa secției reanimare de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”

Nicu Gonciar, Sputnik Moldova

Focarele de rujeolă au fost semnalate în apropierea granițelor Moldovei. România și regiunea Odesa sunt cuprinse de această infecție. În raionul Bolgrad din regiunea Odesa a fost închisă o școală, dat fiind faptul că în anul 2017 rujeola a făcut deja victime printre copii.

Autoritățile din România fac față cu greu acestei epidemii. Doar în prima săptămână a lunii noiembrie au fost semnalate 24 de noi cazuri de îmbolnăvire, iar în total au fost înregistrate circa 10 mii de cazuri; există deja 30 de decese. Președintele României, Klaus Iohannis, încă din primăvară a calificat situația drept „catastrofală" și s-a pronunțat pentru vaccinarea obligatorie a populației.

Riscă oare Moldova să fie cuprinsă de epidemia de rujeolă? Reporterul Sputnik Moldova a adresat această întrebare medicului-infecționist Galina Kiriakova, șefa secției reanimare de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă".

„Focarele înregistrate în România și Ucraina reprezintă una dintre manifestările revenirii „ondulatorii" a virusului. În ultimii 25 de ani, populația Moldovei a trecut prin câteva valuri de acest fel. Odată cu anii, se formează un „strat" al populației care nu are imunitate la această maladie și atunci crește brusc nivelul de îmbolnăvire. În cazul dat este vorba de rujeolă (pojar), acesta fiind cazul de îmbolnăvire anume a persoanelor care nu au imunitate".

Medicii din mai multe țări europene și din întreaga lume constată alarmați că în ultimii ani numărul populației neimunizate a crescut considerabil. Conform experților, principala cauză este promovarea tot mai intensă a renunțării la vaccinare.

„Cu părere de rău, acestea sunt roadele democrației: oricui nu-i este lene publică azi pe internet comentarii absolut incompetente referitor la daunele vaccinării", a spus Galina Kiriakova.

Potrivit acesteia, rujeola este deosebit de periculoasă pentru persoanele mature care nu au fost vaccinate în copilărie.

„Firește, orice boală de copii, ca și rujeola, trebuie suportată în copilărie. Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani suportă foarte greu această boală, iar consecințele pot fi foarte complicate și grave", a menționat specialistul Kiriakova.

Medicii susțin că Moldova nu va reuși să evite sporirea îmbolnăvirii de rujeolă, însă trebuie cel puțin să dea dovadă de precauție, fără a face panică.

„Focarele din România și Ucraina ne pun în gardă: dacă există la vecini, nici noi nu vom scăpa, nu va fi posibil. Rujeola este o infecție virotică contagioasă pentru care nu pot fi create obstacole. Aceasta nu este ciuma porcină în cazul căreia pot fi create la graniță cordoane sanitare interzicând importul în țară a cărnii infectate. Oamenii călătoresc dintr-o țară în alta, astfel încât virusul trece hotarele foarte ușor", a comentat Galina Kiriakova.

Totodată, specialistul-infecționist a subliniat că medicii moldoveni au o bogată experiență în tratarea rujeolei, iar în Moldova există toate preparatele și medicamentele necesare pentru combaterea răspândirii bolilor infecțioase.

145
Tagurile:
rujeolă, epidemie, vaccinare, imunitate, Galina Kiriakova, Ucraina, România
Tematic
Nu e de glumă: Pericol de epidemie cu rujeolă la hotar cu Republica Moldova
Rujeola face noi victime
Grav! Epidemia de rujeolă a ajuns în Moldova de peste Prut, un copil a decedat
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

Un număr foarte mare de cazuri noi de COVID-19 și astăzi

111
Ministerul Sănătății a prezentat informații actualizate cu privire la situația epidemiologică din țară.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Astăzi în Republica Moldova au fost confirmate 1728 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost efectuate 3549 de teste primare. Șase cazuri sunt de importa, iar restul sunt cu transmitere locală. 

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns în țara noastră la 115 557.

Din numărul total de persoane la care astăzi s-a confirmat virusul 106 sunt sunt lucrători medicali. S-au îmbolnăvit 33 de medici, 49 de asistenți medicali și 24 de persoane care reprezintă personalul auxiliar.

În prezent sunt internați în spitale 3725 de pacienți cu COVID-19, dintre care 269 sunt în stare extrem de gravă. 54 dintre aceștia sunt conectați la aparate de respirație asistată.

La domiciliu se tratează cu forme ușoare ale bolii 8 088 de persoane, iar 30 283 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Între timp, 1330 de persoane s-au vindecat de coronavirus. În total, 99 606 persoane au fost tratate de COVID-19 de la începutul pandemiei.

În ultimele 24 de ore au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecție 19 persoane. Bilanțul victimelro a ajuns astfel la 2403.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
COVID-19, cazuri
Tematic
Iată ce simptome pot apărea după vaccinarea împotriva COVID


Загрузка...
Inaugurarea monumentului soldaților sovietici căzuți la Palanca

În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

56
Monumentul din satul Palanca este al 12-lea din republică reparat anul acesta cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În satul Palanca din raionul Ștefan Vodă astăzi a fost inaugurat după restaurare monumentul soldaților sovietici căzuți în preajma localității, pentru a elibera Moldova în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Obeliscul de unsprezece metri și plăcile de granit cu numele soldaților sovietici căzuți au fost restaurate cu sprijinul financiar al Ambasadei Rusiei.

Lucrările de restaurare a memorialului au fost coordonate de organizația publică „Vece”.

Potrivit șefului organizației, Nicolae Guțul, pentru restaurarea memorialului s-au cheltuit 198 de mii de lei. Toate fondurile au fost alocate de partea rusă.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici

"Și autoritățile locale au acordat toată asistența posibilă: au oferit hrană și cazare constructorilor, au ajutat cu materiale de construcție", a adăugat Guțul.

La deschiderea memorialului renovat a participat ministrul Apărării al Moldovei Victor Gaiciuc, președintele raionului Ștefan Vodă Vasile Maxim, atașatul Ambasadei Rusiei în Moldova Kirill Abramov, șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo, Andrei Muraviov.

În cadrul lucrărilor, a fost restaurat obeliscul, au fost reinstalate plăcile cu numele soldaților și a fost amenajat teritoriul memorialului.

Restauratorii au gravat pe plăcile comemorative numele a 326 de soldați sovietici care au murit în luptele de lângă satul Palanca din aprilie până în august 1944.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Inaugurarea memorialului restaurat al soldaților sovietici în satul Palanca

În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului, șeful Consiliului de coordonare a compatrioților ruși, reprezentantul mișcării de căutare a Moldovei Alexei Petrovici a predat primarului satului Palanca Larisa Voloh și reprezentanților ambasadei ruse listele actualizate ale soldaților și ofițerilor Armatei Roșii care au murit lângă sat.

Открытие памятника советским воинам погибшим в ВОВ в Паланке
© Sputnik / Anatolii Kiriak
În satul Palanca a fost inaugurat memorialul restaurat al soldaților sovietici

Memorialul soldaților sovietici este al 12-lea monument restaurat pe teritoriul Moldovei cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei și al regiunilor rusești, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
soldații sovietici, soldați, memorial, Palanca
Tematic
Decis: Au fost înăsprite sancțiunile pentru profanarea monumentelor


Загрузка...