București, clădirea Parlamentului României

În România e recunoscută limba moldovenească? Un caz incredibil, documente

1769
(reînnoit 15:42 21.07.2017)
Un avocat din Republica Moldova a trecut prin adevărate clipe de coșmar, după ce a fost obligat la București să „traducă" în limba română câteva acte eliberate de autoritățile de la Chișinău, documente perfectate în aceeași limbă

CHIȘINĂU, 21 iul — Sputnik, Ghenadie Vaculovschi. Avocatul moldovean Viorel Savva a avut o surpriză extrem de neplăcută după ce i-a fost solicitată o „traducere autorizată" în limba română a actelor de studii și a licenței de avocat eliberate în Republica Moldova.

„…cum credeți în ce limbă sunt scrise aceste acte și în ce limbă s-a făcut traducerea?! @ Curtea De Apel București", a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Constituției, în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Totodată, în Declarația de Independență a Republicii Moldova, limba oficială a țării este proclamată limba română.

Autoritățile de la București nu au recunoscut niciodată oficial existența unei limbi moldovenești, care ar fi diferită de limba română. Însă iată că în România există notari care, probabil, lucrează cot la cot cu apologeții „distincției dintre cele două limbi diferite”.

Dincolo de dezbaterile speculative care incită spiritele în spațiul dintre Prut și Nistru pe marginea acestui subiect, nimeni nu a putut vreo dată să identifice „diferența ontologică" dintre limbile română și moldovenească. Fenomenului lingvistic din spațiul românesc s-a ales cu două denumiri pentru aceeași limbă. Asta s-a întâmplat din cauza unui concurs de circumstanțe istorice marcate de interese ideologice și geopolitice.

Toate încercările din trecut de a impune o limbă oficială moldovenească cu adevărat diferită de cea română au produs nimic altceva decât o limbă scrisă ridicolă și impracticabilă, într-o română schimonosită, condimentată pe alocuri cu rusizme.

Postare pe Facebook făcută de avocatul Viorel Savva
© Facebook / Viorel Savva
Postare pe Facebook făcută de avocatul Viorel Savva
Chirtanță de plată a taxei de „traducere” din limba moldovenească în limba română
© Facebook / Viorel Savva
Chirtanță de plată a taxei de „traducere” din limba moldovenească în limba română

 

Încheiere de legalizare a semnăturii traducătorului
© Facebook / Viorel Savva
Încheiere de legalizare a semnăturii traducătorului
1769
Tagurile:
limba moldovenească, Autoritățile române, Limba română, Viorel Savva, România
Tematic
Guvernul de la Chișinău oficializează identitatea moldovenească
Bucătăria moldovenească - de neimaginat fără plăcinte
Rezultatele preliminare ale deflagrației de la Sângerei

Cauzele preliminare ale deflagrației de la Sângerei, soldată cu un deces

8
Deflagrația care s-a produs marți seara la Sângerei și care s-a soldat cu un deces, ar fi avut loc din cauza acumulării de gaze naturale în locuință. Acesta este motivul preliminar anunțat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Explozia care s-a produs marți seara la Sângerei ar fi avut loc din cauza acumulărilor de gaze. Potrivit IGSU, în procesul de salvare a sinistraților și a înlăturării ruinelor, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan. 

Mai mult, potrivit primelor investigații, locuința era conectată la conducta de gaze naturale. În prezent, specialiștii continuă să lucreze la locul producerii deflagrației, pentru a elucida toate circumstanțele. 

Amintim că marți, 26 ianuarie, a avut loc o explozie puternică într-o casă de locuit din orașul Sângerei. În urma tragediei, un bărbat a murit. Pompierii au reușit să salveze o femei în vârstă de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Potrivit IGSU, în cadrul misiunii au fost antrenați 74 de angajați ai Inspectoratului, cu 20 unități de tehnică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
Sângerei, salvatori, IGSU, deflagrație


Загрузка...
Rețele electrice, electricitate

Am putea rămâne fără energie electrică: Care este motivul

54
Din cauza vremei și a Codului portocaliu emis de Serviciul Hidrometeorologic, compania Premier Energy atenționează populația că ar putea să apară probleme cu rețelele electrice și pe alocuri ar putea fi întreruperi de energie.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate, valabil până joi, 28 ianuarie. 

În acest context, unul dintre distribuitorii naționali de energie electrică avertizează că există riscul de rupere a conductoarelor de linii electrice aeriene, s-ar putea isca situații periculoase și întreruperi de energie electrică. 

Totodată, compania îndeamnă toate persoanele, în special copiii, să fie atenți și să nu să se expună riscului. Oamenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă cablurile electrice căzute la pământ sau care atârnă de pe piloni și copaci, să marcheze la distanță locul rupturii conductorului electric şi să asigure paza acestuia până la intervenția specialiștilor, să nu intervină în instalațiile electrice, să supravegheze copiii și să-i instruiască cum să procedeze atunci când vede vreun cablu pe pământ, iar despre orice incident să informeze operatorul de distribuție la telefonul 022-43-11-11 sau la numărul local, indicat în factură.

Compania distribuitoare de energie susține că vor fi luate toate măsurile pentru securizarea locurilor posibilelor avarii și restabilirea operativă a serviciului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Cod Portocaliu, avertizare, meteo, electricitate


Загрузка...