Lapte

Mașina timpului, inventată la o fabrică de lactate din Chișinău

150
Produse lactate „din viitor” urmau să ajungă pe rafturile magazinelor din capitală, însă poliția a reacționat la timp.

CHIȘINĂU, 27 feb — Sputnik. În urma perchezițiilor inopinate întreprinse la depozitul unei întreprinderi din Capitală, polițiștii au descoperit produse lactate cu termenul de valabilitate modificat.

Controlul a avut loc pe 24 februarie, iar pe ambalajul produselor era marcată data de 25 februarie ca dată a fabricării. În legătură cu acest caz, oamenii legii i-au cerut explicații agentului economic. Responsabilii de la întreprindere nu a fost în stare să ofere însă un răspuns clar.

Potrivit poliției, produsele în valoare de 110 mii de lei urmau să ajungă pe piețele și în magazinele din Chișinău.

Investigațiile pe marginea acestui caz continuă. Administrația întreprinderii riscă o amendă de 10 mii de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

150
Tagurile:
viitor, mașina timpului, termen de valabilitate, produse lactate, percheziții, Chișinău
Tematic
Cum laptele care va fi muls mâine ajunge pe rafturi azi
Opinie: produsele din lapte și carne devin periculoase pentru sănătate
Cel mai căutat producător de lactate...
Viorel Gîrbu

Expert: Va plăti sau nu statul facturile la curent în locul cetățenilor

48
(reînnoit 12:20 15.04.2021)
Inițiativa legislativă a socialiștilor care prevede ca statul să achite consumul la energia electrică pentru consumatorii casnici în perioada stării de urgență este populistă și lipsită de sens, susține expertul economic Viorel Gîrbu. 

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Asistența oferită cetățenilor de către stat trebuie să aibă un rezultat și să fie oferită  celor care cu adevărat au nevoie de ajutor.

Expertul economic Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că proiectul de lege care a fost propus miercuri de fracțiunea PSRM nu are niciun sens, în contextul în care în perioada stării de urgență nu a fost sistată activitatea agenților economici, iar majoritatea oamenilor își pot permite să achite din cont propriu cheltuielile pentru energia electrică. 

„Eu cred că această acțiune a socialiștilor este una electorală, în care încearcă să pună o presiune și mai multă încărcătură pe Guvern și să arunce cât mai multe reproșuri pe imaginea președintelui. Fiindcă la noi înțelegerea situației politice e eronată, se consideră că președintele guvernează țara, în condițiile în care atribuțiile le deține Parlamentul, iar Parlamentul este reprezentat în mare parte de socialiștii, care, în primul rând, nu vor să guverneze, dar și încearcă să pună cât mai multe impedimente”, susține Viorel Gîrbu. 

Mai mult, expertul consideră că acest ajutor ar trebui să fie acordat celor care au rămas fără surse de existență, și nu întregii populații. 

„Pentru familiile vulnerabile poate ar fi cazul să se ofere bani nu doar pentru energia electrică. Poate ar trebui un ajutor de șomaj, un suport pentru educația copiilor în condițiile online și altele. Asistența ar putea fi mult mai variată”, a declarat expertul. 

Mai mult, expertul este de părere că inițiativa socialiștilor este populistă și că nu va fi susținută la final nici de socialiști. Gîrbu susține că în bugetul de stat există surse pentru această inițiativă, dar banii trebuiesc gestionați corect și la necesitate.

„Nu zic că nu sunt persoane vulnerabile, dar anume aceste persoane trebuie să fie identificate, iar compensațiile trebuie să fie mai cuprinzătoare cât pentru persoanele vulnerabile, cât și pentru mediul de afaceri. Dar să arunci banii în stânga și în  dreapta când este haos în Republica Moldova, eu nu văd necesitate. (...) Alocarea acestor sume fără a se documenta dacă lumea are nevoie de acest suport sau se descurcă pe cont propriu, fără a face o anumită prioritizare este fără sens. (...) 

Amintim că miercuri, 14 aprilie, fracțiunea PSRM a venit cu o inițiativă legislativă prin care propun că în perioada stării de urgență statul să acopere cheltuielile consumatorilor casnici pentru energia electrică. 

Socialiștii susțin că banii pentru achitarea facturilor la energia electrică vor fi luați din economiile care vor fi făcute în unele instituții de stat, cum ar fi cele privind investițiile capitale preconizate pentru 2021. 

"Suma va fi calculată în baza datelor din lunile februarie și martie, date care deja sunt disponibile. E vorba de 1 245 232 de consumatori, dintre care 532 109 sunt din zonele urbane și 713 123 de consumatori sunt din localitățile rurale. În februarie, consumul de energie electrică a fost de 266 de milioane 391 de mii de lei, iar în luna martie a fost de 266 de milioane 284 de mii de lei. Sume aproximativ egale. Un consumator casnic, și rural și urban, cheltuie, în medie, 214 lei lunar, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru două luni pentru un consumator. Astfel, suma totală care va fi transmisă va fi 532 milioane 959 de mii de lei", a precizat Petru Burduja, deputat PSRM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Energie electrică, bani, PSRM, inițiativă legislativă, expert


Загрузка...
Вид со смотровой площадки Останкинской телебашни на гостиницу Космос

Concursul "Liderii Rusiei": Cum străinii vor putea obțină cetățenia Federației Ruse?

21
(reînnoit 12:10 15.04.2021)
Platforma prezidențială "Rusia – țara oportunităților" organizează deja de câțiva ani concursul "Liderii Rusiei". La 14 aprilie, organizatorii au anunțat că lansează o nouă direcție – "Internațională".

