Ilie Catrinoiu

Femeia, fiinţa umilită în absolut toate epocile istoriei

266
(reînnoit 14:25 08.03.2017)
O gândire socială dincolo de capitalism şi socialism ar oferi femeii şansa armonizării statutului familial cu cel social de întreprinzătoare; de asemenea, ar diminua radical prostituţia şi violenţa domestică.

"Un popor valorează cât valorează femeile lui" — proverb hindus.

Dacă ar fi să ne vindecăm sigur de paseismul iraţional cu care privim istoria, de prejudecăţile şi de conservatorismul tâmp şi lipsit de rigoare ştiinţifică, atunci să privim atenţi statutul femeii de-a lungul timpului. Este folositor pentru prezentul nostru să realizăm că femeii nu i-a fost niciodată recunoscută demnitatea de fiinţă umană.

Fiinţă fundamental religioasă, mult mai apropiată de izvoarele sacrului decât bărbatul, umilirea şi violenţa la care femeia este supusă de zeci de milenii explică total eşecul popoarelor, colapsul civilizaţiilor, neîmplinirea şi lipsa de cristalizare în istorie a religiilor, precum şi multitudinea războaielor.

Matriarhatul şi patriarhatul, cultura antică, cultura medievală, ideologiile moderne şi fenomenul occidentalismului — toate au un punct comun: umilirea femeii. Iar acest fapt derivă din neputinţa cu care mentalul colectiv a privit dintotdeauna umanul: sciziunea radicală şi scandalul total dintre femeie şi bărbat, o sciziune construită pe mitologie.

Poate că misiunea principală la care ar trebui să adere religiile lumii, de la Taosim, Budism şi Hinduism până la Islam, Creştinism şi restul religiilor ar fi aceea de a impune istoriei ceea ce aceste religii învaţă împotriva oricăror mitologii multimilenare: că esenţa femeii este bărbatul, iar esenţa bărbatului este femeia. S-ar rezolva astfel principalele probleme ale umanităţii, de la sărăcie extremă la depravare.

Filosofii din toate timpurile au urât femeia. Pentru Aristotel, "tăcerea femeii este slava ei". Pentru Platon, "femeia este femeie pentru lipsa ei de calităţi" şi bărbatul trebuie să mulţumească zeilor că nu este femeie. În Legile lui Manu, Vechiul Testament, la Solon sau în Codul roman femeia este o fiinţă inferioară bărbatului, iar acesta poate abuza în orice fel de ea.

Suntem creştini, dar nu înţelegem Biblia, mai ales Evangheliile. Este mai greu. Când Hristos vorbeşte cu femeia samariteană, ucenicii devin scandalizaţi că acesta abordează o femeie. În istoria creştinismului, gnosticismul este atât de impregnat în subconştientul colectiv încât la mulţi sfinţi ai Bisericii ai impresia că doar barbatul se mântuie; iar dacă femeia, din prea mult tupeu, vrea să se mântuie, atunci trebuie să nască cel puţin 5 — 7 copii.

Pentru sfântul Ambrozie "persoanele căsătorite trebuie să roşească pentru starea în care trăiesc", iar Clement Alexandrinul este şi mai şmecher: "orice femeie să fie cuprinsă de ruşine la gândul că este femeie".

Din aceste fixaţii gnostice împotriva femeii şi iubirii au apărut filosofii moderni ai "luminosului" occident. La Kant, iubirea este "afecţiune senzuală şi patologică" pentru că nu se supune voinţei şi raţiunii. De aici, Codul lui Napoleon afirmă că puterea soţului este suverană, că prostituţia este păzitoare a monogamiei şi că soţia este lipsită de valoare juridică pentru că mărturia ei este cea a unui om nebun şi infirm.

Romantismul eşuează şi el lamentabil în ceea ce este femeia. Pentru romantici nu există relaţie între bărbat şi femeie, nu există reciprocitate, comuniune, ci doar vis. Femeia este o idee pură, undeva într-un transcendent inaccesibil.

Nihilismul este şi mai grăitor pentru ceea ce înseamnă femeia în cultura europeană. La Cioran, "o femeie ne poate scăpa de Dumnezeu, precum Dumnezeu ne poate scăpa de toate femeile", iar la Nietzsche femeia este "cea de-a doua greşeală a lui Dumnezeu" şi "o capcană a naturii".

