Președintele Igor Dodon

Președintele țării, cu urări și decorații pentru doamne și domnișoare

146
(reînnoit 11:01 08.03.2017)
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a felicitat pe doamnele și domnișoarele din republica Moldova, iar pe unele le-a și decorat

CHIȘINĂU, 8 mart — Sputnik. Încă în ajunul zilei de 8 martie, Igor Dodon a postat un mesaj d felicitare pe pagina sa de facebook.

Iată ce spune președintele:

"Mult Stimate Doamne și Domnișoare,

Dragile noastre mame, bunici, surori și fiice!

Vă adresez din toată inima cele mai sincere felicitări cu prilejul sărbătorii de 8 Martie. Vă doresc să aveți parte de căldura celor apropiați și să purtați mereu primăvara în suflet.

Nu voi înceta să repet că sunteți, cu adevărat, cea mai frumoasă, cea mai nobilă și cea mai respectată jumătate a societății noastre. Anume vouă vă aparține meritul păstrării integrității noastre ca societate și popor.

În cei 25 de ani de Independență, anume voi, femeile, ați dus greul acestei țări, ați trecut prin cele mai dureroase provocări, ați suportat cele mai apăsătoare nevoi. Este vina noastră, a bărbaților, că nu am reușit să vă oferim confortul unei vieți decente, așa cum o meritați din plin.

Vă promit că voi veni mereu în sprijinul vostru, voi ajuta mamele cu mulți copii, voi promova legi care să vă favorizeze. Doar așa, prin susținerea familiilor, a femeilor și copiilor, putem asigura pentru Moldova un viitor destoinic.

Dragi femei,

Vă doresc să fiți mereu iubite, dorite, ascultate și înțelese.

O primăvară fericită!", le urează Igor Dodon doamnelor și domnișoarelor din Republica Moldova.

În ziua de 8 martie, Igor Dodon a semnat un decret prin care a decorat opt femei, "care s-au remarcat prin succese deosebite în diverse domenii de activitate, prin contribuție la promovarea valorilor general-umane și poziție civică activă".

El a acordat distincții următoarelor doamne:

"Ordinul de Onoare" — doamnei Raisa SLIVCA din satul Corjeuți, raionul Briceni, mamă a zece copii. A întemeiat o familie trainică care asigură educația copiilor și dezvoltarea armonioasă a acestora, bunică a 51 de nepoți și 27de strănepoți.

Ordinul „Gloria Muncii" - doamnei Gabriela LUNGU — director artistic al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță". Activează la Teatrul „Guguţă" de peste 25 ani. Face parte din prima promoţie de actori, a creat peste 50 de roluri, a montat mai multe spectacole, întreaga ei activitate a fost orientată spre promovarea valorilor naţionale, păstrarea tradiţiilor și pregătirea profesională a viitorilor actori.

Ordinul „Gloria Muncii" — doamnei Anna STATOVA — director al Societății cu Răspundere Limitată „Moroi", UTA Găgăuzia. A activat în complexul agroindustrial, actualmente — în domeniul alimentației publice, contribuind meritoriu la dezvoltarea infrastructurii social-economice și la sporirea calității serviciilor prestate.

Medalia „Meritul Civic" — doamnei Natalia LEFTER — dublă campioană mondială la lupte sambo; maestru al sportului la judo și sambo, doctor în pedagogie, conferențiar universitar, actualmente specialist în Serviciul pregătire fizică și sport al Armatei Naționale.

Medalia „Meritul Civic" — Doamnei Iulia VODEANIUC - tânără vioristă, a participat la numeroase concerte în țară și peste hotare unde a obținut premii și mențiuni. În pofida situației materiale dificile, având doar sprijinul bunicii care este tutorul ei după decesul mamei, este o studentă eminentă, care demonstrează succese impresionante la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Medalia „Nicolae Testemițanu" — doamnei Stela DODU — șef de secție la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, municipiul Chișinău. Contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate pacienților, având ca rezultat indicatorii de bază cum ar fi, descreșterea mortalității perinatale de la 4,6 % în 2013 până la 2,4 % în 2016 și evitarea mortalității materne pe parcursul ultimilor 8 ani — 0 %. Primește circa 3000 de nașteri, anual, înregistrând un coeficient foarte înalt la capitolul nou-născuți vii.

Titlul onorific „Artist al Poporului" — doamnei Alla DOREANU — actriță la Teatrul de Dramă și Comedie „Nadejda Aronețkaia" din Tiraspol; membru al Uniunii Teatrale, a jucat în numeroase piese clasice și contemporane, a regizat mai multe filme care au fost înalt apreciate.

Titlul onorific „Om Emerit" — doamnei Polina TURTА — președinte al Asociației Donatorilor de Sânge, donator emerit. Pe parcursul vieții a donat 100 de litri de sânge, începând cu anul 1992 și până în prezent are peste 200 de donări de sânge voluntare și neremunerate, salvând foarte multe vieți.

Președintele Dodon a declarat că va institui practica ca în fiecare an, de 8 Martie, să fie decorate femei remarcabile din Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

146
Tagurile:
felicitări, 8 martie, Polina TURTА, Alla DOREANU, Stela DODU, Iulia VODEANIUC, Natalia LEFTER, Anna STATOVA, Gabriela LUNGU, Raisa SLIVCA, Igor Dodon
Tematic
Cine sunt cei 40 de sfetnici ai președintelui Dodon
Ștefan Gheorghiță

Gripa sezonieră versus coronavirus: Avem sau nu cazuri în 2020

3
De obicei, în această perioadă se înregistrează primele cazuri de gripă. Despre situația curentă aflați de la șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Gripa sezonieră: Informații privind situația din țară

În acest sezon, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă sezonieră, în schimb este în plină ascensiune epidemia COVID-19. Anul trecut, în aceeași perioadă erau deja depistate 50 de cazuri de gripă.

"În anul curent, au fost efectuate investigații la 23 de persoane cu semne clinice compatibile cu gripa sezonieră. Aceste probe au fost investigate în paralel cu testul la COVID. În 10 cazuri rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv (cazuri COVID-19)", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, monitorizarea și supravegherea epidemiologică a infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere continuă, inclusiv investigațiile de laborator ale persoanelor ce manifestă simptome compatibile cu această afecțiune.

În anul 2019 au fost înregistrate 3258 cazuri de gripă sezonieră. Primele cazuri și-au făcut apariția la sfârșitul lunii decembrie. Cele mai multe îmbolnăviri - 442, au fost la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, COVID-19, gripă, gripă sezonieră


Загрузка...

Gaz mai ieftin: ANRE a micșorat tarifele pentru consumatori

64
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în cadrul ședinței de astăzi o decizie prin care s-a micșorat tariful la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Tarifele la gazele naturale au scăzut cu 12,2%. Decizia a fost luată astăzi de către Agenția pentru Reglementare în Energetică.

Știrea este în curs de actualizare...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
ANRE, gaz, tarife
Tematic
Gaz mai ieftin de la 1 octombrie: Cu cât vor scădea tarifele


Загрузка...