Lingouri bancare din aur

Afacere cu aur și diamante care i-a uimit chiar și pe polițiști - video

1291
Cinci persoane, care potrivit poliției sunt membrii unui grup infracțional, ar fi introdus ilegal în Republica Moldova articole din metale prețioase în valoare de peste 70 de milioane de lei

CHIȘINĂU, 3 mar — Sputnik. Inspectoratul General al Poliției (IGP) comunicat că presupusul lider al grupului criminal este reținut pentru 72 de ore, iar alți patru membri ai acestuia sunt cercetați în stare de libertate.

Persoanele vizate în acest dosar penal au vârstele cuprinse între 26 și 51 de ani și sunt domiciliate în municipiile Chișinău și Bălți. Toți cei cinci suspecți sunt cercetați penal ”pentru introducerea prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, confecționarea și comercializarea articolelor prețioase".

Pe parcursul a șase luni de documentare, oamenii legii au stabilit că suspecții dețineau și administrau cinci întreprinderi ce importau ilegal articole şi bijuterii din aur, din alte metale prețioase, precum şi materie primă. Aceste operațiuni erau efectuate prin regiunea transnistreană și de nord a hotarului Republicii Moldova. Obiectele respective erau puse ulterior în vânzare în magazine specializate, fără acte de proveniență, iar încasarea numerarului se făcea fără achitarea impozitelor prevăzute de legislația fiscală

Poliția mai precizează că suspecții obțineau articole din aur și din activitatea de amanet. Persoanele care nu achitau suma încasată pentru bunul gajat erau lăsate fără de acesta. Ulterior, bunurile respective erau scoase la vânzare.

În perioada 1 — 2 martie curent, forțele de ordine au efectuat 17 percheziții la domiciliile și magazinele întreprinderilor controlate de cei cinci suspecți, unde au fost depistate articole din metale prețioase și aur topit, în cantitate de peste 52 de mii de grame, pietre prețioase (diamante, rubine, etc.). Valoarea totală a bunurilor deținute de grupare depășește suma de 70 de milioane de lei. Suspecții nu au putut prezenta acte de proveniență a mărfii.

Însă oamenii legii au găsit acte de achiziții, contracte, agende cu înscrisuri în ciornă ale „contabilității negre", mijloace bănești în sumă de 300 de mii de lei, a căror proveniență de asemenea nu a putut fi justificată.

Cazul este cercetat penal în baza articolului 244 alineat (2) „Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor şi organizațiilor" și articolului 248 „Contrabanda" din Cod penal al Republicii Moldova.

Persoanele care se fac vinovate de comiterea acestor infracțiuni riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

1291
Tagurile:
Evaziune fiscală, Pietre, Contrabandă, Aur, diamante, Grup criminal, IGP
Tematic
Moldoveni abili la spart case de lux din Moscova
În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă

Geruri năprasnice ne așteaptă în a doua zi de iarnă

273
Iarna își intră în drepturi chiar din primele zile ale lui decembrie. Pentru mâine sunt prognozate minime de până la -7 grade Celsius. Totuși, precipitații puternice nu se așteaptă în următoarele zile. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru miercuri, 2 decembrie, temperaturi de până la -7 grade noaptea, iar ziua până la +5. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Vântul va sufla slab. Cerul va fi predominat noros, iar noaptea ar putea să cadă câțiva fulgi. Izolat pe drumuri se va forma ghețuș. 

Noaptea, temperatura minimă a aerului va oscila între -2..-7°C. În raioanele de nord se așteaptă între -4..-7°C. În raioanele centrale se vor înregistra -3..-6°C, iar în cele de sud vor fi -2..-5°C. În Capitală se așteaptă pe timp de noapte -2..-4°C.

Iar pe timp de zi temperatura aerului ziua va oscila între 0..+5°С. În raioanele de nord se așteaptă 0..+3°С, în raioanele centrale +1..+4°С, la sud vor fi +2..+5°С, iar în Capitală +2..+4°С.

În data de 3 decembrie se prognozează aceleași temperaturi, iar precipitații nu se așteaptă. Totuși, joi vremea se încălzește treptat. Astfel, în weekend se anunță maxime de +12 grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

273
Tagurile:
SHS, prognoză, meteo


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Asociațiile din sectorul agroindustrial, împotriva majorării TVA în agricultură

15
(reînnoit 11:57 01.12.2020)
Reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Ei susțin că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Reprezentanții celor mai importante asociații din sectorul agroindustrial au ieșit astăzi într-o conferință de presă și și-au expus nemulțumirea față de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 aprobat ieri de Guvern. 

”Este o politica care va îngreuna și mai mult lucrurile în agricultură, mai ales după un an greu provocat de secetă. Suntem indignați că politica fiscală care vizează sectorul agricol a fost aprobată de Guvern fără să fie consultați producătorii. În noua politică fiscală este prevăzut majorarea cotei TVA de la 8% la 12%. Astfel, va crește povoara fiscală pentru producătorii agricoli, iar după consecințele din acest an, starea în sector se va înrăutăți dramatic”, a declarat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Astfel, 10 organizații din sectorul agroindustrial au înaintat deja un demers către toate fracțiunile parlamentare, în care și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

”Matematica autorilor care au elaborat proiectul politicii-fiscale va lovi în agricultură, dar și în consumator pentru că vor crește prețurile la produsele alimentare. Toate asociațiile sunt de aceeași părere că trebuie să ne apărăm drepturile pe toate căile legale. Politica fiscală ar trebui să creeze perspective de investiții, iar problemele să nu fie soluționate pe apucate. Ministerul Finanțelor nu trebuie să mărească cota TVA și să pună agricultorii în situații dificile, fiindcă de pe urma acestor modificări vor avea de suferit toți agricultorii, mai ales întreprinderile mici și mijlocii”, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației ”Moldova Fruct”. 

Totodată, reprezentanții asociaților sunt de părere că ar trebui format un grup de lucru care să analizeze toată situația, să poarte discuții cu angajații din sectorul agroindustrial pentru a găsi o formulă corectă, care să avantajeze ambele părți. 

”Este o altă povoară care va duce întreprinderile la faliment. Guvernarea nu vrea să consulte reprezentanții din domeniul nostru. Un simplu economist poate demonstra că ceea ce propun ei pentru majorarea acestei cote la TVA în afară de prejudicii care vor fi aduse producătorilor, va aduce și bugetului de stat. Și atunci ne întrebăm cu ce scop se fac aceste modificări?”, a spus Vasile Mirzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei în potriva indiferenței manifestată de autorități pentru problemele celor din acest domeniu. De precizat că vineri mai mulți primari din țară au protestat în fața  Ministerului Finanțelor, dar și a Guvernului, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Cu toate acestea, luni membrii Guvernului au aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021. Documentul urmează să ajungă la Parlament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...