Revoluţia industrială, adică liberalismul (capitalismul), a început în Marea Britanie şi nu întâmplător a ucis mediul natural, simbolul Mamei. Omorând natura, englezii s-au răzbunat pe femeie, cea care în urmă cu mai bine de 10.000 de ani descoperea agricultura.

Patriarhatul cel mai opresiv a fost instaurat de regimurile liberale. Liberalismul clasic legalizează în Ţările Române iobăgia şi refuză, peste tot în lume, să acorde femeilor dreptul la vot. Femeile au voie să voteze d-abia în 1906 în ţările scandinave, în 1928 în Anglia, în 1933 în America şi în 1945 în Franţa.

În 1849, pentru prima dată o femeie devine medic în America. Marie Curie este prima femeie profesor universitar în Franţa, iar învăţământul secundar feminin datează, tot în Franţa, de la sfârşitul secolului XIX.

În Rusia contemporană Revoluţiei Franceze, familia ideală era aceea în care se respecta practica pedeapsei corporale pentru femeie, iar taţii trebuiau să nu râdă niciodată în faţa fetelor lor. În acest spirit s-a dezvoltat peste tot în lume burghezia / conservatorismul. Ce să conservăm de dragul ideologiei conservatoare şi patriarhale?!

Rezonanță magnetică, gravide, maternitate
© Sputnik / Владимир Вяткин

Peste opresiunea patriarhală s-a născut feminismul. Inventat în occident de industria capitalistă, la origini patriarhală, feminismul a fost instaurat în Soviete de cealaltă mână a marelui capital — comunismul. Aici trebuie să recunoaştem că, deşi critica marxistă la adresa umilirii femeii a fost corectă, finalitatea ei a fost falsă.

Cel puţin în estul Europei, eliberarea femeii nu a însemnat, prin feminism, câştigarea respectului şi demnităţii. Desigur că intrarea femeilor pe piaţa muncii a fost un lucru bun, dar acest eveniment a însemnat intrarea pe piaţa muncii capitaliste sau comuniste, în sisteme de muncă opresive în care libertatea şi creativitatea femeilor nu au fost puse în valoare.

Mai degrabă, feminismul a însemnat o revoluţie sexuală în urma căreia femeia a rămas la fel de inferioară bărbatului. România este pe primul loc în Europa în ce priveşte traficul sexual, iar în ce priveşte violenţa domestică, 3 din 10 femei sunt agresate fizic; la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută de partenerul ei. În 2015, au murit 186 de femei din cauza violenţei.

Aceste date indică faptul că românii au o mare problemă.

Pentru respectarea femeii este nevoie de o nouă gândire socială, una paradoxală, şi de o nouă formă de educaţie, una construită pe unitatea mistică a contrariilor. Ideologiile, mitologiile şi cultura europeană clasică nu prea au nimic bun de oferit femeii.

O gândire socială dincolo de capitalism şi socialism ar oferi femeii şansa armonizării statutului familial cu cel social de întreprinzătoare; de asemenea, ar diminua radical prostituţia şi violenţa domestică. Nu în ultimul rând, un sistem de educaţie solid din care să fie eliminat conflictul social şi să îmbine femininul cu masculinul, depăşindu-se feminismul, dar şi spiritul patriarhal.

Elaborarea unei noi antropologii şi unei noi sociologii ar însemna redefinirea umanului nu în termeni izolaţi de femeie şi bărbat, ci în termeni complementari de jumătăţi care numai în unitate pot realiza progresul uman.

Ilie Catrinoiu este critic social, membru fondator şi vicepreşedinte al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache; el scrie despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină şi transdisciplinară.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia Redacției Sputnik.

266
Tagurile:
Codul lui Napoleon, drepturile femeilor, Biblia, 8 martie, Ambrozie, Aristotel, Iisus Hristos, Hristos, Europa, România
Tematic
Reţineri la Chişinău: mai mulţi funcţionari - traficanţi de droguri
Pensii și plăți sociale

Are sau nu statul bani pentru achitarea pensiilor: Răspunsul Guvernului

48
(reînnoit 15:48 28.10.2020)
Guvernul a dat asigurări că statul are bani suficienți pentru a achita pensiile și plățile sociale atât pentru luna octombrie, cât și pentru noiembrie, iar motiv de îngrijorare nu este.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Chiar în debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat să fie prezentate datele cu privire la achitarea pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna octombrie întrucât, potrivit lui, se vehiculează informația eronată că statul nu are bani pentru a-și onora atribuțiile față de cetățeni.

