Sticle de vin, imagine de arhivă

Un moldovean a dat lovitura pe piața vinului din Franța - detalii

302
(reînnoit 13:49 07.10.2017)
Fermierul Vasile Lungu de la Trifești, Iași, a intrat în categoria "greilor" din industria vinului din Franta cu o investiție de milioane de euro care acum începe să rodească la maximum

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Vasile Lungu este fermierul care deține unul dintre cele mai cunoscute branduri de vinuri din România — Crama Hermeziu, fiind cunoscut și ca unul dintre cei mai mari și mai serioși multiplicatori de sămânță, scrie Agrointel.

Cu 26 de etichete puse deja pe piață în ultimii trei ani, Vasile Lungu dă o nouă lovitură cu încă două etichete. Este vorba de spumante obținute după metoda tradițională, aceeași pe care o folosesc și producătorii francezi ai celor mai scumpe șampanii din lume.

Lansarea spumantului de la Crama Hermeziu a avut loc sâmbătă, la Wine Culture — Vin la Cultură, noul târg de profil din Iași.

Thrubilo se numește spumantul Cramei Hermeziu, fiind prezentat la Wine Culture în varianta de spumant sec, obținut din Chardonnay.

"Diferența între spumant și spumos nu e doar la preț, de 15-20 de lei, ci și la calitate și modul de fermentație. Spumantul nostru este un Chardonnay brut, maturat. Consumul este în creștere, multe crame s-au apucat să facă. La orice masă ar trebui să consumăm un vin sec, spumant", spune Dan Vranescu, manager de vânzări la Crama Hernmeziu.

Vranescu spune ca este greșit să bei țuică înainte de masă pentru ca țuica este un digestiv și se bea după masă. Înainte de masă și în timpul mesei se bea spumantul pentru ca provoacă salivație și foame. Se consumă la orice masă, nu doar la sărbători ori nuntă.

Oenologul Gheorghe Crăciunescu, inginer vechi de peste 40 de ani în arta fermentației, a declarat ca șampania, spumantul, are o istorie impresionantă. Astfel, la o mănăstire în Franța, un călugăr observă primăvara săreau dopurile de la sticle. A găsit posibilitatea prin care să facă dopurile să nu mai sară, și astfel, a dezvoltat o afacere. La vremea aceea că șampania era vinul omului educat.

În 1830 se făcea prima șampanie în Țările Române, după modelul franțuzesc, dintr-un vin de-al nostru care a primit medalii de aur și a devenit cunoscut.

Vasile Lungu are 5 soiuri internaționale și 4 soiuri românești. Soiurile a câte 25 de hectare fiecare sunt Feteasca Neagră, Busuioaca de Bohotin, Traminerul, Sauvignon Blanc și Chardonnay.

Feteasca Albă, Feteasca Regală și Rieslingul de Rin sunt undeva într-o medie de 7-8 hectare fiecare.

Vasile Lungu a intrat în categoria "greilor" din industria vinului din Franta cu o investiție de milioane de euro care acum începe să rodească la maximum.

Ca și investiții majore, Vasile Lungu a cumpărat o combină de recoltat struguri care să suplinească forța de muncă tot mai puțină în zonă. Se așteaptă finalizarea ultimelor spațiilor noi, logistice și turistice de la cramă, iar din această toamnă, Crama Hermeziu se prezinta la comercializare și cu spumantul Thrubilo.

Un nume neobișnuit pe care însă îl găsim ca una din rădăcinile discutabile ale cuvântului "strugure", cu sinonim pentru "struguraș" sau "strugurel".

Ferma lui Vasile Lungu are o suprafață de circa 2.000 de hectare, aproape integral irigate, cu excepția celor peste 130 de hectare de viță de vie. Afacerea din agricultură se bazează pe multiplicarea de sămânță, include Crama Hermeziu și un vast și variat efectiv de animale de la bivoli, capre Saaen, oi de carne din rasă Suffolk, struți și diferite rase de găini, iepuri și porumbei.

302
Tagurile:
a dat lovitura, sputnik md, detalii, moldovean, vin, Iasi, Franta, Romania
Tematic
Incredibil! Vezi cum arată beciul în care președintele Dodon face vin – VIDEO
A fost descoperit cel mai vechi vin din lume - are peste șase mii de ani
Ambulanță

Aveți grijă ce consumați: Patru persoane au murit în urma intoxicațiilor

43
(reînnoit 21:39 26.11.2020)
270 de persoane s-au intoxicat, iar patru au murit după ce au mâncat ciuperci. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, aceste cazuri s-au înregistrat în ultimele 14 zile. Specialiștii îndeamnă oamenii să fie mai atenți atunci când consumă acest produs.

CHIȘINĂU 26 nov - Sputnik. În ultimele două săptămâni, 270 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, dintre care 61 de copii, iar patru oameni au murit. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) îndeamnă oamenii să fie mai vigilenți atunci când vine forma de cules sau de procurat ciuperci. 

Potrivit specialiștilor, primele simptome apar la două ore de la consumul ciupercilor. Astfel, printre primele semne se numără  greaţa, voma, diareea, transpiraţia excesivă, slăbiciunea generală și durerile abdominale. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă. 

Între șapte și 14 mii de lei ajunge să coste recuperarea persoanelor în spitale. Din acest motiv, ANSP atrage atenția oamenilor la pericolul pe care îl poate aduce acest produs. Totodată, specialiștii vin și cu unele recomandări. În primul rând, dacă persoana a consumat ciuperci, iar mai târziu apar și primele simptome, atunci este necesar ca de urgență să sune la 112. Până medicii ajung la pacient, se recomandă ca persoana intoxicată să bea cât mai mult lichid și să stea culcată. 

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, ANSP recomandă ca ciupercile să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Totodată, specialiștii atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. Specialiștii susțin că ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice. La fel, bucatele din ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
ANSP, spital, intoxicatii cu ciuperci
Tematic
Doi oameni au murit după ce au mâncat ciuperci


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

34
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...