Primăria Chișinău

Bate vântul la Primărie, nu a schimbare, ci a pustiu

96
(reînnoit 10:52 26.05.2017)
Odată cu îndesirea vizitelor ofițerilor CNA pe la Primărie, instituția se pustiește iar pe coridoarele acesteia începe să bată vântul

CHIȘINĂU, 26 mai — Sputnik. Se pare că la Primărie nu vor fi reținuți doar paznicii, pentru ca să aibă cine le deschide celor de la CNA, purtătorul de cuvânt, pentru că cineva trebuie să contabilizeze numărul celor reținuți și arhitectul șef, pentru că a fost ales abia de două zile și nu a reușit încă să se bucure de noua funcție.

Astfel în urma descinderilor de joi a angajaților Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție, alți câțiva funcționari, dar și edilul șef al Capitalei au ajuns în izolatorul CNA.

Amintim că în cursul zilei de ieri, în urma unor percheziții efectuate în mai multe birouri de la Primăria Chișinău, dar și la domiciliile și în automobilele unor suspecți, au fost reținute nouă persoane. Printre acestea — secretarul Consiliului municipal, Valeriu Didencu, doi consilierii CMC — Oleg Onişcenco şi Ghenadie Dumanschi, precum și șase oameni d afaceri. Reținerile au avut loc în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Marea întrebare pentru toată lumea a fost dacă va fi săltat și primarul Capitalei, vicepreședintele PL și nepotul lui Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă. Suspansul a durat până seara târziu când, în urma perchezițiilor efectuate în biroul său de la Primărie și la domiciliu, Chirtoacă a fost însoțit la sediul CNA, fiind reținut ulterior pentru 72 de ore.

De altfel, reținerea lui Chirtoacă era așteptată încă din momentul arestării altor doi înalți funcționari de la Primăria Chișinău — viceprimarului Nistor Grozavu și şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţchi. Asta în contextul în care cei doi și-ar fi recunoscut parțial vina și au declarat că vor colabora cu ancheta, promițând să spună tot ceea ce știu.

Precizăm că Grozavu și Gamrețchi au fost reținuți în dosarul parcărilor cu plată.

Și să nu uităm de o mică "aniversare". Exact acum un an, la 25 mai 2016, a mai fost reținut un adjunct al lui Chirtoacă — Vlad Coteț, dar și şeful adjunct al direcţiei Generale Arhitectură şi Urbanism a Primăriei.

Dacă mai urmează cineva, o știu doar cei de la CNA, însă faptul că Primăria Municipiului Chișinău devine practic nefuncțională este deja o certitudine.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

96
Tagurile:
prcheziții, edilul, Capitala, Chirtoaca, reținuți, Primărie, funcționari, CNA, Chișinău
Тема:
Chirtoacă, pe mâna justiției (43)
Tematic
Chirtoacă, reținut în dosarul parcărilor. Urma să primească un bonus de 13%
Detalii despre perchezițiile de la Primăria Chișinău
Ambulanța la Primăria Chișinău. Cine va fi scos pe targă
Coronavirus

Iată care este cel mai frecvent simptom al coronavirusului - studiu

291
Datele Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, colectate între august și octombrie 2020, au dezvăluit care este cel mai frecvent simptom al Covid-19. Contrar concepţiei obişnuite, cele mai frecvente simptome nu sunt febra și tusea uscată.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că pierderea gustului și a mirosului (anosmia) a fost cel mai frecvent simptom raportat al Covid-19 în rândul celor care au fost testați pozitiv din august până în octombrie.

Dintre cei de peste 35 de ani, între 20 și 40% au suferit de anosmie, comparativ cu aproximativ 15-25% care au avut febră și 13-18%, care au fost cu tuse.

Diferența a fost și mai pronunțată în rândul tinerilor, până la 60% dintre cei sub 35 de ani suferind de anosmie față de 15 până la 25% care au avut febră și mai puțin de 10% tuse

Imaginea generală reflectată de date arată că, în perioada 15 august - 26 octombrie, numărul persoanelor care au fost testate pozitiv cu simptome precum pierderea gustului şi a mirosului a crescut la toate grupele de vârstă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor pe glob se apropie de 59 de milioane și peste 1,38 milioane de oameni au murit. Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Franța, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Argentina și Columbia sunt printre zece țări cele mai afectate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

291
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, simptome
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert
Aceste produse, periculoase pentru persoanele cu coronavirus


Загрузка...
Emmanuel Macron

Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța

60
(reînnoit 21:59 25.11.2020)
Vârful celui de-al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Franța a trecut, a spus Emmanuel Macron, care a anunţat data când va începe o nouă etapă în lupta împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. În timpul unui discurs televizat marți seara, 24 noiembrie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron le-a cerut francezilor să-și „continue eforturile” în lupta împotriva Covid-19, menționând totodată că vârful celui de-al doilea val al epidemiei a trecut.

În timp ce țara tocmai a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de noul coronavirus, președintele a spus că vrea ca „guvernul și parlamentul să ofere condițiile pentru a asigura izolarea persoanelor infectate, într-un mod mai restrictiv”.

Relaxarea restricţiilor după 15 decembrie

Potrivit acestuia, din 15 decembrie, dacă numărul de noi contaminări zilnice scade la 3.000, restricţiile vor putea fi ridicate și vor fi permise călătoriile. Cinematografele, teatrele și muzeele vor putea astfel să se redeschidă la acea dată, potrivit președintelui. Cu toate acestea, el a cerut „să se facă toate eforturile pentru a evita un al treilea val” al epidemiei.

„Dacă nu dorim să trecem printr-o a treia carantină, trebuie să ne dublăm vigilența: să îi protejăm pe cei dragi, în special pe cei mai vulnerabili, purtând masca, inclusiv acasă când suntem cu prietenii sau cu rudele care nu locuiesc zilnic cu noi”, a declarat Macron, citat de Sputnik France

Liceele vor putea să se deschidă complet, „cu toți elevii”, în jurul datei de 20 ianuarie, dacă numărul contaminărilor zilnice rămâne sub 5.000, a mai spus Macron.

Magazinele mici vor putea fi redeschise începând de sâmbătă, 28 noiembrie, iar serviciile la domiciliu vor fi reluate, dar până la ora 21:00 și conform „protocoalelor de sănătate”:

În același timp, certificatul pentru călătorie va permite deplasarea la 20 de kilometri de casă, în loc de unul, și timp de trei ore în loc de una. Serviciile în lăcașurile de cult vor fi din nou permise începând de sâmbătă, „în limita strictă a 30 de persoane”.

Fără vaccinare obligatorie

Președintele a mai anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, iar campania va începe „de la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie” pentru „cei mai vulnerabili oameni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
măsuri, Macron, COVID-19, Franța
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii din Germania: Restricţii dure de Crăciun şi Revelion


Загрузка...