CHIȘINĂU, 10 iul — Sputnik. Gonța povestește că, recent, a fost trasă iarăși pe dreapta de inspectorii de patrulare. Ea le-a dat actele și deja începuse să-și numere punctele de penalizare când, însă de această dată a avut parte de o surpriză.
„Trebuie să vă amendam, dar nu o vom face. Am văzut ca v-a claxonat cel din spate și v-a dus în eroare. Fiți atentă, semnul „săgeata verde" a fost scos. Drum bun!" — i-a spus polițistul.
Jurnalista mărturisește că de fiecare data când trece ”pe la acel semn”, manifestă atenție și își amintește de domnul polițist.
„Și-i trimit si eu un gând bun", scrie aceasta.
Concluzia la care a ajuns Angela Gonța este următoarea: „Asta înseamnă să fii om al legii. Să previi și să analizezi, nu să dai amenzi în stânga și în dreapta, stand la pândă să mai prinzi un gură cască".
Potrivit ei, „doar așa copiii nu vor fi speriați cu „vine polițistul să te ia", ci cu „vine polițistul să te apere".
Recent prezentatoarea TV a avut parte de o situație mai puțin plăcută când a fost trasă pe dreapta și amendată pentru că a fost neatentă la un semn de circulație rutieră.
CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Joi, 25 februarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică înaltă. Potrivit meteorologilor, dimineața izolat se va forma ceața, iar vântul va sufla din Vest slab.
Termometrele vor indica +8..+11 grade Celsius în nord, +9..+12 grade în centru și +10..+13 grade în sud. În Capitală se așteaptă +9..+11°С.
În data de 26 februarie nu se prevăd schimbări esențiale ale vremii.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 25 februarie 2008 a fost înregistrată temperatura de +18,1 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 25 februarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1917 - atunci au fost -20,4 grade Celsius.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, politologul Roman Mihăeș și-a expus părerea că președintele Maia Sandu trebuie să se conformeze Constituției și deciziei Înaltei Curți și să înceapă consultările cu fracțiunile pentru identificarea unui candidat la funcția de prim-ministru.
Potrivit lui, prin această decizie, Curtea Constituțională și-a menținut jurisprudența și a venit cu câteva elemente noi și precizări importante.
"Curtea nu a considerat că președintele a încălcat prevederile Constituției, ci i-a atras atenția președintelui la o greșeală de procedură și anume că președintele Republicii Moldova trebuie să evalueze calitățile, competențele și experiența unei persoane propuse de o majoritate parlamentară", a explicat Roman Mihăeș.
Politologul este de părere că șeful statului ar trebui să le dea partidelor un răgaz de câteva zile, pentru ca acestea să analizeze decizia Înaltei Curți și să inițieze negocieri în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru la cea de-a doua etapă.
"Maia Sandu ar trebui să purceadă la consultări cu fiecare partid în parte. Evident că acestea nu pot fi inițiate în a doua zi după hotărârea Curții. Este nevoie de cel puțin o zi-două", a conchis comentatorul politic.
Amintim că pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de deputații socialiști.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru joi, 24 februarie, un dolar american este cotat cu 17,48 lei, un euro – cu 21,27 lei, o hrivnă ucraineană – cu 62,56 bani, un leu românesc – cu 4,36 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,78 bani.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
În luna ianuarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 93,7% (105,6% în luna decembrie 2020). În prima lună a anului curent, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 75,2 milioane USD (-30,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 49,9 milioane USD (-21,0%).
La sfârșitul lunii ianuarie, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 780 de mii de dolari americani (3 763,78 mil. dolari SUA).
BNM a informat săptămâna aceasta că, în ianuarie 2021, leul moldovenesc s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul SUA”.
Ritmul anual al inflaţiei a fost de 0,22% în ianuarie 2021, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este o rată a inflației la un nivel fără precedent de redus, în scădere față de decembrie 2020, când a constituit 0,39%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova