Copii la grădiniță - foto de arhivă

Unde să-ți duci copilul în timp ce grădinița va fi în vacanță

699
(reînnoit 19:27 23.03.2017)
Părinții nemulțumiți consideră că Ministerul Educației nu ține cont de interesele lor, în timp ce educatoarele de la grădiniță susțin insistent că au și ele nevoie de concediu.

CHIȘINĂU, 23 mart — Sputnik. Daria Cernega. Ministerul Educației din Republica Moldova comite o crimă împotriva copiilor, consideră participanții la protestul desfășurat în fața instituției de resort. Câteva zeci de persoane, cu pancarte în mână și cu bebelușii în cărucioare, au solicitat ministrului Educației să anuleze hotărârea cu privire la instituirea vacanței de vară în grădinițe.

Anterior, Ministerul Educației anunțat că grădinițele de copii vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada lunilor de vară.

Copii la grădiniță
© Sputnik / Михаил Мордасов

„Noi, părinții, trebuie să mergem la serviciu, deoarece aceasta este sursa noastră de existență. Două — trei săptămâni de vacanță la grădiniță mai merge, părinții înțeleg situația. Însă 42 de zile înseamnă prea mult", a spus Zinaida Pisică, participantă la acțiunea de protest.

„Nu avem cu cine lăsa copiii, mulți bunici sunt încă tineri și muncesc și ei. Ministerul Educației trebuia să se gândească și la situația noastră", s-a indignat tânăra mamă Iulia Zeamă.

Administrația instituțiilor preșcolare are un alt punct de vedere, fiind preocupată de respectarea Codului Muncii în ceea ce ține de concediul anual al angajaților.

În discuția cu jurnalistul Sputnik, directoarea grădiniței nr. 99, Maria Orlova, a relatat că, relativ nu demult, a fost redusă cea de-a doua unitate de bucătar. Astfel, la bucătărie a rămas să lucreze o singură persoană.

„Noi nu putem să nu-i permitem să plece în concediu", a menționat Orlova, adăugând că problema respectivă se referă și la personalul didactic. În multe instituții preșcolare numărul de educatori este insuficient.

„Vara este perioada în care lucrătorii trebuie să se odihnească. În grădinițe educatoarele, la fel, au nevoie de vacanță. Muncind un an întreg de una singură, fără dădacă, educatoarea nu mai este în stare să fizic să activeze în continuare. Iar pe 1 septembrie începe și la noi anul școlar, la fel ca și în toate instituțiile", a subliniat directoarea.

Angajații Ministerului Educației au precizat că în perioada vacanței de vară vor funcționa grădinițe de serviciu. Potrivit Ministerului, în perioada de vară doar aproximativ 50 la sută dintre copii frecventează grădinița.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

699
Tagurile:
grădinițe de serviciu, părinți nemulțumiți, grădinițe Chișinău, pichetare, vacanţă, copii, Ministerul Educației al RM
Tematic
Joi și vineri, la Chișinău, se anunță proteste de amploare
Audieri în Parlament: alimentația copiilor în grădinițe înregistrează carențe
Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură

Un deputat PDM propune moțiune împotriva Guvernului Chicu

33
(reînnoit 09:57 05.12.2020)
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc afirmă că unica posibilitate pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate este doar înaintarea unei moțiuni împotriva Guvernului Chicu. El îndeamnă și ceilalți deputații să-i susțină inițiativa pentru a dizolva actualul Parlament.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Democratul Nicolae Ciubuc a făcut o postare pe Facebook în care anunță că PDM are fi gata să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu și face apel la ceilalți deputați să-i susțină inițiativa, dacă își doresc cu adevărat alegeri parlamentare anticipate. 

”În condițiile în care toți își doresc alegeri anticipate, stimați, încă, colegi din actualul Parlament, din toate fracțiunile, haideți să declanșăm acest proces. În situația în care Guvernul nu pleacă în demisie, totul este în mâinile noastre. Declarăm și semnăm cu toții, o moțiune, prin care retragem încrederea actualului Guvern. Pentru o moțiune, Legea indică minim 1/4 din deputați. Ce ne încurcă să semnăm toți această moțiune. O scriem împreună. La sigur, până la înregistrarea ei oficială Guvernul își va da demisia. În caz contrar, dorința de alegeri anticipate este una mimată”, a scris Nicolae Ciubuc.

Recent, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea lui. 

De precizat că ieri, Partidul Socialiștilor a chemat fracțiunile parlamentare la discuții pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului. Mai exact, socialiștii propun elaborarea unei foi de parcurs conform căreia să acționeze în cazul anticipatelor. Mai mult, ei subliniază că toate aceste fracțiuni, împreună, trebuie să-și asume răspunderea pentru dizolvarea Parlamentului.

Anterior, și deputații PAS, PPDA, dar și cei la la grupul parlamentar PRO Moldova au anunțat că își doresc alegeri parlamentare anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
moțiune de cenzură, Parlament, Guvern, Deputați
Tematic
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară
Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata să facă coaliție cu PSRM


Загрузка...
Vladimir Curbet

Maestrul Vladimir Curbet ar fi împlinit azi 90 de ani

25
(reînnoit 09:24 05.12.2020)
Maestrul Coregraf Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „Joc” ar fi împlinit astăzi 90 de ani.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Artistul Vladimir Curbet a încetat din viață în data de 8 decembrie 2017, la trei zile după ce a sărbătorit împlinirea a 87 de ani. 

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930, în satul Susleni, Orhei. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău în anul 1966. În 1957 este numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Împreună cu ansamblul „Joc", Vladimir Curbet a montat aproximativ 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, atingând o performanţă artistică fără pereche în lume. Printre acestea putem remarca "Jocul ferarilor", "Brâul", "Bătuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Mărunţica" și altele.

Maestrul a fost desemnat Artist al Poporului din Republica Moldova, Artist al Poporului din ex-URSS, Laureat al Premiului de Stat și deţinător al "Ordinului Republicii". A prezentat împreună cu Ansamblul „Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate. În acest an, în memoria maestrului Vladimir Curbet a fost inaugurată o placă comemorativă la sediul Ansamblului „Joc”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Joc, joc, dans, dansuri, artist
Tematic
FOTO: In memoriam Vladimir Curbet - gest pentru fondatorul „Jocului”
Ansamblul "Joc" va aduce un omagiu în memoriam maestrului Vladimir Curbet


Загрузка...