Danara Kurmanova, Sputnik

La ea vor putea participa cetățenii străini sub vârsta de 55 de ani. Agenția Sputnik a analizat care sunt condițiile concursului și ce oferă participarea la acesta locuitorilor țărilor CSI.

Lucrul principal – talentul

Obiectivul principal al proiectului se poate afla chiar din titlul platformei – Rusia ar trebui să devină o țară a oportunităților și nu doar pentru cetățenii săi. De acest lucru este convins primul șef-adjunct al conducătorului administrației prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kirienko.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович
"În 2018, în mesajul președintelui Vladimir Putin, s-a menționat faptul că condiția principială pentru dezvoltarea Rusiei este posibilitatea de auto-realizare a oamenilor", a declarat el în timpul prezentării direcției "Internaționale". "Și cu cât mai repede persoana se poate realiza, cu atât mai bine".

Despre faptul că concursul "Liderii Rusiei" îi ajută, într-adevăr, pe oameni să se regăsească, vorbesc cifrele. În cei trei ani de existență a proiectului, 5 milioane de oameni au depus o cerere de participare. În acest an, această cifră va crește în mod clar, spune Serghei Kirienko – și în mare parte datorită angajatei MIA "Rossiya Segodnya", Alinei Gherlinea, care este redactoarea șef-adjunctă a agenției Baltnews.

Mai devreme, pe 26 martie, Alina Gherlinea, în cadrul unui eveniment cu participarea lui Vladimir Putin, i s-a adresat acestuia din urmă cu propunerea de a introduce în cadrul concursului "Liderii Rusiei" o specializare separată pentru cetățenii străini, inclusiv pentru absolvenții universităților rusești, precum și propunerea de a simplifica obținerea cetățeniei Federației Ruse pentru compatrioții talentați. Președintele a susținut inițiativa.

"Trebuie să spun că Alina Gherlinea este originară din statele Baltice", a comentat situația Serghei Kirienko. "Ea nu s-a rușinat, a venit cu o propunere, iar la concursul nostru doresc să participe mulți străini. Noi am efectuat un studiu social și, potrivit rezultatelor acestuia, 93% dintre străinii chestionați doresc să rămână să trăiască și să lucreze în Rusia. 80% consideră că concursul este o oportunitate pentru a se afirma".

Cu toate acestea, nu toți străinii sunt suficient de încăpățânați pentru a depăși toate obstacolele birocratice și a rămâne în țară, crede Alina Gherlinea. "În Rusia ar trebui să existe oameni talentați, uneori ei trebuie un pic siliți, iar concursul "Liderii Rusiei" reprezintă o oportunitate perfectă pentru acest lucru", a spus ea.

Permis de ședere permanentă sau cetățenie ca bonus

Cerințele de participare la direcția internațională a concursului sunt mai multe: să fii cetățean străin sub 55 de ani și să deții experiență de conducere de cel puțin 2 ani. Printre premiile pentru finaliștii și câștigătorii direcției: grant educațional de un milion de ruble, lucru cu un mentor din rândul liderilor business-ului rusesc sau administrației de stat, precum și șansa de a face parte din rezerva personalului de conducere a Rusiei.

Dar cel mai important lucru este că toți participanții care vor ajunge în finală vor primi garantat permisul de ședere permanentă, iar câștigătorii concursului vor putea deveni cetățeni ai Federației Ruse printr-o procedură accelerată.

Această practică este utilă atât pentru străini, cât și pentru Rusia însăși, consideră directorul general al organizației autonome necomerciale "Rusia – țara oportunităților", Alexei Komissarov, și oferă drept exemplu statistica. Străinii au participat și în trecut la concursul "Liderii Rusiei", dar pe aceeași bază ca și cetățenii Federației Ruse, iar cei mai activi au fost locuitorii țărilor CSI. În TOP-5 țări-participante la concurs se numără Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan și Letonia.

"Atrageți atenția și la nivelului de educație al participanților străini", spune Alexei Komissarov. "Mai mult de 36% dintre aceștia au studii superioare de masterat, există și candidați în științe (2.2% - n. red.)".

Fobiile antirusești nu mai funcționează

În anii 1990, spațiul post-sovietic a devenit pentru mult timp un sac fără fund pentru "exodul creierelor" în alte țări – de la Statele Unite până la Coreea de Sud. Astăzi, această situație trebuie corectată, spune redactorul-șef al postului TV RT, al agenției internaționale de informații "Rossiya Segodnya" și al agenției de știri Sputnik, Margarita Simonyan.

"Cine numai nu a luat și specialiștii noștri IT, și medicii noștri? E timpul să ne luăm și noi oameni cu adevărat de succes", crede ea. "RT lucrează cu străinii din prima zi a fondării. Și, când totul a început, noi doar am început să recrutăm oameni, eu am fost uimită cât de mulți străini au vrut să vină la noi. Iar atunci, în 2005, Rusia nu se afla într-o stare foarte atractivă – încă nu inventase vaccinul Sputnik V și multe alte lucruri".

Trebuie să atragem atenția și asupra unui alt moment: direcția internațională a concursului își păstrează numele, adică străinii pot fi, de asemenea, lideri ai Rusiei. Despre acest lucru spune reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru cooperare culturală internațională, Mihail Șvîdkoi.

"Rusia este o țară deschisă și acest proiect arată că modelele rusofobe nu mai funcționează, încetează să mai fie valoroase", explică el. "Oamenii pot trăi în alte țări, pot avea o altă naționalitate, dar ei cunosc limba rusă și se simt ruși. Aceasta și este lumea rusă".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
conaționali, repatriere, repatriat, Cetățenie, Moscova, Rusia


Загрузка...