Carnet de muncă

O nouă procedură de suspendare a contractului individual de muncă

422
(reînnoit 10:52 09.11.2017)
Deputații au revenit la Codul Muncii. O nouă procedură de suspendare a contractului individual de muncă

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Deputații din Comisia parlamentară Protecție Socială, Sănătate și Familie au analizat, miercuri, proiectul de lege care oferă posibilitatea suspendării contractului individual de muncă pe un termen de doi ani. În prezent, acest termen este de un an și se aplică în cazul salariatului care îngrijește de un membru bolnav al familiei. 

Autorul proiectului, deputatul Valentina Stratan, a declarat că la baza acestei inițiative proiect au stat multiplele adresări venite din partea părinților care au copii cu dizabilități. Acești părinți au nevoie de un timp mai mare în perioada deseori anevoioasă de diagnosticare, tratament și recuperare.

Proiectul are ca scop principal soluționarea parțială a problemelor invocate de părinți, în special mamele copiilor bolnavi și a celor cu dizabilități, imposibilitatea desfășurării activității de muncă datorită faptului că acești copii au nevoie de supraveghere permanentă, veniturile mici care nu le permit părinților să angajeze infirmiere. 

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, doar anul trecut s-au născut cu dizabilități peste 16 mii de copii. Tot anul trecut a fost stabilit grad de dizabilitate la peste 1,6 mii de copii.

422
Tagurile:
îngrijirea de un membru bolnav al familiei, contract individual de muncă, carnet de muncă, Parlament
Tematic
Noi modificări la Codul Muncii. Schimbări în procedura de concediere
Rudele vameșilor moldoveni ar putea rămâne fără locul de muncă
Exclusiv: cum va fi calculat stagiul de cotizare în lipsa Carnetului de muncă
Gazoduct

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău: Când va fi dat în exploatare

14
(reînnoit 15:34 12.08.2020)
Ședința Guvernului de astăzi a debutat cu o veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova. Un important obiectiv al infrastructurii energetice va fi dat în exploatare în viitorul apropiat.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a fost construit și urmează a fi dat în exploatare în cel mai scurt timp, informează premierul Ion Chicu. În debutul ședinței de astăzi, Chicu a precizat că acest obiectiv „va consolida foarte mult independența statului Republica Moldova”.

„Este un proiect care a fost construit și are obiectivul principal de a spori securitatea energetică a țării și de a consolida independența Republicii Moldova”.

Premierul spune că acest gazoduct înseamnă mai multă securitate energetică, o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre în diferite circumstanțe.

„Din păcate în ultimii 10-15 ani au fost situații când securitatea energetică a fost sub mare risc. De aceea acest gazoduct poate servi pe viitor ca o soluție în situații dificile când traseele tradiționale de aprovizionare cu gaze naturale întâmpină unele probleme”, a mai spus șeful Executivului.

Chicu spune că acum avem un motiv în plus de a ne bucura în preajma Zilei Independenței Republicii Moldova. Premierul a adus mulțumiri, statului, Guvernului și poporului român pentru suportul în implementarea acestui proiect. Mai mult, acesta a remis premierului României, Ludovic Orban o invitație de a participa la evenimentul de dare în exploatare, care va avea loc pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Gazoduct, gazoductul Iași-Chișinău, Chișinău


Загрузка...
Diana Lazăr

Diana Lazăr: Până în 2025 turismul are nevoie de recuperare

32
(reînnoit 14:04 12.08.2020)
Deși am înregistrat un declin de 50 la sută în domeniul turismului, comparativ cu alte state situația din Moldova este mai bună, susțin specialiștii. Cu toate acestea, vom avea nevoie de o perioadă de recuperare până în anul 2025.
Diana Lazăr: Până în 2025 avem nevoie de o perioadă de recuperare în domeniul turismului

Turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi de cel puțin 60 la sută la nivel mondial, ca urmare a crizei economice provocate de COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Turismului. În Moldova, recesiunea a afectat domeniul turismului în proporție de 50 la sută. În cea mai dificilă situație se află antreprenorii care gestionează hoteluri și agenții de turism.

În ultimii șase ani, turismul din țara noastră a înregistrat o creștere a veniturilor de aproximativ 18 la sută în fiecare an. Iar anul 2021 promitea să fie și mai bun pentru turismul moldovenesc. În câteva luni însă sectorul a regresat și a ajuns la nivelul anului 2014, iar pentru a atinge rezultatele înregistrate până la pandemie și pentru a revitaliza acest domeniu va fi nevoie de cel puțin 5 ani, susțin specialiștii.

"Împreună cu Ministerul Economiei am lansat un nou program național de dezvoltare a turismului pentru următorii 10 ani. Numai fiind lansată, a venit pandemia. Atunci am făcut câteva prognoze pentru lunile mai-iunie, care s-au dovedit a fi adevărate – s-a înregistrat 50 la sută scădere și 60 la sută în domenii direct afectate. Planificam o recuperare ușoară, în special din contul turismului domestic, iar în 2020-2022 să recuperăm astfel ca în 2025 să atingem rezultatele din 2019", a declarant într-un interviu pentru Sputnik vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, Diana Lazăr.

Ea a subliniat faptul că și experții de la Oxford au studiat situația din domeniul turismului din țara noastră, iar prognozele nu sunt atât de pesimiste cum ne-am fi așteptat. Comparativ cu alte state mai dezvoltate, Republica Moldova este într-o situație mai bună, întrucât pierderile nu au fost atât de dramatice.

"Conform Oxford Economics, avem un indice de revenire în turism de 68 la sută - cel mai înalt din lume, întrucât avem o dependență mai mică de țările îndepărtate, iar fluxul de turism receptor vine din țările apropiate – România, Ucraina, Rusia, Polonia, Belarus. În plus, turismul bazat pe diaspora activă și o cifră de turism domestic care nu este valorificat. Avem doar 60 de mii de turiști în turismul domestic și 320 de mii de moldoveni care pleca în afara țării – acesta este un indice optimist", a punctat ea.

De menționat este că Organizația Mondială a Turismului a prezentat o statistică îngrijorătoare cu privire la situația în întreaga lume. Potrivit acesteia, turismul a înregistrat o scădere de 58-85 la sută.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
Moldova, turism
Tematic
Turismul local: Ce poți face în vacanță de vară în Moldova
Vacanța în pandemie: Care sunt așteptările moldovenilor de la turismul local


Загрузка...