"Am văzut mai mulți doritori în spațiul public care afirmă că oamenii nu vor primi pensiile, prestațiile sociale și chiar salariile, inclusiv la Căușeni, unde oficiile Poștei Moldovei nu ar fi funcționat", a spus Ion Chicu. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că este un fals și a venit cu explicații.  

"CNAS a efectuat transferul integral în data de 1 octombrie a mijloacelor financiare necesare pentru achitarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și a suportului financiar în mărime de 900 de lei. Respectiv la data de 1 octombrie, toți beneficiarii de pensii și alocații au primit mijloacele financiare la card. Achitările prin intermediul Poștei Moldovei achitarea a fost efectuată conform graficului până pe 24 octombrie. Au existat anumite situații în Căușeni, dar au fost determinate de contabilitatea Poștei Moldovei, dar au fost soluționate și beneficiarii au primit. Mai avem 1% din beneficiari care nu au ridicat acești bani, dar s-a întâmplat din cauza că nu au putut să se prezinte la poștă pentru că erau internați în spitale sau nu se aflau în țară, dar vor putea ridica mijloacele financiare luna viitoare", a precizat ministrul Viorica Dumbrăveanu. 

Premierul Ion Chicu a întrebat ministrul Finanțelor dacă avem bani în buget pentru achitarea plăților în luna noiembrie. Sergiu Pușcuța a dat asigurări că resurse financiare există.

"Ministerul Finanțelor este în proces de acumulare a lichidităților pentru ca în prima zi de lucru a lunii noiembrie să efectuăm transferul către CNAS, care ulterior va asigura achitarea. În contul trezorerial avem peste 9 miliarde de lei", a precizat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța. 

Ion Chicu a îndemnat angajații de la CNAS și Poșta Moldovei atunci când se confruntă cu anumite probleme de ordin intern sau din cauza pandemiei de COVID-19, să organizeze activitatea instituțiilor astfel încât să nu fie întârzieri la achitarea acestor plăți, fiindcă categoria de oameni care beneficiază de acești bani nu poate aștepta mult timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

48
Tagurile:
indemnizații, plăți sociale, pensii
Tematic
Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani
Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a implementa fondurile nestatale de pensii


Загрузка...
Imagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi

Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani

41
(reînnoit 16:03 28.10.2020)
Investițiile în imobile au fost întotdeauna avantajoase, mai ales dacă locuințele se află în zone turistice. Așa se face că în ultimii ani prețul caselor la Orheiul Vechi a crescut semnificativ.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate  pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit despre costul locuințelor în zonele turistice. Ștefăniță a dat drept exemplul casele de la Orheiul Vechi. 

"Când eram la practica arheologică în anul 2000, în satul Butuceni din rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, casele costau 250 de dolari. După ce zona a fost pusă în valoare ca destinație turistică, s-au dezvoltat agropensiunile, iar acum o locuință ridică un preț de minim 60 de mii de euro. Iată ce înseamnă valoarea turismului", susține Ion Ștefăniță. 

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor planifică să pună bazele unui traseu turistic care să cuprindă cinci sate de pe malul râului Nistru, cum ar fi localitățile Molovata Veche, Oxentea, Holercani și Marcăuți. Ion Ștefăniță nu exclude că, ulterior, locuințele aici vor costa mult mai scump decât în prezent. Acum, prețul unei case țărănești pornește de la 8 mii de euro. 

"Nu este exclus că după ce va fi dezvoltat acest traseu turistic al satelor de pe Nistru, prețurile la case se va majora. Prețurile acum sunt accesibile, chiar și la terenuri. De exemplu, un rând de viță de vie costă 100 de euro, iar un ar de teren - 1500 de lei", a mai spus Ștefăniță.

Ion Ștefăniță a cumpărat la sfârșitul anului trecut o casă veche în localitatea Molovata Nouă, iar în această vară a desfășurat mai multe lucrări de reabilitare a locuinței. El a păstrat autenticitatea acesteia și spune că va fi transformată în "Muzeul țăranului".

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
case ieftine, case vechi, case
Tematic
Imagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi - Foto
Incendiu devastator în apropierea Rezervației Naturale Orheiul Vechi: Flăcările au mistuit tot ce le-a ieșit în cale


Загрузка...