Vlad Filat

Vladimir Filat, în 10 zile, cu forța la casă nouă

5045
(reînnoit 09:24 24.02.2017)
După ce Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare, în data de 22 februarie, decizia Curții de Apel Chișinău privind condamnarea fostului premier și lider liberal-democrat Vladimir Filat la 9 ani de închisoare în regim de tip închis, acesta urmează să fie mutat din Penitenciarul nr.13 din Capitală în altă închisoare.

CHIȘINĂU, 24 feb — Sputnik. Ofițerul de presă al Departamentului Instituții Penitenciare, Ana Botez, a declarat pentru realitatea.md că Filat urmează să fie transferat în alt penitenciar în termen de 10 zile.

„După eliberarea dispoziției de executare, acesta urmează să fie transferat în termen de zece zile, într-un penitenciar pentru executarea ulterioară a pedepsei", a spus Ana Botez.

Vom preciza că doar cu o săptămână înainte de pronunțarea deciziei Curții Supreme de Justiție, care, de altfel, este una definitivă, Vladimir Filat urma să fie transferat în Penitenciarul Lipcani. Doar că fostul lider PLDM a cerut insistent să nu fie transferat, dat fiind că, aflându-se în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, este mai aproape de familie.

Se pare că după pronunțarea deciziei definitive a Curții Supreme de Justiție, care nu mai poate fi atacată în nicio instanță națională, transferarea lui Vladimir Filat într-o altă pușcărie este inevitabilă.

Vom preciza că Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.583 din 26 mai 2006 "Statutul Executării Pedepsei de către Condamnați" stabilește că persoanele condamnate la închisoare pentru infracţiuni deosebit de grave şi excepţional de grave, precum şi persoanele care au săvîrşit infracţiuni ce constituie recidivă sunt întreținute în penitenciare de tip închis la regim iniţial de detenţie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

5045
Tagurile:
regim închis, Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, Departamentul Instituții Penitenciare, Curtea de Apel Chișinău, Curtea Supremă de Justiție, PLDM, Ana Botez, Vladimir Filat, Lipcani, Chișinău
Тема:
Filat, condamnat la nouă ani de pușcărie (22)
Tematic
Partidul creat de Vladimir Filat va primi milioane de lei de la stat
Procurorii pregătesc un nou dosar pe numele lui Vladimir Filat
O nouă lovitură pentru Filat: 9 ani de pușcărie
Sergiu Manea

Se va redresa sectorul turistic în 2021? Prognozele experților

6
(reînnoit 12:14 28.02.2021)
Turismul rămâne a fi unul dintre cele mai afectate domenii în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus. Care sunt prognozele pentru anul 2021 și când am putea remarca o ascensiune în acest sector?
Turismul, afectat grav de pandemie: Situația din Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, Sergiu Manea, a menționat că în anul 2020 agențiile turistice din țara noastră, dar și ghizii de turism au fost puși la grea încercare. Toate activitățile industriei turismului au înregistrat o scădere dramatică, de aproape 90 la sută.

"Turismul este una dintre cele mai afectate industrii. 20 procente din activitate a fost bazată pe turismul intern. Grație acestei situații, au fost redescoperite frumoasele locuri din Moldova, diverse atracții turistice, muzee, monumente, galerii ș.a.", a subliniat Sergiu Manea.

În 2020, oamenii au ales de sine stătător destinațiile, evitând excursiile în grupuri mai mari de persoane sau locurile aglomerate. Din cauza lipsei de turiști internaționali, au avut de suferit mult și cei 500 de ghizi de turism din țara noastră.

Pe de altă parte, în anul precedent, pentru Moldova s-au deschis noi oportunități de cooperare cu Uniunea Europeană în domeniul turismului, datorită aderării Asociației Patronatelor Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) la Asociația Europeană a Operatorilor de Turism (ETOA). Astfel, asociațiile au convenit să dezvolte și să participe în comun la programe și strategii internaționale pentru dezvoltarea turismului european post-COVID-19, care determină procedura de intrare și ieșire a străinilor cu scopuri turistice în țările cu reședință temporară. De asemenea, asociațiile vor dezvolta propuneri convenite pentru îmbunătățirea legislației internaționale în domeniul turismului.

Călătorii în 2021: Prognoze și perspective

Alin George Pătru
© Sputnik
Alin George Pătru

Anul 2021 va fi un an „timid” în domeniul turismului, iar oamenii vor ezita să călătoreasă precum o făceau anterior, susține consultantul în turism Alin Pătru. De o popularitate aparte se vor bucura excursiile private, iar tururile mari ce implică mai multe persoane vor fi evitate. În același timp, se va accentua tendința de a călători pe cont propriu în noul an.

"2021 va fi un an atipic în sectorul turismului. Oamenii vor alege de sine stătător destinațiile, evitând excursiile în grupuri mai mari de persoane sau locurile aglomerate. Cert este că în domeniul turisimului vor fi resimțite efectele pandemiei încă o bună perioadă de timp", a remarcat consultantul.

În opinia lui, turismul global va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a reveni la fluxul de turiști de odinioară. Anul 2022 va fi cel în care se va înregistra o ușoară creștere a turismului, însă vor fi mult mai puțini furnizori pe piață, iar costurile pentru serviciile agențiilor de turism s-ar putea majora ușor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
2021, pandemie, turism
Tematic
Vacanța la munte sau la mare: Ce oferte propun agențiile de turism


Загрузка...
bebeluș la spital

Tragedie cumplită la Orhei: Un bebeluș a murit după ce a căzut de pe cuptor

843
(reînnoit 12:13 28.02.2021)
Un copil de un an și cinci luni a murit după ce a căzut de pe cuptor. Tragedia cumplită s-a produs în dimineața de duminică, în raionul Orhei. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Durere fără margini într-o familie din satul Morozeni, raionul Orhei. Un copil de doar un an și cinci luni a murit după ce a căzut de pe cuptorul din casă. Nenorocirea s-a produs în dimineața de duminică. Bebelușul era încă în viață când a fost alertat Serviciul 112. 

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de poliție Orhei, Elena Băetrău, imediat la fața locului s-a deplasat o ambulanță și echipajul de poliție.

Micuțul a fost dus de urgență la Spitalul Raional Orhei pentru a primi îngrijiri medicale, dar din cauza traumatismelor primite copilul a murit la spital. Oamenii legii investighează cazul.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Raional Orhei Cristina Onila a declarat pentru Sputnik Moldova că la internare s-a stabilit diagnoza preventivă a copilului. Micuțul s-a ales cu o traumă cranio-cerebrală gravă, contuzie și a intrat în comă. 

Bebelușul a fost transferat imediat la secția de reanimare, dar peste șapte minute s-a stins din viață. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită de către medicul legist. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

843
Tagurile:
Poliție, copil mort, Orhei, spital, bebeluș


Загрузка...