Tomberon de gunoi

De ce nu este evacuat gunoiul din Capitală: Ce spun autoritățile municipale

325
(reînnoit 10:32 05.06.2017)
A dorit sau nu cineva să demonstreze că Dorin Chirtoacă este de neînlocuit la cârma municipiului Chișinău? Dacă da - cu ce preț și cine va plăti?

CHIȘINĂU, 5 iun — Sputnik. Orașul s-a confruntat pe parcursul ultimelor zile cu o problemă mai puțin obișnuită și extrem de gravăm, mai ales în condiție de vreme aproape caniculară. Mai multă lume a opinat că ar fi vorba de o acțiune deliberată, pentru a arăta cât de prost merg lucrurile în Capitală fără Dorin Chirtoacă.

Tomberoanele pline ochi cu resturi menajere și gunoiul împrăștiat în jurul acestora de mai multe zile a îngrijorat Guvernul, iar premierul Filip a convocat duminică o şedinţă operativă cu participarea factorilor de decizie pentru identificarea soluțiilor de evacuare a deşeurilor din Chișinău.

Potrivit viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, situaţia dificilă s-a iscat acum câteva zile, după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate" spre groapa de gunoi din localitate. În luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.

Premierul a accentuat că fiecare autoritate trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să le îndeplinească:

„Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate".

Prim-ministrul Pavel Filip dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze minuțios situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp util.

Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Chişinău, ai Primăriei s. Bubuieci, ai Î.M. Regia „Autosalubritate", dar şi ai autorităţilor publice centrale: reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, Premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia.

„Avem nevoie de elaborarea unei viziuni clare asupra managementului deşeurilor în Republica Moldova, dar şi asupra acţiunilor care au fost sau se impun a fi întreprinse în perioada imediat următoare".

Consilierul municipal Ion Ceban l-a acuzat anterior pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, că ar fi ordonat boicotarea activității întreprinderilor municipale din Capitală.

"Trebuie trași la răspundere. Când am spus că Ghimpu a solicitat boicotarea activității întreprinderilor municipale, mulți au ironizat. Poftim dovada acestui fapt. Eu cred că oamenii trebuie dați afara și trași la răspundere pentru neglijență în serviciu", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Situația în Capitală a ajuns critică în zilele de odihnă, când orașul a ajuns practic invadat de gunoaie. Lucrurile s-au agravat și din cauza temperaturilor extrem de ridicate, astfel că deșeuri menajere au început să emane miasme insuportabile.

Мусор в Кишиневе
© Sputnik / Елена Комолова
Resturi menajere în Capitală

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

325
Tagurile:
Capitala, deșeuri menajere, Bubuieci, Filip, Grozavu, evacuare, gunoi, Chișinău
Тема:
Criza deșeurilor în Capitală: Autoritățile caută o soluție (8)
Tematic
O altă mizerie se abate asupra Capitalei: riscă să fie invadată de gunoi – FOTO
Moldova se transformă într-o groapă mare, plină de gunoi și cadavre – FOTO
Chirtoacă dă milioane celui care va oferi un teren pentru depozitarea gunoiului
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Din nou avem un număr mare de infectări

34
(reînnoit 18:01 01.12.2020)
Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 continuă să crească. După ce ieri ne-am bucurat că am avut doar 347 de noi infectări, astăzi datele sunt alarmante. Aproape 1500 de cazuri anunță Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 1 499 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. În total, au fost făcute 3 557 de teste, dintre care primar - 3 101. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 108 863. 

98 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent, 294 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 

În același timp, 564 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 95 918 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 5 368 de persoane urmează tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 29 482 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 19 persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Printre cei decedați se numără și medicul de familie din Briceni Elena Pleșca, în vârstă de 60 ani. Până acum, 57 lucrători medicali au decedat din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 2 323 oameni. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
COVID-19 lovește dur în economie și oameni
COVID-19: Iată câți moldoveni s-au infectat astăzi


Загрузка...
Исправительное учреждение

Ce i-a promis unui deținut o angajată a Penitenciarului Cricova

33
(reînnoit 17:27 01.12.2020)
5000 de euro - atât ar costa eliberarea unui deținut din pușcărie. O angajată a Serviciului Evidenţă Deţinuţi a Penitenciarului nr.4 a fost reținută de CNA și procurorii anticorupție pentru trafic de influență. Aceasta ar fi cerut bani pentru eliberare condamnatului.

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. O angajată a Penitenciarului nr.4 din Cricova a fost reținută pentru 72 de ore în izolator, fiind bănuită de trafic de influență. Potrivit CNA, funcționara i-ar fi promis unui deținut să-l elibereze din închisoare înainte de termen, în schimbul a cinci mii de euro. 

Femeia a fost denunțată ofițerilor CNA de chiar condamnatul Penitenciarului nr.17 din Rezina. Potrivit CNA, funcționara i-ar fi spus deținutului că banii i-ar fi trebuit ca să mituiască persoane publice din sistemul judecătoresc, care urmau să examineze dosarul privind eliberarea de la executarea pedepsei, înainte de termen, pe motive de sănătate. Deşi ar fi primit cei cinci mii de euro, femeia nu s-ar fi ţinut de cuvânt, iar într-o discuţie, documentată de CNA, aceasta a recunoscut primirea sumei de bani.

În prezent, funcționara este cercetată penal pentru trafic de influență. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă penală, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
deținut, CNA, trafic de influenţă


Загрузка...